Βραζιλία: “Ο Λούλα μας πρόδωσε…”

Του Δημήτρη Χατζηκώστα

Αυτό το σύνθημα κυριαρχούσε στις κινητοποιήσεις των βραζιλιάνων εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι και είναι ενδεικτικό της διάθεσης που υπάρχει στην κοινωνία απέναντι στη δεξιά στροφή της κυβέρνησης του Κόμματος των Εργαζομένων (ΡΤ)

Αφορμή στάθηκε η "ασφαλιστική μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης- κάτω απ’ τις πιέσεις του ΔΝΤ και των βραζιλιάνων καπιταλιστών- που αφορά τους δημόσιους υπάλληλους και περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και την περικοπή των κρατικών δαπανών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπολογίζεται ότι μ’ αυτό το μέτρο η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει 18,5 δις δολάρια για την αποπληρωμή του χρέους μέσα στα επόμενα 20 χρόνια..

Οι απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι…

Αυτό ήταν λογικό να δημιουργήσει αντιδράσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους. Έτσι τα 2/3 των δημοσίων υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ξεκίνησαν απεργία διαρκείας από τις 8 Ιούλη και πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο (80.000) στο Σαο Πάολο στις 6 Αυγούστου. Στη συνέχεια μπήκαν στο χορό και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές.

… και οι άστεγοι

Την ίδια στιγμή οι άστεγοι προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας που αναγκάζουν χιλιάδες εργαζόμενους κι άνεργους να ζουν είτε κάτω απ’ τις γέφυρες, είτε στις παραγκουπόλεις των μεγάλων αστικών κέντρων (φαβέλες). Το κίνημα των αστέγων εργατών (MΤST), ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα των Βραζιλιάνων ακτημόνων προχώρησε στις 19 Ιούλη σε κατάληψη ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου της Volkswagen δίνοντας στέγη σε 7.000 άστεγους. Στις 21 Ιουλίου, 4.000 άστεγοι κατάφεραν να καταλάβουν ένα συγκρότημα από εγκαταλελειμμένα κτίρια στο Σάο Πάολο. Η κυβέρνηση του Λούλα έστειλε βαριά εξοπλισμένα στρώματα της αστυνομίας για να τους εκδιώξει.

Παρά την κρατική καταστολή, οι καταλήψεις αυτές έχουν κερδίσει την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και των συνδικάτων. Πιο συγκεκριμένα οι καταληψίες της Volkswagen συμφώνησαν με το σωματείο της εταιρίας σε κοινή δράση και κατάληψη κι άλλων κτιρίων της εταιρίας αν η τελευταία προχωρήσει στις απολύσεις των 4.000 εργαζομένων που έχει εξαγγείλει.

Χρειάζεται μαχητική αριστερή αντιπολίτευση

Η νίκη του Λούλα το περασμένο φθινόπωρο είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα της Βραζιλίας.

Αυτή την στιγμή όμως, η εμπιστοσύνη των εργαζομένων προς τη νέα κυβέρνηση έχει δεχθεί πλήγματα. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι η δημιουργία μιας μαζικής και συγκροτημένης αριστερής αντιπολίτευσης στο ΡΤ που με ένα πραγματικά σοσιαλιστικό πρόγραμμα θα απευθυνθεί στη ριζοσπαστική βάση του κόμματος, στους εργαζόμενους και στην κοινωνία. Τα καθήκοντα που μπαίνουν στους πιο πρωτοπόρους μαχητές των ακτημόνων, των συνδικάτων και των αριστερών οργανώσεων και τάσεων μέσα κι έξω από το ΡΤ, είναι μεγάλα. Αν δεν καταφέρουν να δώσουν μια νικηφόρα μάχη ενάντια στη δεξιά στροφή του Λούλα, τότε υπάρχει κίνδυνος η αγανάκτηση των εργαζομένων σήμερα να μετατραπεί σε μια παθητική απογοήτευση.

Η οργάνωση Επαναστατικός Σοσιαλισμός (SR) το βραζιλιάνικο τμήμα της CWI, έχει βάλει τις δυνάμεις της σ’ αυτή την μάχη.

Σύγχυση στην αριστερά του PT

Από τους βουλευτές της αριστεράς πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος (ΡΤ) του Λούλα, 24 ψήφισαν υπέρ της "ασφαλιστικής μεταρρύθμισης", 8 έκαναν αποχή και μόνο 3 το καταψήφισαν!

Η οργάνωση Σοσιαλιστική Δημοκρατία – το βραζιλιάνικο τμήμα της Ενιαίας Γραμματείας της 4ης Διεθνούς (USFI) – αποφάσισε να στηρίξει το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και κάλεσε τους βουλευτές της να το ψηφίσουν, όπως και έκαναν. Μόνο 2 έκαναν αποχή. Ηγετικό τους στέλεχος, ο Miguel Rosseta, συμμετέχει μάλιστα στην κυβέρνηση σαν υπουργός αγροτικής ανάπτυξης.

Από τους 11 βουλευτές του ΚΚ Βραζιλίας (πρώην Μαοϊκοί) οι 7 ψήφισαν υπέρ και οι 4 κατά.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα