Δημοτικές-Νομαρχιακές Εκλογές 06: Θα αλλάξει κάτι;

Στις φετινές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν μάχη για το ποιο χρώμα θα επικρατήσει στον μετεκλογικό χάρτη.

Η αριστερά κατεβαίνει για μια ακόμα φορά κατακερματισμένη, χωρίς δυναμική και προοπτική ανατροπής του σκηνικού.

Η ακροδεξιά απειλεί βασικά στην Θεσ/νίκη με τον Γ. Καρατζαφέρη ενώ στον δήμο της Αθήνας κατεβαίνει ο Δ. Ζαφειρόπουλος στέλεχος της νεοφασιστικής Χρυσής Αυγής.

Εκ πρώτης όψεως το τοπίο μοιάζει καταθλιπτικό. Ωστόσο στη βάση της κοινωνίας συσσωρεύεται οργή που αντανακλάται στην ένταση των αγώνων και σε μοριακές διεργασίες για την αναζήτηση πολιτικών εναλλακτικών λύσεων στον δικομματισμό και στα χάλια της αριστεράς

Στις εκλογές του 2002 η ΝΔ είχε κερδίσει 30 Νομαρχίες και το ΠΑΣΟΚ 22 εκ των οποίων τις 8 με την υποστήριξη του ΣΥΝ. Ο εκλογικός πήχης για τα 2 κόμματα ξεκινάει από αυτά τα αποτελέσματα παράλληλα με τα αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους και νομαρχίες.

Η ταυτότητα των πολιτικών ΠΑΣΟΚ – ΝΔ είναι δεδομένη για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Οι εκλογές αυτές έχουν όλα τα στοιχεία μιας μάχης μηχανισμών, χωρίς ουσιαστικό πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο, με το εκλογικό σώμα κουρασμένο και απογοητευμένο. Σ’ αυτές τις συνθήκες η τάση στην αποχή και το λευκό/άκυρο είναι σίγουρα ενισχυμένη. Και γι’ αυτό δεν φταίνε μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και τα κόμματα της αριστεράς, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ που δεν πείθουν ότι μπορούν να δώσουν διέξοδο

Με βάση αυτό το υπόβαθρο, το Ξεκίνημα προτείνει συμμετοχή στις εκλογές με βασικό στόχο την καταδίκη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, και ψήφο διαμαρτυρίας υπέρ των αριστερών κομμάτων. Στην πράξη αυτό σημαίνει:

-Καταψήφιση των συνδυασμών που πρόσκεινται σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και είναι υπεύθυνοι για το πέρασμα όλων των αντιλαϊκών πολιτικών στο επίπεδο των δήμων. Και βέβαια καταψήφιση της ακροδεξιάς (ΛΑΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ) σε Θεσ/νίκη και Αθήνα.

-Η ψήφος διαμαρτυρίας να πάει στους υποψήφιους του ΚΚΕ ή του ΣΥΝ -όπου δεν συνεργάζονται με ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ- σαν την μόνη ορατή εκλογική λύση προκειμένου να μειωθούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των 2 μεγάλων κομμάτων.

-Αυτό ασφαλώς δεν αποκλείει και την ψήφο στους υποψηφίους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για όσους δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για ΚΚΕ ή ΣΥΝ, στις περιπτώσεις των δήμων και νομαρχιών όπου έχουν κάποια ημιμαζική παρουσία. Σε μερικές περιπτώσεις όπως στου Ζωγράφου (ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ) και στο Βόλο (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ) όπου συμμετέχουν μια μεγάλη γκάμα οργανώσεων της αριστεράς και ανένταχτου αριστερού κόσμου το Ξ στηρίζει ενεργά.

-Το λευκό, το άκυρο και η αποχή παρότι είναι κατανοητά σαν στάση διαμαρτυρίας έχουν το μειονέκτημα ότι εκλογικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξυπηρετούν αυτούς ακριβώς που θέλουν κατά κύριο λόγο να χτυπήσουν: τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη όμως οι μόνοι που δεν ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν θέλουν να μπουν στον κόπο να διαλέξουν ανάμεσα σε φθαρμένους και ξεφτιλισμένους πολιτικούς, είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι, ιδιαίτερα η νέα γενιά.

Η ΝΔ

Η ΝΔ ποντάρει στην ουσιαστική έλλειψη αντιπολίτευσης από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ που της επιτρέπει να αισιοδοξεί ότι μπορεί να έχει λίγες απώλειες στις εκλογές που να μη της τραυματίζουν το προφίλ του πρώτου κόμματος που της δίνουν όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις και την κάνουν να σκέφτεται πρόωρες εκλογές το 2007.

Καθιέρωσε το 42% σαν όριο για εκλογή από την πρώτη Κυριακή προσδοκώντας μεγαλύτερα κέρδη από τον πρώτο γύρο και μείωση των περιοχών όπου θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές με κίνδυνο να εκφραστεί περισσότερο η κοινωνική δυσαρέσκεια μέσα από την συσπείρωση των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα έχει προικοδοτήσει τους δικούς της δημάρχους με προσλήψεις και κονδύλια ώστε να εμφανίσουν «έργο». Ενδεικτικά από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ έχουν εκταμιευτεί 67 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 73% έχει δοθεί σε γαλάζιους δημάρχους, το 20% σε δημάρχους που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και το 7% σε δημάρχους που πρόσκεινται στο ΣΥΝ ενώ το 77% των έργων που έχουν εγκριθεί είναι σε δήμους που ελέγχει η ΝΔ, το 16% το ΠΑΣΟΚ, το 2% ο ΣΥΝ και το 4% από ανεξάρτητους δημάρχους( ΒΗΜΑ 3/9/06).

Το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ κάτω από το βάρος και των δημοσκοπήσεων προσπαθεί κάτι να ψελλίσει προκειμένου να σώσει τα προσχήματα και ο Γιωργάκης την αρχηγία η οποία θα τίθεται ολοένα και περισσότερο σε αμφισβήτηση όσο οι εκλογικές αποτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Επί της ουσίας οι υποψήφιοί του δυσκολεύονται να διαφοροποιηθούν από αυτούς της ΝΔ καθώς στα βασικά συμφωνούν. Οι περικοπές των κρατικών κονδυλίων για τους ΟΤΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών υπηρεσιών, οι απολύσεις υπαλλήλων, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, η εφαρμογή του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ είναι έργα που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και η ΝΔ εφάρμοσε.

Διόλου τυχαία ένα από τα σημεία που συμφώνησαν ότι συμφωνούν Κακλαμάνης και Σκανδαλίδης μαζί με βιομήχανους και επιχειρηματίες για την Αθήνα είναι ο περιορισμός των διαδηλώσεων στο κέντρο της πόλης.

Η Αριστερά

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει την πολιτική του 2002 όπου είχε απώλειες σε όλα τα αστικά κέντρα, έχασε δήμους-κάστρα του για δεκαετίες και ουσιαστικά από τους 61 δήμους που ελέγχει μόνο 2 είναι σε σχετικά μεγάλες πόλεις (Νίκαια – Καρδίτσα). Στην περίπτωση της Καρδίτσας μάλιστα με την υποστήριξη της ΝΔ που τότε αλλά και τώρα αρνιέται ότι υπήρξε μέχρι που η ΝΔ φέτος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει επίσημα τον υποψήφιο του ΚΚΕ Χ. Τέγο που έτσι κι αλλιώς είχε στο συνδυασμό του όλα τα βασικά στελέχη της ΝΔ στην Καρδίτσα!

Στο θέμα των συνεργασιών το ΚΚΕ βαφτίζει συνεργασίες αυτές με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών που αντικατέστησε αυτή του 2002 με την Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση του Μ.Χαραλαμπίδη.

Αυτές είναι συνεργασίες για τα μάτια του κόσμου καθώς πρόκειται για οργανώσεις ανύπαρκτες ή με μηδαμινή παρέμβαση στο μαζικό κίνημα που δεν μπορούν να κρύψουν την πολιτική του ΚΚΕ που συνοψίζεται στο «εμείς οι μόνοι αριστεροί».

Βέβαια η ηγεσία του ΚΚΕ έχει εδώ και δεκαετίες έτοιμη την απάντηση αν το αποτέλεσμα δείξει μία από τα ίδια ειδικά στις μεγάλες πόλεις. «… Βεβαίως το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Όμως αυτή κυρίως στράφηκε προς τη ΝΔ. Είναι ολοφάνερο, και μέσα από αυτήν τη μάχη, ότι ο λαός δε συνειδητοποιεί ακόμα την ανάγκη της πάλης για ριζική εναλλακτική λύση…»

(Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ 30.11.02).

Θαυμάσια λογική. Για μια ακόμα φορά έφταιγε ο λαός που δεν κατάλαβε τη σοφία της ηγεσίας του ΚΚΕ….

ΣΥΝ

Ο ΣΥΝ φέτος διατυμπανίζει την μείωση των συνεργασιών του με το ΠΑΣΟΚ σε σύγκριση με το 2002. Όμως το ζήτημα δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά κυρίως πολιτικό. Η ηγεσία του ΣΥΝ συνεχίζει να ακροβατεί ανάμεσα στην αριστερή στροφή και στις συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ. Με τον κινηματικό Α. Τσίπρα στην Αθήνα, με τον πασοκογενή Πανούση στην υπερνομαρχία. Αριστερές θέσεις στα λόγια, νεοφιλελεύθερες πρακτικές στην ΤΕΔΚΕ όπου πρόεδρος είναι το στέλεχος του ΣΥΝ Π. Φιλίππου.

Συνεργασία όλης της αριστεράς στις διακηρύξεις υπόσκαψη και διάλυση του πιο επιτυχημένου πειράματος αριστερής ενωτικής συνεργασίας με το 10% των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ στο Δ. Ζωγράφου αλλά και στην υπερνομαρχία με το Μ.Γλέζο που είχε πάρει 10.8%, προκειμένου στην περίπτωση του Ζωγράφου να υπάρξει ανοικτή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιά η υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Πανούση.

Όμως και ο αριθμός των συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ φέτος μπορεί να είναι μικρότερος από το 2002 αλλά δεν είναι καθόλου αμελητέος.

Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται σε 4 από τις 47 νομαρχίες με ανοικτές άλλες 5. Σε 10 από 38 μέχρι στιγμής πρωτεύουσες νομών. Σε 12 από τους 44 δήμους της Β΄ Αθήνας εκ των οποίων οι 2 με υποψήφιο προερχόμενο από τη ΝΔ!! (ΑΥΓΗ 2/9/06).

Τάκης Γιαννόπουλος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα