Εντείνεται ο εργασιακός μεσαίωνας

Νέες επιθέσεις κατά κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, και μάλιστα σε περίοδο διακοπών ώστε να μη γίνουν ευρέως γνωστές, εξαπολύθηκαν από την κυβέρνηση. Ο λόγος για την τροπολογία περί απασχόλησης των ανέργων σε δημόσιες υπηρεσίες, για όσο καιρό παραμένουν άνεργοι, με μοναδική απολαβή το επίδομα ανεργίας!

Το νέο σχέδιο νόμου, προϊόν συμφωνίας του υπουργείου εργασίας και του Συνδέσμου Βιομηχάνων αναφέρει κατά λέξη τα εξής: "οι επιδοτούμενοι άνεργοι που τοποθετούνται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με μερική απασχόληση, χάνουν την αξίωσή τους για επιδότηση, εφόσον δεν αποδεχτούν δύο φορές την προσφερόμενη θέση στους προαναφερόμενους φορείς". Δηλαδή, δε φτάνει που θα αναγκαστούν οι άνεργοι να εργαστούν με "μερικό" μισθό, αν αρνηθούν δύο φορές αυτή την τριτοκοσμική πρακτική, π.χ. επειδή θα κληθούν να εργαστούν σε περιοχή στο άλλο άκρο της χώρας από αυτή που μένουν, θα χάσουν και το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται έτσι κι αλλιώς από τον ΟΑΕΔ.

Ο εκβιασμός αλλά και η προεκλογική αξιοποίηση του μέτρου είναι σαφής. Τα νούμερα και τα επίσημα ποσοστά της ανεργίας θα πέσουν, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά η πραγματικότητα -για το έτσι και αλλιώς καταπονημένο αυτό στρώμα της εργατικής τάξης- θα γίνει πολύ χειρότερη.

Σύγχρονο δουλεμπόριο

Όσοι μιλούν λοιπόν για εργασιακό μεσαίωνα, δεν έχουν δει ακόμα τίποτα. Μια άλλη πτυχή του είναι η ενοικίαση εργαζομένων από τους νέους ιδιωτικούς "ΟΑΕΔ". Καθημερινά επιχειρήσεις απολύουν τους εργαζομένους τους και τους επαναπροσλαμβάνουν μέσω αυτών των εταιρειών, ώστε να επωφεληθούν από τα πιο συρρικνωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Η SHELL, το ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ και η IBM είναι μερικές από τις επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει τις εικονικές μαζικές απολύσεις και προσλήψεις. Οι εργαζόμενοι σαν υπάλληλοι πλέον των εταιρειών ενοικίασης είναι μετακινούμενοι και μπορούν να μετακινηθούν σε όποιο πρατήριο επιθυμεί η SHELL, χωρίς να χρειάζεται να καταβληθούν επιδόματα και χωρίς να ισχύουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των βαρέων και ανθυγιεινών εργασιών.

Μια απλή επίσκεψη στα site των σύγχρονων αυτών δουλεμπορικών εταιρειών, όπως η MANPOWER, η ADECCO, η IN GLOBE OE και η ISS, είναι αρκετή για ν’ αποκαλύψει τι κρύβεται πίσω από αυτές τις "αθώες" επιχειρήσεις, που υποτίθεται πως δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα