Διώξεων συνέχεια για Σκουριές: συνέντευξη με ένα διωκόμενο από το Σταυρό

Συνέντευξη ενός από τους έξι διωκόμενους στο Σταυρό. Τη συνέντευξη πήρε η Μαριάννα Τσακίρη κατά τη διάρκεια της συναυλίας αλληλεγγύης που έγινε στο Σταυρό Δήμου Βόλβης στις 12/2
  • Ποιο είναι το περιστατικό που οδήγησε στη σημερινή συναυλία αλληλεγγύης στο Σταυρό; Για ποιο λόγο κατηγορείστε;

Την Πέμπτη 7 Μάρτη 2013 (Τσικνοπέμπτη) μετά από τα τρομακτικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ιερισσό (εισβολή χαράματα από ασφαλίτες και δυνάμεις καταστολής στο χωριό, ρίψη δακρυγόνων μέσα στα σχολεία, εισβολή σε σπίτια με σπάσιμο της πόρτας, κλπ) κάτοικοι από τη γειτονική περιοχή του Σταυρού, Δήμου Βόλβης, αγανακτισμένοι με όλη αυτή την άγρια καταστολή και τρομοκρατία που βίωναν συμπολίτες τους και συναγωνιστές, συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείου του Σταυρού με σκοπό να δηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Αυθόρμητα συγκεντρώθηκαν δεκάδες συμπολίτες και για δύο ώρες έκλεισαν συμβολικά το δρόμο Σταυρού – Ολυμπιάδας. Μετά από αυτά τα γεγονότα έξι κάτοικοι του Σταυρού κλήθηκαν σε απολογία και τελικά οδηγούνται στα δικαστήρια με την κατηγορία ότι, σε συνεργία με άλλα άτομα τα στοιχεία των οποίων δεν μπόρεσαν να εξακριβωθούν, παρεμπόδισαν, με πρόθεση, τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και προορίζεται για κοινή χρήση.

  • Πως αντιδράσατε ως επιτροπή αγώνα; Πως σκοπεύετε να κινηθείτε από δω και πέρα;

Η Επιτροπή αγώνα Στρυμονικού ενάντια στην εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού και εξόρυξης χαλκού μετά τη δίωξη των έξι κατοίκων του Σταυρού προχωρεί σε μια σειρά  από ενέργειες για την ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών του δήμου Βόλβης και όλων των αλληλέγγυων.

Την Παρασκευή, η Επιτροπή διοργάνωσε στο Σταυρό συναυλία συμπαράστασης στους έξι διωκόμενους με πολύ μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων του Σταυρού αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και τη διάθεση για συμπαράταξη στον κοινό και δίκαιο αγώνα. Επίσης, διανέμεται ενημερωτικό φυλλάδιο σε όλους τους κατοίκους για την εν λόγω παραπομπή σε δίκη των έξι πολιτών.

  • Σε τι φάση είναι οι εργασίες της Eldorado; Πόσο έχει προχωρήσει η καταστροφή; Ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα του κινήματος για να δώσουμε τέλος στα σχέδια της εταιρείας;

Επίσημη πληροφόρηση δεν υπάρχει για τις δραστηριότητες της Eldorado στις Σκουριές και στην ευρύτερη περιοχή! Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες μέχρι να δοθεί συνολική πολιτική λύση στην επένδυση.

Στο διάστημα αυτό οι κάτοικοι της περιοχής γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της διέλευσης δεκάδων φορτηγών με φορτία τοξικά, δηλητηριώδη και εύφλεκτα, άκρως επικίνδυνα δηλαδή για τις ζωές μας και το περιβάλλον. Η πιθανότητα ενός ατυχήματος πιο καταστροφικού από τα τρία προηγούμενα παραμονεύει διαρκώς. Η διέλευση αυτή είναι για τους κατοίκους του δήμου Βόλβης πρόβλημα εξαιρετικής σημασίας.

Η λειτουργία του εργοστασίου στην Ολυμπιάδα, η μεταφορά των αποβλήτων και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή είναι ζητήματα τρομακτικά και πρέπει να δοθούν απαντήσεις σήμερα.

Η καταστροφή στις Σκουριές είναι σε πολλά σημεία ανεπανόρθωτη. Καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δάσους για τη κατασκευή δρόμων, εργασίες για την κατασκευή φραγμάτων απόθεσης τελμάτων σε δύο μεγάλα ρέματα της περιοχής, εργασίες και διάνοιξη του ανοιχτού ορύγματος, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα είναι μερικές μόνο από τις τρομακτικές επιπτώσεις της επένδυσης αυτής.

Η χίμαιρα της «ανάθεσης», για την λύση των προβλημάτων, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Έχει γίνει κατανοητό πλέον ότι άμεσα, σήμερα, αναγκαία και ικανή συνθήκη για την τελική νίκη είναι η ανασυγκρότηση και ο συντονισμός όλων των κινημάτων που τοποθετούνται ενάντια στην επένδυση αλλά και των αλληλέγγυων που συμπαρατάσσονται στον δίκαιο αγώνα.

Στόχος του κινήματος είναι να απαγορεύσει σε όλα τα βαρέα οχήματα της εταιρείας να διέρχονται μέσα από τα σπίτια μας και βέβαια να διώξει τους ντόπιους και ξένους χρυσοθήρες που λυμαίνονται ολόκληρη τη βορειοανατολική Χαλκιδική.

«Να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό το καρναβάλι, να φύγει η εταιρεία και να μην έρθει άλλη» 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα