Δημοτικές εκλογές και ΣΥΡΙΖΑ: το χάος της Θεσσαλονίκης. Ανάγκη για άμεσες πρωτοβουλίες

Στα μέσα του Νοέμβρη θα γίνουν οι τοπικές εκλογές. Μέσα στο κλίμα της κρίσης, της επίθεσης της κυβέρνησης αλλά και των μεγάλων κινητοποιήσεων που έγιναν την περασμένη άνοιξη θα περίμενε κανείς η αριστερά να ετοιμάζεται για μια μεγάλη πολιτική μάχη. Δυστυχώς όμως, ειδικά στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε μια σειρά από παλινωδίες και φαινόμενα πολιτικής παρακμής αντί για μια δυναμική παρέμβαση.

Θεσσαλονίκη: πόλη των υποψήφιων- φαντασμάτων

Στην Θεσσαλονίκη ειδικά, η κατάσταση είναι τραγική.

Από τις αρχές του χρόνου το «Ξεκίνημα» μαζί με άλλους συντρόφους-σσες στον ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαμε επιμόνως να ανοίξει η συζήτηση γύρω από του τι είδους παρέμβαση χρειαζόμαστε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κάποιοι όμως είχαν άλλα σχέδια…

Η δημοτική κίνηση του Συνασπισμού («Δημοτική Κίνηση των Πολιτών και την Οικολογίας») στην οποία κεντρικό ρόλο έπαιζαν και παίζουν ακόμα στελέχη της πρώην «Ανανεωτικής Πτέρυγας» που έχουν παραμείνει στον ΣΥΝ, συμμετείχε σε διάλογο με την δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, τους «Οικολόγους Πράσινους» και άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις. Στόχος του «Διαπαραταξιακού», όπως ονομάστηκε, ήταν να δημιουργήσει μια συσπείρωση της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» για να διώξει το «κράτος της δεξιάς» από το δήμο. Παρά τις ξεκάθαρες και έντονες διαφωνίες των υπόλοιπων του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, οι επικεφαλής της «Δημοτικής Κίνησης» προχώρησαν με τα σχέδιά τους και κατέληξαν σε τελική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους Πράσινους. Το κείμενο συμφωνίας που υπέγραψαν οι δυνάμεις του «Διαπαραταξιακού» δεν αναφέρει καν το «Μνημόνιο» (πολύ περισσότερο να το καταδικάζει) ενώ αποδέχεται το «Σχέδιο Καλλικράτη». Αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν είναι μια συμμαχία που σκοπό έχει να ανατρέψει πραγματικά την κατάσταση στην πόλη, αλλά μια συμμαχία για την αλλαγή φρουράς στην εξουσία του δήμου…

Οι ευθύνες του ΣΥΝ

Οι δυνάμεις που βρίσκονται στην ηγεσία της «Δημοτικής Κίνησης» του ΣΥΝ έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Έχουν προχωρήσει σε μια συμφωνία με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζοντας τη λογική της κεντροαριστεράς παρά τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Για να το πετύχουν αυτό εφάρμοζαν όλη την προηγούμενη περίοδο μια τακτική κωλυσιεργίας προσπαθώντας να καθυστερήσουν ή να αναβάλλουν τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα ήταν σε μια κατεύθυνση αντίθετη από την δικιά τους. Έτσι πατούσαν σε δύο βάρκες…

Τεράστιες όμως είναι οι ευθύνες και της πλειοψηφίας του Συνασπισμού που όλη αυτή την περίοδο κάλυπτε, ουσιαστικά, τις πρωτοβουλίες της «Δημοτικής Κίνησης» και διαβεβαίωνε σε κάθε φάση ότι «όπου να’ ναι ξεκαθαρίζουν τα πράγματα» και ζητούσε την υπομονή και την κατανόηση μας.

Η λογική του συμβιβασμού των αντιθέσεων εντός και εντός του ΣΥΝ μας έφερε στο σημερινό αδιέξοδο. Βρισκόμαστε 2 μήνες πριν της εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχήμα για να παρέμβει στις δημοτικές εκλογές, στη δεύτερη πόλη της χώρας, ενώ η δημοτική παράταξη του ΣΥΝ (που για τον πλατύ κόσμο ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ) έχει ενταχθεί στο κάδρο μιας συμμαχίας χωρίς αρχές!

Να προχωρήσουμε χωρίς αυτούς!

Σε συζητήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες το «Ξ» μαζί με άλλους πρότεινε να παρθεί άμεσα μια απόφαση για την δημιουργία από τον ΣΥΡΙΖΑ νέας δημοτικής κίνησης και κάθοδο στις εκλογές. Η κίνηση αυτή πρέπει να βασιστεί στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που καταλαβαίνουν το αδιέξοδο και την παρακμή της μέχρι τώρα πολιτικής που ακολουθήθηκε, και να έχει ένα αριστερό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα που να απαντάει στην κρίση και τα τοπικά ζητήματα της πόλης.

Η πιο θετική εξέλιξη θα ήταν βέβαια να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το σχήμα, και ακόμα περισσότερες. Αν όμως ο ΣΥΝ, σαν σύνολο, δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο εσωτερικό του και εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις συζητήσεις του «Διαπαραταξιακού» η πρόταση μας είναι να προχωρήσουν όσοι συμφωνούν με μια τέτοια κίνηση. Αρκετά έχουμε συρθεί μέχρι εδώ, δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε αυτόν τον κατήφορο χωρίς να κάνουμε τίποτα.

Είναι άμεση ανάγκη να παρθεί επιτέλους μια πρωτοβουλία που να μπορεί να εμπνεύσει και να συσπειρώσει, για να αφήσουμε πίσω αυτές τις μίζερες συζητήσεις και τους ατελείωτους συμβιβασμούς και να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα.

Νίκος Αναστασιάδης

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής