Δημοτικές εκλογές: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα «κονταροκτυπηθούν» για το ποιος θα κερδίσει τους περισσότερους δήμους και νομαρχίες. Το όποιο αποτέλεσμα σε τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινή μας ζωή. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λυμαίνονται την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση εδώ και δεκαετίες και δεν έχουν κάνει τίποτα από τα όσα υπόσχονται κάθε τετραετία στους ψηφοφόρους. Η πολιτική τους συνοψίζεται στο τετράπτυχο: παραχώρηση «φιλέτων» των δήμων σε ιδιώτες, τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, δημοτικά τέλη φωτιά, απουσία ουσιαστικών έργων για το κυκλοφοριακό, τα αντιπλημμυρικά κτλ.

Γεννηματά και Ντινόπουλος στην υπερνομαρχία, Κακλαμάνης και Σκανδαλίδης στην Αθήνα, Φασούλας και Αγραπίδης στον Πειραιά τάζουν λαγούς με πετραχήλια ενώ ξέρουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα από όσα υπόσχονται καθώς είναι οι πολιτικές των κομμάτων που τους επέλεξαν που ευθύνονται για τα χάλια της Αθήνας και του Πειραιά όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Στην Θεσ/νίκη ισχύουν τα ίδια για Παπαγεωργόπουλο, Αράπογλου πασπαλισμένα με την μπόχα του ακροδεξιού λαϊκισμού των Ψωμιάδη και Καρατζαφέρη όπου έχουν μετατρέψει την Θεσ/νίκη σε ορμητήριο ξενοφοβίας, ρατσισμού, αντισημιτισμού και φραπεδομαγκιάς σύμφωνα με την ρήση του «μόνο από το λαό κρίνομαι» Ψωμιάδη.

Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τη λαθεμένη πολιτική των κομμάτων της Αριστεράς, είναι λογικό να απογοητεύει πλατιά και πολλοί να σκέφτονται το λευκό, το άκυρο ή την αποχή μη βλέποντας εναλλακτική λύση. Άλλωστε αυτή είναι η εξήγηση για το υποτονικό κλίμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Μέχρι και τη δεκαετία του 80 η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν προνομιακός χώρος παρέμβασης για την αριστερά. Το 1982 το ΠΑΣΟΚ -που τότε ακόμα ήταν αριστερό- μαζί με το ΚΚΕ και το ΚΚΕ εσωτερικού έλεγχαν το 80% των δήμων της χώρας. Περιοχές ολόκληρες χαρακτηριζόντουσαν «κόκκινες» επειδή έβγαζαν για χρόνια αριστερούς δημάρχους. Σταδιακά η κατάσταση άλλαξε. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υποτάχτηκε πλήρως στο κεφάλαιο ενώ το ΚΚΕ έχανε τον ένα δήμο μετά τον άλλο εξαιτίας των πολιτικών του λαθών και της διασπαστικής πολιτικής του. Ο δε ΣΥΝ όπου ελέγχει κάποιο δήμο κατά κανόνα εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές (με … ανθρώπινο πρόσωπο).

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης σήμερα ΚΚΕ και ΣΥΝ για να εκλέξουν κάποιο δήμαρχο συνεργάζονται -φανερά ή υπογείως- ο μεν ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ σε 5 νομαρχίες και 20 μεγάλους δήμους το δε ΚΚΕ με την ΝΔ (Καρδίτσα, Πετρούπολη, Νίκαια κ.α)

Τάκης Γιαννόπουλος

Το ΣΕΚ στη Νομαρχία

Το ΣΕΚ αποφάσισε σε αυτές τις εκλογές να κατέβει στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιά με το σχήμα ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ. Μέχρι εδώ όλα καλά και θεμιτά.

Ωστόσο διαβάζοντας κανείς την κεντρική διακήρυξη του σχήματος δεν μπορεί να μην παρατηρήσει ότι απουσιάζει τελείως η λέξη ΠΑΣΟΚ.

4 σελίδες ανάλυσης και κριτικής και ούτε μία λέξη για τις ευθύνες της 20ετούς διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για τα χάλια της υπερνομαρχίας. Και αυτό σε μια υπερνομαρχία που έχει για υπερνομάρχες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, Γ. Σγουρό και Γ. Μίχα.

Καμία κριτική ούτε και σε αυτούς. Η όλη διακήρυξη αλλά και μερικοί από τους συμμετέχοντες πιο πολύ θυμίζουν συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ παρά επαναστατικής οργάνωσης όπως θέλει να λέει ότι είναι το ΣΕΚ.

Το ΣΕΚ έχει τακιμιάσει όχι με τις «μάζες της βάσης» του ΠΑΣΟΚ αλλά με ηγετικά στελέχη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και του κομματικού μηχανισμού. Και αυτό εξηγεί τη στάση του.

Τι προτείνει το Ξ

1.Τη μαζική καταψήφιση των συνδυασμών που υποστηρίζουν τα 2 μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

2.Την καταψήφιση των συνδυασμών του ακροδεξιού ΛΑΟΣ και της νεοφασιστικής ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ που κατεβαίνει στην Αθήνα με το στέλεχός της Δ. Ζαφειρόπουλο

3.Η ψήφος διαμαρτυρίας να πάει στους υποψήφιους του ΚΚΕ ή του ΣΥΝ – όπου δεν συνεργάζονται με ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ – σαν τη μόνη ορατή εκλογική λύση προκειμένου να μειωθούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των 2 μεγάλων κομμάτων.

4.Αυτό δεν αποκλείει την ψήφο στους συνδυασμούς της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς σαν εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για ΚΚΕ ή ΣΥΝ.

5.Μαχητική υπερψήφιση συνδυασμών που συμμετέχουν μια μεγάλη γκάμα οργανώσεων της αριστεράς και ανένταχτου αριστερού κόσμου. Το Ξ συμμετέχει και στηρίζει ενεργά 2 από αυτές τις περιπτώσεις: το ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ στου Ζωγράφου και την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ στο Βόλο.(δες παρακάτω)

_________________

«Παρέμβαση Πολιτών Βόλου»

Οι πολίτες στο προσκήνιο

Μετά από έναν μακρόχρονο διάλογο αποφασίσθηκε και κατεβαίνει δυναμικά στο στίβο των δημοτικών εκλογών στο δήμο Βόλου ένα νέο ενωτικό σχήμα η Παρέμβαση Πολιτών Βόλου.

Στην παράταξη συμμετέχουν η ΑΚΟΑ, το Δίκτυο, η ΚΟΕ, το ΚΚΕ-μλ, το Ξεκίνημα, οικολογικά σχήματα και ανένταχτοι πολίτες και έχει υποψήφια δήμαρχο τη δικηγόρο Έλενα Δημητρίου.

Η «Παρέμβαση Πολιτών» έχει εκπονήσει πρόγραμμα και αρχές καθώς και παρεμβάσεις για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν στη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας όπως:

α) πληρωμή των απλήρωτων εργαζομένων σε συγκεκριμένους ΟΤΑ

β) μαύρη – ελαστική εργασία σε ΟΤΑ

γ) βελτίωση συνθηκών σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς αρμοδιότητας του δήμου

δ) απομάκρυνση υποσταθμών ΔΕΗ και κεραιών κινητής τηλεφωνίας από κατοικημένες περιοχές

ε) έλεγχος των ρυπογόνων βιομηχανιών της περιοχής (ΑΓΕΤ, Χαλυβουργία κ.α. )

στ) σταμάτημα της εκχώρησης δημοτικών έργων στο αδηφάγο ιδιωτικό κεφάλαιο (πάρκινγκ Όγλ & Φιλελλήνων στη ΓΕΚ, βιομηχανικό πάρκο Τσαλαπάτα στην Τράπεζα Πειραιώς ) με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και την αλλοίωση του χαρακτήρα των έργων (Πλατεία Πανεπιστημίου).

ζ) σοβαρές καθυστερήσεις στα έργα του Περιφερειακού και του Νοσοκομείου

η) αδιαφάνεια στη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ, με την κάκιστη ποιότητα νερού που πίνουμε, ζημιές στο σύστημα βιολογικού καθαρισμού, δυσλειτουργίες στο αποχετευτικό σύστημα και δυσοσμία στην παραλία του λιμανιού.

θ) ανεξέλεγκτη αύξηση δημοτικών τελών, πιθανή εκχώρηση δραστηριοτήτων της σε ιδιώτες μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

ι) κακή διαχείριση λιμανιού – Μετατροπή της κύριας χρήσης του από λιμενικές δραστηριότητες σε χώρο στάθμευσης, σταδιακό μπάζωμα του υδροβιότοπου και συστηματική εναπόθεση μπαζών και σκουπιδιών.

κ) επιδείνωση του κυκλοφοριακού με άστοχες παρεμβάσεις (λεωφορειόδρομοι στην Ιάσονος, κατάργηση δημόσιων θέσεων στάθμευσης χωρίς αντικατάσταση και εκχώρηση όλων των ελεύθερων δημοτικών χώρων στα ιδιωτικά κεφάλαια για τη δημιουργία ιδιωτικών παρκινγκ υψηλού κόστους)

λ)κακή αστική συγκοινωνία

μ) πολιτισμός κάτω του μετρίου με καρναβαλικές εκδηλώσεις στην παραλία από άθλια «μουσικά» συγκροτήματα με κακές εκτελέσεις και απλήρωτους τους ντόπιους μουσικούς του Δημοτικού Ωδείου, η φαρσοκωμωδία της «Αργούς», με ναυπηγό αρχαίων πλοίων (!), εγκαίνια στην Αθήνα και δήθεν ταξίδι στη Κολχίδα, που κανείς δε γνωρίζει πόσο στοίχισε και πότε θα ολοκληρωθεί

Οφείλουμε να σταματήσουμε τη δήθεν ανάπτυξη που υποβαθμίζει! Έργα βιτρίνας που ικανοποιούν μόνο τα κέρδη των κατασκευαστών παρουσιάζονται ως πολιτισμός και ανάπτυξη.

Χρήστος Κοσμάς,

εργαζόμενος

υποψήφιος εκ μέρους του Ξεκινήματος

_________________

Ζωγράφου: στηρίζουμε το

«Κίνημα στην Πόλη»

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2002 στο δήμο Ζωγράφου το Ξ είχε στηρίξει (με δύο υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο) το σχήμα «Ενεργοί Πολίτες». Ήταν ένα αριστερό σχήμα αρκετά μαζικό που χαρακτηρίζονταν από φρέσκιες ιδέες και όρεξη για δουλειά. Γι’ αυτό άλλωστε και ο κόσμος του Ζωγράφου το στήριξε δίνοντάς του το 9,4% στις εκλογές.

Παρόλα αυτά τις αρχές αυτές των «Ενεργών Πολιτών» δεν τις συμμερίζονταν όλα τα μέλη τους, και κυρίως η ηγεσία του ΣΥΝ τοπικά αλλά και κεντρικά. Ένα κομμάτι της παράταξης πίστεψε ότι για να αλλάξουν τα πράγματα στο Δήμο χρειάζονται συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ. Έτσι αφού οδήγησαν τους «ενεργούς πολίτες» σε απραξία και παράλυση προχώρησαν με το έτσι θέλω σε σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ.

Μετά από τις εξελίξεις αυτές οι αριστερές οργανώσεις που στήριξαν τους ενεργούς πολίτες (ΚΕΔΑ, ΚΟΕ, ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΔΕΑ και ένα κομμάτι από τον ΣΥΝ) αποχωρήσαμε από την κίνηση και μαζί με αρκετούς ανένταχτους ξεκινήσαμε την προσπάθεια για κάτι καινούργιο πραγματικά αριστερό στο Δήμο Ζωγράφου. Στην πορεία συναντηθήκαμε με την «Αριστερή Παρέμβαση» παράταξη που στηρίζονταν από το ΝΑΡ και την ΑΡΑΝ.

Από κοινού λοιπόν όλη η αριστερά του Ζωγράφου (εκτός φυσικά του ΚΚΕ και του δεξιού κομματιού του ΣΥΝ) δημιούργησε το «Κίνημα στην Πόλη» μια αριστερή παράταξη που συμμετέχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές με επικεφαλής τον καθηγητή Κ.Κωστόπουλο.

Το Ξ στηρίζει την προσπάθεια γιατί είναι μία κίνηση που ενώνει 11 οργανώσεις και ανένταχτο κόσμο και δε λοξοκοιτάζει προς τις λογικές της κεντροαριστερής συνδιαχείρησης. Επιπλέον τους λίγους μήνες ζωής της η παράταξη έχει δείξει με τη δράση της (π.χ. κινητοποιήσεις για τις κεραίες και το πάρκο στο Γουδί, 2ήμερο φεστιβάλ νεολαίας) ότι νοιάζεται για τα καθημερινά μικρά ή μεγάλα προβλήματα και είναι έτοιμη να διεκδικήσει λύσεις μέσα από κινητοποίηση του λαού του Ζωγράφου.

ΔΠ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα