Διώξεις φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο – συνέντευξη με τον Ιάκωβο Παναγόπουλο

Πρωτοφανής δίωξη σε βάρος 5 φοιτητών του Ιόνιου Πανεπιστημίου έχει ασκηθεί στην Κέρκυρα από ένα κύκλωμα αντιδραστικών καθηγητών, πρυτανείας και ΠΑΣΠ. Η αιτία της δίωξης; Ότι αγωνίστηκαν για να υπερασπίσουν την δημόσια δωρεάν παιδεία και τις κατακτήσεις δεκαετιών του φοιτητικού κινήματος. Ένα απίστευτο σκηνικό τρομοκράτησης με ασφαλίτες, μπράβους, στημένα κατηγορητήρια έχει στηθεί. (Διαβάστε σχετικά εδώ: https://xekinima.org/arthra/view/article/kamia-dioksi-stoys-5-foitites-toy-ionioy-panepistimioy/). Μιλήσαμε με τον Ιάκωβο Παναγόπουλο, μέλος του «Ξ», της φοιτητικής παράταξης «Ρωγμή» και του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών του Τμήματος Ήχου και Εικόνας, που είναι ένας από τους πέντε φοιτητές που διώκονται.
 

Ιάκωβε, πες μας με δυο λόγια πως ξεκίνησε αυτή η υπόθεση;

Τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε, κλήθηκα εγώ και άλλοι 4 φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου στο ΑΤ Κέρκυρας, όπου μας γνωστοποιήθηκε ότι πριν 2 χρόνια μας είχε υποβληθεί μήνυση από δυο καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, μας ζητήθηκε να καταθέσουμε για την υπόθεση και μας παρουσιάστηκε η σχετική δικογραφία. Τότε δεν είχε γίνει ακόμη ξεκάθαρο το αν η υπόθεση θα φτάσει στο δικαστήριο.

Τρεις μήνες μετά, τον Δεκέμβρη, ξανακαλεστήκαμε στο τμήμα όπου μας ανακοινώθηκε ότι τελικά θα οριστεί δικάσιμος για την υπόθεση και θα δικαστούμε.

Τι περιλαμβάνει η δικογραφία;

Πρόκειται για μια ογκώδη δικογραφία που αφορά σε 7 διαφορετικές υποθέσεις. Οι κατηγορίες είναι δύο: διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράνομη βία. Τα «εγκλήματα» αυτά αφορούν κινητοποιήσεις του φοιτητικού συλλόγου, όπως καταλήψεις που έγιναν με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και την διακοπή εξέτασης μαθήματος που επιχειρήθηκε από καθηγητή ημέρα γενικής απεργίας και κατάληψης της σχολής.

Στην δικογραφία επίσης περιλαμβάνεται και τμήμα μιας ανακοίνωσης που υπογράφεται από κάποια «Ομάδα Φοιτητών» – στην πραγματικότητα από μέλη και στελέχη της ΠΑΣΠ. Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται ψευδώς πως κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας φοιτητών με αφορμή την παρουσία του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Τζουμάκα σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ για το Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του ’12, τρία μέλη της ΠΑΣΠ κατέληξαν στο νοσοκομείο χτυπημένοι από τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν.

Στην πραγματικότητα βέβαια, η διαμαρτυρία των φοιτητών περιορίστηκε σε φραστικό επίπεδο με τα μέλη του συλλόγου να ζητάνε εξηγήσεις από τον κ. Τζουμάκα για την ψήφιση του μνημονίου και την κατάρρευση της δημόσιας παιδείας, ενώ δεν υπήρξε καμία συμπλοκή, με κανέναν.

Άλλωστε, η ΠΑΣΠ είχε φροντίσει να φέρει μπράβους, ανθρώπους της νύχτας, για να περιφρουρήσουν την εκδήλωση της από την παρουσία των διαμαρτυρόμενων. Αξίζει να αναφερθεί πως η Εισαγγελία περιέλαβε στην δικογραφία το εν λόγω απόσπασμα, ενώ κανείς από εμάς δεν αναφέρεται ονομαστικά σε αυτό. Τέλος, πάνω από 10 από τους 50 ΠΑΣΠίτες που υπογράφουν την ανακοίνωση, δεν βρίσκονταν στην Ελλάδα την περίοδο που έλαβε χώρα η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Τι συμμετοχή είχαν οι 5 κατηγορούμενοι στο φοιτητικό κίνημα της πόλης;

Και οι 5 κατηγορούμενοι είχαν ενεργή συμμετοχή στις δράσεις των φοιτητικών συλλόγων. Από τους 5 μάλιστα, οι 3 ήταν εκλεγμένοι συνδικαλιστές εκείνη την περίοδο. Εγώ ήμουν γραμματέας του συλλόγου φοιτητών του Τμήματος Ήχου και Εικόνας, ενώ κατηγορούμενοι είναι και ο γραμματέας και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ).

Ποιοι είναι οι καθηγητές που σας μήνυσαν;

Ο ένας είναι ο Γιάννης Σαριδάκης, καθηγητής του ΤΞΓΜΔ. Σε δύο ομόφωνες αποφάσεις  της γενικής συνέλευσης (σ.σ.: όργανο που αποτελείται από τους μόνιμους καθηγητές του τμήματος και τους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων) του ΤΞΓΜΔ (26/11/12 και 26/02/13) ζητείται ο εν λόγω καθηγητής:

«να επιστρέψει αμέσως στα μαθήματά του και να ανταποκριθεί, ως οφείλει, πλήρως στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, για τις οποίες και αμείβεται».

Οι δύο αυτές ομόφωνες αποφάσεις, έχουν κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Παρόλα αυτά, η Πρυτανεία του παρέχει πλήρη κάλυψη και ενώ η πρύτανης κα Σαλή-Παπασαλή την 19/07/13, ενημερώνει τον ειδικό επιθεωρητή Τ. Καββαθά πως «…έχει ήδη διαταχθεί Ε.Δ.Ε….», καμιά επίσημη ενημέρωση και καμία εξέλιξη δεν υπάρχει για το θέμα, ενώ  έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος χωρίς καμία ουσιαστική ενέργεια από την μεριά της Πρυτανείας και ο συγκεκριμένος καθηγητής συνεχίζει να πληρώνεται, χωρίς να έχει διδάξει ούτε μια φορά από την 09/10/12!

Ο δεύτερος, είναι ο καθηγητής του ΤΞΓΜΔ και αντιπρύτανης Οικονομικών, Σταύρος Κάτσιος, δεξί χέρι της κ. Σαλή-Παπασαλή. Ο τρόπος που ο συγκεκριμένος καθηγητής χειρίζεται τα οικονομικά του πανεπιστημίου είναι παραπάνω από εξωφρενικός. Την ώρα που μια σειρά υπηρεσίες του πανεπιστημίου υπολειτουργούν και οι περικοπές είναι συνεχείς, ο κ. Κάτσιος σε συνεργασία με την πρύτανη χρεώνει τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου με απίστευτα προκλητικές δαπάνες – άσχετες με το ακαδημαϊκό έργο.

Ενδεικτικά, η πρύτανης (και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας) ενέκρινε για τον εαυτό της την κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης και διαμονής στη Θεσσαλονίκη από τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου, προκειμένου να παρακολουθήσει ομιλία του αρχηγού της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στη Δ.Ε.Θ. Για την δημιουργία της νέας κεντρικής βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου δόθηκαν συνολικά πάνω από 4 εκ. ευρώ. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία μεταφοράς των βιβλίων στην κεντρική βιβλιοθήκη δόθηκε η εντολή από την Πρυτανεία να καταστραφούν πολλά βιβλία και λεξικά επειδή «δεν χωρούσαν». Επιπλέον είδαμε την δημιουργία του κοινωνικού δικτύου my.ionio.gr για το οποίο σπαταλήθηκαν 175.000 ευρώ και σε αυτό υπάρχουν όλα τα στοιχεία των φοιτητών, διοικητικών και καθηγητών σε προφίλ που οι ίδιοι δεν δημιούργησαν ποτέ και δεν έχουν την δυνατότητα να διαγράψουν. Τέλος, η πρυτανεία αποφάσισε τη δωρεά 48.000 ευρώ στο Δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία γλυπτοθήκης ταφικής τέχνης στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Αυτές και άλλες παρόμοιες, εξωφρενικές αποφάσεις με έφεραν πολλές φορές σε σύγκρουση με τον κ. Κάτσιο στην Σύγκλητο, όπου ήμουν εκπρόσωπος της σχολής μου. Ίσως για αυτό με αναφέρει ονομαστικά στην μήνυση αρκετές φορές, ενώ κατά την διάρκεια ορισμένων περιστατικών που αναφέρει εγώ δεν βρισκόμουν καν στην Κέρκυρα.

Τέλος, και για τον κ. Κάτσιο υπάρχει ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης του τμήματος του που τον κατηγορεί ότι ασκεί πλημμελώς τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα.

Ποια είναι η στάση της πρυτανείας όσον αφορά την δικαστική διαμάχη;

Η Σύγκλητος έβγαλε ένα ψήφισμα που, χωρίς να παίρνει θέση στην ουσία των γεγονότων, αναφέρει γενικά πως οι διαφορές στην ακαδημαϊκή κοινότητα δεν πρέπει να λύνονται στα δικαστήρια. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς σκέφτεται η πρύτανης, καθώς κανείς, ούτε φοιτητής, ούτε καθηγητής, δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της, αφού το κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας στο οποίο βρίσκεται η πρυτανεία φρουρείται συνεχώς από «φουσκωτούς» που απαγορεύουν την είσοδο στους πάντες!

Ποια είναι η αντίδραση του κινήματος απέναντι σε όλα τα παραπάνω;

Παρότι οι εξελίξεις αυτές έλαβαν χώρα σε μια περίοδο που το φοιτητικό κίνημα περνάει μια «κοιλιά», υπάρχουν ήδη σημαντικές αντιδράσεις.

Δεκάδες φοιτητές έχουν συμμετάσχει στην εκστρατεία ενημέρωσης για το ζήτημα, τόσο στο πανεπιστήμιο, όσο και στην τοπική κοινωνία. Σε 2 από τις 5 σχολές του πανεπιστημίου, έχουν ήδη γίνει γενικές συνελεύσεις που αποφάσισαν ότι καταδικάζουν την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων και στηρίζουν τους φοιτητές που κατηγορούνται, μεταξύ άλλων και οικονομικά, καθώς τα έξοδα της δικής δεν είναι ασήμαντα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι παρόμοιες αποφάσεις θα παρθούν και σε γενικές συνελεύσεις των υπόλοιπων τμημάτων, παρά την λυσσασμένη προσπάθεια της ΠΑΣΠ να τις σαμποτάρει.

Επιπλέον, στις 24/2 έγινε μια συνάντηση εκπροσώπων των φοιτητικών συλλόγων, σωματείων εργαζομένων, φορέων και δυνάμεων της Αριστεράς που αποφάσισε την διοργάνωση κοινής πορείας καταδίκης της προσπάθειας καταστολής την Πέμπτη, 6/3. Τέλος, έχει υπάρξει σημαντική κάλυψη του θέματος από τα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και από αριστερά ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική επερώτηση στην Βουλή.

Ο αγώνας συνεχίζεται και είμαστε αισιόδοξοι ότι η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων θα πέσει στο κενό!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα