Array

δημοτικοί υπάλληλοι Βόλου: απλήρωτοι εδώ και καιρό

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί σε μια σειρά από δήμους της χώρας, με τους δημοτικούς υπάλληλους να μένουν απλήρωτοι για μήνες ολόκληρους, δε θα μπορούσε να αφήσει απ’ έξω και το δήμο Βόλου. Το τελευταίο διάστημα μεγάλο ποσοστό των υπαλλήλων (συμβασιούχων και μόνιμων) που δουλεύουν σε οργανισμούς και επιχειρήσεις του δήμου (όπως η ΔΕΜΕΚΑΒ-Δημοτική Επιχείρηση Μελετών Ανάπτυξης Βόλου, το Κοιμητήριο, η Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση και ο Πολιτιστικός Οργανισμός) δεν είχαν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους.

Πιο συγκεκριμένα, στη Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση απλήρωτοι ήταν όλοι οι εργαζόμενοι τους τελευταίους δύο μήνες (Απρίλη- Μάη), ενώ σε ό,τι αφορά τον Πολιτιστικό Οργανισμό – πέρα από τα δεδουλευμένα των 2 αυτών μηνών – μεγάλα είναι και τα χρέη του Δήμου και προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Οι 19 εργαζόμενοι στο Κοιμητήριο δεν έχουν πληρωθεί το 15ήμερο του Μάη, και αν ο δήμος δεν καταφέρει να βρει τα 20.000 ευρώ που χρειάζονται είναι πιθανό να μην πληρωθούν καθόλου!

Ακόμη πιο τραγική όμως είναι η κατάσταση για ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που δεν έχουν πληρωθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες! Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΜΕΚΑΒ καθώς και έντεκα εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου είχαν να πληρωθούν από το Φλεβάρη! Απλήρωτοι είχαν μείνει επίσης και δέκα εργαζόμενοι που δουλεύουν στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο.

Και βέβαια μην ξεχνάμε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπισαν πρόσφατα οι καθαριστές και καθαρίστριες των σχολείων και στο δήμο μας (όπως και πανελλαδικά) που είχαν μείνει απλήρωτοι/ες για τουλάχιστον 3 μήνες.

Η απάντηση του δημάρχου για τα χρέη προς τους εργαζόμενους είναι (τι άλλο;;) ότι ο δήμος Βόλου δεν έχει λεφτά! Την ίδια στιγμή όμως που δεν υπάρχουν λεφτά για τους μισθούς των εργαζομένων, ολόκληρη αντιπροσωπεία από το δήμο Βόλου – με επικεφαλής τον δήμαρχο Αλέκο Βούλγαρη -ταξίδεψε στην πόλη Σότσι της Ρωσίας (προφανώς με έξοδα του δήμου!) για να προτείνει στον εκεί δήμαρχο την αδελφοποίηση των δύο πόλεων (!!) Επιπλέον, δεν είναι λίγα τα λεφτά που έχουν ξοδευτεί πρόσφατα από το δήμο για μια σειρά από άλλα πράγματα (την πραγματοποίηση συνεδρίων της ΟΥΝΕΣΚΟ και της ΝΑΣΑ), δραστηριότητες προφανώς μικρότερης σημασίας από την επιβίωση των εργαζομένων!

Οι τελευταίες εξελίξεις τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο είναι ότι ύστερα από τις αντιδράσεις τους οι εργαζομενοι πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα του Απρίλη ενώ υπάρχει δέσμευση ότι τις πρώτες μέρες του Ιούνη θα πληρωθούν και για το Μάη.

Είναι απαράδεκτο να ζουν τόσοι εργαζόμενοι σε οριακή οικονομική κατάσταση και όλοι αυτοί οι συμβασιούχοι των δήμων σε καθεστώς ομηρίας και πλήρους ανασφάλειας για το μέλλον τους.

Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μόνο στο δήμο Βόλου, δεν συμβαίνει για 1η φορά στα χρονικά των δήμων, και δεν είναι ένα πρόβλημα που “έπεσε από τον ουρανό”!

Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν πανελλαδικά στους περισσότερους δήμους τα τελευταία χρόνια και πηγάζουν από τη συνειδητή πολιτική υποχρηματοδότησης εκ μέρους της εκάστοτε κυβέρνησης, και βέβαια την κακοδιαχείριση, τις σπατάλες και τη διαφθορά από τις ίδιες τις δημοτικές αρχές.

Μαρία Καπαράκη,

Βόλος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα