Την Τρίτη 16 Μαρτίου, οκτώ άτομα, ανάμεσά τους έξι γυναίκες ασιατικής καταγωγής, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σε τρία κέντρα μασάζ και σπα στην περιοχή της Ατλάντα των ΗΠΑ. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων βίας ενάντια σε ασιατικής καταγωγής πολίτες των ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα τη διοργάνωση διαμαρτυριών ενάντια στις επιθέσεις μίσους.
Ο δράστης, Ρόμπερτ Άαρον Λονγκ, ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε αυτές τις δολοφονικές επιθέσεις επειδή έχει «σεξουαλικές εμμονές», υπονοώντας πως τα θύματά του ήταν εκδιδόμενες γυναίκες. Παρόλο που οι αρχές δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα επίσημα ότι τα κίνητρα του δολοφόνου είχαν ρατσιστικό χαρακτήρα και ενώ η αστυνομία προσπαθεί να κάνει τα πάντα ώστε αυτές οι άγριες δολοφονίες να μην χαρακτηριστούν ως εγκλήματα μίσους, τα στοιχεία που υπάρχουν για την κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων στη χώρα και στα οποία αναφέρονται μια σειρά μέσα ενημέρωσης αλλά και ο ίδιος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δείχνουν ότι δεν πρόκειται για κάποιο άσχετο περιστατικό. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν.
Η στοχοποίηση των Ασιατών
Ήδη από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού το κατεστημένο σε μια σειρά χώρες στην προσπάθειά του να καλύψει τις ευθύνες του για τη διαχείριση της πανδημίας, έβαλε μπροστά τον μηχανισμό αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Ανάμεσα σε άλλα, αυτό περιλαμβάνει ρατσιστική και εθνικιστική προπαγάνδα και την κατασκευή «εχθρών» στους οποίους προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες για την υγειονομική κρίση.
Πρώτος απ’ όλους ξεκίνησε αυτό το ρατσιστικό παιχνίδι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος αποκαλούσε επίμονα τον κορονοϊό «κινέζικο ιό».
Η άνοδος του ρατσισμού κατά των Ασιατών
Αυτή η ρατσιστική ρητορική από την πλευρά του κατεστημένου, που χρησιμοποιεί τους Ασιατοαμερικανούς σαν φυλετικό αποδιοπομπαίο τράγο, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων που έχει σημειωθεί την τελευταία περίοδο.
Μετά από την τραγωδία στην Ατλάντα, το «Stop AAPI Hate» μια βάση δεδομένων αναφοράς που δημιουργήθηκε στην αρχή της πανδημίας ως απάντηση στην αύξηση της φυλετικής βίας, ανέφερε ότι σημειώθηκαν 3.800 ρατσιστικά περιστατικά κατά Αμερικανών ασιατικής καταγωγής τον τελευταίο χρόνο από την αρχή της πανδημίας, ενώ σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι το 68% των περιστατικών αφορούσαν επιθέσεις κατά γυναικών.[1] Ο αριθμός αυτός αποτελεί αύξηση σχεδόν 50% σε σύγκριση με τα 2.600 περιστατικά που είχαν σημειωθεί το 2019. Σήμερα πλέον, οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής στο Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη αλλά και σε ολόκληρες τις ΗΠΑ δηλώνουν ήδη αρκετά ανήσυχοι για την ασφάλειά τους.
Ο ρατσισμός είναι ένας ιός
Την ώρα που σημειώνονται αυτές οι επιθέσεις, οι αστυνομικές αρχές αρνούνται προκλητικά να τις χαρακτηρίσουν ως ρατσιστικές.
Οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ατλάντα, στο Σαν Φρανσίσκο, το Χιούστον, τη Νέα Υόρκη, το Πίτσμπουργκ, το Σαν Αντόνιο, το Μπάφαλο, τη Νέα Υόρκη και αλλού μετά τις δολοφονίες της 16ης Μάρτη, είχαν σαν βασικό αίτημα να δικαιωθούν τα θύματα των επιθέσεων, αλλά και να μπει ένα τέλος στο ρατσιστικό μίσος.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, μαύροι, Ασιάτες και Λατίνοι πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Σταματήστε το μίσος κατά των Ασιατών» και «Ο ρατσισμός είναι ένας ιός».
Είναι εμφανές ότι η άρχουσα τάξη διεθνώς, ειδικά σε περιόδους κρίσης, παίζει το χαρτί του ρατσισμού προκειμένου να διαιρέσει την εργατική τάξη για να διαφύλαξει τα κέρδη της.
Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες η εργατική τάξη, η νεολαία και τα καταπιεσμένα στρώματα οφείλουν να παλέψουν από κοινού ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία δίνοντας ταυτόχρονα τη μάχη ενάντια σ’ ένα σύστημα που εργαλειοποιεί την πανδημία για να επιτεθεί στους εργαζόμενους που τους θέλει διαιρεμένους.
________________________
[1] secureservercdn.net: Stop AAPI Hate National Report