Array

Στάσεις εργασίας στο Σισμανόγλειο

Συνέντευξη με τον Δημήτρη, εργαζόμενο στα μαγειρεία του Σισμανόγλειου

Δημήτρη, από τις 29 Ιούλη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις στα μαγειρεία στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Ποια είναι τα αιτήματα σας και ποιο το πρόγραμμα δράσης σας;

Μετά από μάζεμα υπογραφών που έγινε από τους συναδέλφους, πήρε απόφαση το σωματείο να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, τρίωρες στάσεις εργασίας κάθε Τρίτη, και κάθε Πέμπτη συγκέντρωση στο χώρο εργασίας για να συζητάμε τα αποτελέσματα, την πορεία και τον τρόπο συνέχισης των κινητοποιήσεών μας. Κλείσαμε ένα μήνα κινητοποιήσεων, μέσα σε αντίξοες συνθήκες όπως ήταν ο Αύγουστος και οι καλοκαιρινές άδειες, με ούτως ή άλλως λίγο προσωπικό, παρόλα αυτά όμως καταφέραμε να συσπειρώσουμε τους εργαζόμενους, να συμμετέχουνε στις κινητοποιήσεις, και όχι μόνο…

Είχατε χρόνια να κάνετε κινητοποιήσεις στα μαγειρεία;

Τουλάχιστον όσο είμαι εγώ εδώ, ειδικά στα μαγειρεία ποτέ δεν υπήρχε.

Είναι αλήθεια αυτό που είπε ο Σίμος ο αρχιμάγειρας ότι έχουν είκοσι χρόνια να γίνουν κινητοποιήσεις στα μαγειρεία;

Ναι σωστά.

Ποια λοιπόν ήταν τα βασικά αιτήματα;

Τα προβλήματα ήταν πάρα πολλά, και ήταν χρόνια, διαιωνίζονταν και οξύνονταν παραπέρα. Τα πιο βασικά ήταν το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, και βέβαια η έλλειψη προσωπικού. Το θέμα του προσωπικού είναι το μόνιμο, πάγιο, μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όχι μόνο το δικό μας τμήμα, αλλά όλο το νοσοκομείο και όλος βέβαια ο χώρος της Υγείας.

Ισχύει ότι είχατε εργατικό ατύχημα πρόσφατα;

Βεβαίως. Η υποδομή είναι άθλια. Τα δάπεδα δεν έχουν τις προδιαγραφές, δεν έχουν αλλαχτεί από τότε που φτιάχτηκαν, είναι ολισθηρά και πολύ επικίνδυνα. Έχει τύχει σχεδόν σε όλους τους συναδέλφους να πέσουν κάτω. Το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει κάποιο συνάδελφο είναι απλά θέμα τύχης. Πριν μερικές βδομάδες, συνάδελφος τραπεζοκόμος, έπεσε στα πλυντήρια όπου πλένανε τους δίσκους, πραγματικά με κίνδυνο της ζωής της. Έκανε ράμματα και έπαθε διάσειση.

Το σύστημα των σωληνώσεων από την άλλη είναι εντελώς απαρχαιωμένο – έχει ήδη υπάρξει πρόβλημα στην αποθήκη τροφίμων όπου στάζανε οι σωλήνες, με κίνδυνο για την υγεία και τη δική μας και των ασθενών μας.

Το γεγονός των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι από την πρώτη κιόλας μέρα των κινητοποιήσεων, η διοίκηση άρχισε να παίρνει μέτρα στο θέμα των υλικοτεχνικών υποδομών, κι έχουν ήδη δρομολογηθεί κάποιες εργασίες.

Υπήρξαν κάποιες επιτυχίες στη μέχρι τώρα πορεία των κινητοποιήσεων; Και τι γίνεται με την έλλειψη προσωπικού;

Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε, μαζεύτηκαν οι συνάδελφοι, μάγειρες και τραπεζοκόμοι, μπήκαμε στο γραφείο του διοικητή, έγινε παράσταση με τη συμβολή του σωματείου, όπου δεσμεύτηκε εγγράφως για τα χρονοδιαγράμματα των έργων στα μαγειρεία.

Σε σχέση με την υλικοτεχνική υποδομή επομένως είχαμε πράγματι επιτυχία. Όπως είπα και προηγουμένως, αυτό φάνηκε από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων. Βέβαια σ’ αυτό έπαιξε ρόλο και η δημοσιοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ, (εφημερίδες, τηλεοράσεις).

Το βασικό πρόβλημα όμως παραμένει το προσωπικό, όπου η διοίκηση προσπαθεί να ελίσσεται και να ξεφεύγει λέγοντας πως έχει ζητήσει προσωπικό από το υπουργείο και από κει και πέρα σηκώνει τα χέρια ψηλά. Εμείς όμως θεωρούμε ότι η ίδια πρέπει να πιέσει περισσότερο για να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού στη δημόσια Υγεία είναι χρονοβόρες. Μέχρι τότε συζητάτε εναλλακτικές προτάσεις;

Ακριβώς γι’ αυτό, συζητάμε και εναλλακτικές προτάσεις, όπως συμβάσεις μέσω του ΟΑΕΔ και μέσω άλλων προγραμμάτων, που θα μειώσουν την εντατικοποίηση (πριν από δέκα χρόνια ήμασταν 20 και τώρα είμαστε 9 μάγειροι!) μέχρι να πετύχουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Πέρα απ’ αυτό, στην τελευταία συνέλευση που είχαμε, καταλήξαμε στην πρόταση ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στα μενού, ώστε να ελαφρύνουν κάπως, να μην υπάρχουν δηλαδή πάρα πολλά μενού για να μπορούν να βγαίνουν από το υπάρχον προσωπικό. Μέχρι τώρα αυτό που γίνεται, γίνεται με την υπεράνθρωπη προσπάθεια των συναδέλφων, από το πολύ τους φιλότιμο, με κίνδυνο την ίδια τους την υγεία, την δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται και στο μέλλον στη δουλειά τους.

Κλείσατε όπως είπες ένα μήνα κινητοποιήσεων. Από εδώ και πέρα τι γίνεται;

Η βασική εκκρεμότητα πια αφορά τις προσλήψεις, και σ’ αυτό δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις. Το πώς ακριβώς προχωράμε θα το αποφασίσουμε στην επόμενη κλαδική μας συνέλευση μαζί με το σωματείο. Έχοντας πάντως εξασφαλίσει την υλικοτεχνική υποδομή, υπάρχει η σκέψη για μια προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων. Με την έννοια του να στείλουμε ένα μήνυμα στη διοίκηση, να της δώσουμε μια προθεσμία – δύο με τρεις μήνες, για να δώσει λύση.

Αν δεν δώσει λύσεις τότε εμείς θα είμαστε πάλι εδώ, και τους προειδοποιούμε πως αυτή τη φορά θα είμαστε ακόμα καλύτερα οργανωμένοι, με συμμετοχή όχι μόνο από τα μαγειρεία αλλά και από το υπόλοιπο νοσοκομείο, στο οποίο υπάρχει ένας γενικότερος αναβρασμός λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα