Δημοτικές εκλογές 8/10: Με τη δημοτική κίνηση «Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη» 

Ο Δήμος Ζωγράφου βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια στα χέρια της δημοτικής παράταξης του Β. Θώδα, που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως και κατά τη διάρκεια της θητείας της προκατόχου του, Τ. Καφατσάκη (δήμαρχος Ζωγράφου μεταξύ 2014 – 2019 με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ) οι υπηρεσίες προς τους δημότες φθίνουν σε ποιότητα, το πράσινο της πόλης σταδιακά λιγοστεύει, ενώ παρατηρείται και η συνεχής αύξηση αναθέσεων έργων σε ιδιώτες που σχετίζονται με τις δημοτικές διοικήσεις ή με στελέχη τους. 

Δεκάδες νήπια και βρέφη έχουν μείνει εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ πολλά από αυτά που έγιναν δεκτά στοιβάζονται σε ακατάλληλα προκάτ κτήρια. Η δημοτική συγκοινωνία είναι στην ουσία ανύπαρκτη. Οι υπηρεσίες καθαριότητας βρίσκονται σε οριακό σημείο από άποψη στελέχωσης, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ελλιπώς και με σοβαρούς κινδύνους για το υπάρχον προσωπικό – με τελικό στόχο βέβαια τη συνολική ιδιωτικοποίηση τους. Η «φροντίδα» των λιγοστών δέντρων της πόλης έχει παραχωρηθεί σε ιδιωτικά συνεργεία κλαδέματος, που βασικά τα καταστρέφουν. Την ίδια στιγμή υγιή δέντρα χαρακτηρίζονται «επικίνδυνα» και κόβονται εντελώς για να «εξυπηρετηθούν» μαγαζάτορες που θεωρούν ότι τα δέντρα τους κρύβουν, κάτοικοι που θεωρούν ότι τους κόβουν την θέα, κοκ. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει απαξιωθεί, λειτουργώντας με υγειονομικό προσωπικό που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες.  

Πάγια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και του περιβαλλοντικού κινήματος αγνοούνται συστηματικά από τις δημοτικές αρχές όλων των τελευταίων δεκαετιών. Η απαίτηση των κατοίκων να μετατραπούν το πάρκο Γουδί και η Βίλλα Ζωγράφου σε πάρκα υψηλού πρασίνου, δίνοντας ανάσα οξυγόνου και δροσιάς στην περιοχή, είναι εκτός της ατζέντας, όχι μόνο των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά και σχεδόν του συνόλου των σημερινών διεκδικητών της δημαρχίας.  

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες διάλυσης υποδομών και υπηρεσιών, πρακτικών που καταστρέφουν το περιβάλλον, παραχώρησης των πάντων σε ιδιωτικά συμφέροντα και πλήρους αδιαφορίας για τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της, είναι επιτακτική η ανάγκη μιας πραγματικά μαχητικής / διεκδικητικής αντιπολίτευσης, που να λειτουργεί ενωτικά, να βοηθάει στο χτίσιμο τοπικών κινημάτων, με προτάσεις για την πόλη στην οποία θέλουμε να ζούμε, αλλά και για το πως θα την κερδίσουμε! 

Στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτώβρη, η τοπική οργάνωση του «Ξ» στου Ζωγράφου στηρίζει την «Ανυπότακτη Πόλη».  

Πρόκειται για μια παράταξη που έχει συμμετάσχει σε όλα τα σημαντικά τοπικά κινήματα των τελευταίων χρόνων, ενώ παράλληλα ενημερώνει τους κατοίκους της πόλης για όσα συμβαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, πολλά από τα οποία οι τελευταίες δημοτικές αρχές θα προτιμούσαν να έχουν περάσει «στα ψιλά». Η «Ανυπότακτη Πόλη» έχει πάρει μέρος στα κινήματα για να μετατραπεί το πάρκο Γουδί σε πάρκο υψηλού πρασίνου, για την επιστροφή της Βίλλας Ζωγράφου στους κατοίκους της περιοχής, έχει παίξει κεντρικό ρόλο στο κίνημα που απέτρεψε την έξωση κατοίκου του Ζωγράφου από το σπίτι της, καλώντας μαζί με άλλες δυνάμεις σε μαζικές κινητοποιήσεις. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην «Ανυπότακτη Πόλη Ζωγράφου» είναι άνθρωποι που συμμετέχουν και οργανώνουν κινήματα από παλιά όπως τα κινήματα ενάντια στην τσιμεντοποίηση και τη μετατροπή έξι πλατειών της πόλης σε υπόγεια γκαράζ. 

Παράλληλα είναι μια πραγματικά ενωτική πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν μια σειρά οργανώσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και ανένταχτοι/ες αγωνιστές/ριες της περιοχής. Αυτή η ενωτική στάση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί η Αριστερά να συμβάλει στα κινήματα, να τα βοηθήσει να πετύχουν νίκες απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους και συμφέροντα.  

Η «Ανυπότακτη Πόλη» στου Ζωγράφου βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων και των νέων. Παράλληλα συνδυάζει τη δράση στη γειτονιά, τη συμβολή στα κινήματα και πραγματικά ενωτική στάση καθώς αποτελεί συνεργασία διαφορετικών οργανώσεων και ατόμων ενώ απευθύνεται διαρκώς ενωτικά και στις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς. Γι’ αυτό σαν «Ξεκίνημα Ζωγράφου» καλούμε τον κόσμο της γειτονιάς να ψηφίσει και να στηρίξει την «Ανυπότακτη Πόλη Ζωγράφου» στις δημοτικές εκλογές, αλλά και να συμμετάσχει ενεργά στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα