Χριστίνα Ζιάκα,
Πετρούπολη
Χρειάστηκε η καταγγελία της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εργαζομένων του δήμου Πετρούπολης (13/3/17) άρθρο του «Ξεκινήματος» (6/4/17) το μοίρασμα σχετικής προκήρυξης του «Ξ» (6/5/17) αρνητικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, για να φέρει επιτέλους (!!) η διοίκηση του δήμου (Β. Σίμος / ΚΚΕ) σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα των δικαστικών αποφάσεων υπέρ εργαζομένων και την στάση του δήμου (συνεδρίαση 11/5/17).
Θυμίζουμε πως η διοίκηση του δήμου εγκαλούνταν γιατί επέλεξε, αντί να στηρίξει τους εργαζόμενους με τις υπέρ τους δικαστικές αποφάσεις, να στραφεί ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥΣ! Ασκώντας έφεση και στην περίπτωση των καθηγητών του δημοτικού ωδείου και στην περίπτωση 11 εργαζομένων που είχαν δικαιωθεί στο Ειρηνοδικείο (16/4/16) για την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού!
Δίκαια τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά…
Εκπροσωπώντας τη διοίκηση η αντιδήμαρχος Α. Ζορμπά εισηγήθηκε το θέμα με εκτενή αναφορά στην καπιταλιστική κρίση, στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην τεράστια μείωση των εσόδων των δήμων, στο πόσο απόλυτα δίκαια είναι τα αιτήματα των εργαζόμενων που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κοκ. Σωστά…
Αλλά το ερώτημα στο οποίο έπρεπε να απαντήσει η διοίκηση του δήμου, ήταν γιατί η ίδια ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη να προσθέσει άλλο ένα βάσανο σ’ αυτούς τους εργαζόμενους και να στραφεί ΕΝΑΝΤΙΑ στα δίκαια αιτήματα τους; Ήταν τελικά σωστή ή λάθος η επιλογή της έφεσης;
Η απάντηση της αντιδημάρχου ήταν ότι: «Υποχρεωθήκαμε από τον προηγούμενο νόμο να ασκήσουμε [έφεση]» (από τα επίσημα πρακτικά αρ.πρωτ.9606/12/5/17). Η «έκπληξη» είναι ότι μέσα στην ίδια φράση κρύβεται μισή αλήθεια και πολλά ψέματα!
Η μισή αλήθεια είναι ότι ο Ν.3852/2010 («Καλλικράτης») –όπως ίσχυε μέχρι και 23/12/16 οπότε και τροποποιήθηκε– εξανάγκαζε τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εξαντλούν όλα τα ένδικα μέσα και να εφεσιβάλουν κατά πρωτόδικων αποφάσεων υπέρ εργαζομένων σε όλες τις εργατικές διαφορές (2ο εδάφιο παρ. 2 του παλιού άρθρου 72 και 2ο εδάφιο περίπτωσης ιβ’ παρ. 1 του παλιού άρθρου 176).
Τα ψέματα
Κι ας πάμε τώρα στα ψέματα….
Ψέμα αρ. 1: Η διοίκηση Σίμου/ΚΚΕ εφάρμοσε ένα πασίδηλα αντεργατικό νόμο, όχι γιατί ήταν νομική της «υποχρέωση». Αλλά γιατί δεν σχεδίασε και δεν αναζήτησε καν άλλες πολιτικές επιλογές –ως όφειλε!
- Δεν έφερε ποτέ πριν το θέμα σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο απαιτώντας την πολιτική δέσμευση όλων των παρατάξεων ότι ο σεβασμός των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων είναι υπέρτερος.
- Δεν κάλεσε σε καμιά συζήτηση τους ίδιους τους εργαζόμενους για να υπάρξει συντονισμός.
- Δεν απευθύνθηκε καν σε άλλους δήμους που βρίσκονταν αντιμέτωποι με τους ίδιους εκβιασμούς.
- Δεν έθεσε σε συζήτηση κανένα σχέδιο μάχης που θα προσπαθούσε τουλάχιστον να μπλοκάρει αυτό το σκέλος του νόμου δια της μαζικής και κινηματικής ανυπακοής. Τι εννοούμε;; Πως πολύ πρακτικά και συγκεκριμένα αν 5-10-15 μεγάλοι δήμοι αρνούνταν δημόσια να στραφούν ενάντια στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων τους, δεν υπήρχε τρόπος να εφαρμοστούν κυρώσεις εναντίον τους που να μην ξεσηκώνουν τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.
Ψέμα αρ. 2: Η διοίκηση Σίμου/ΚΚΕ δηλώνει πως «υποχρεώθηκε» από το νόμο να στραφεί κατά των εργαζομένων της, όταν άλλες διοικήσεις δήμων ή περιφερειών –ακόμη και κάποιες που δεν χαρακτηρίζονται καν αριστερές– με δημόσιες αποφάσεις τους αρνήθηκαν αυτή την «υποχρέωση»!
Όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης, ή η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη της χώρας, κι άλλοι δήμοι. Αν εμείς βρήκαμε εύκολα στο διαδίκτυο αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής (π.χ. απόφαση παραίτησης από ένδικα μέσα κατά της αριθμ. 531/17-1-2014 οριστικής απόφασης Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στη συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής την 10/9/2015 κ.λ.π.) γιατί δεν κατάφεραν να τα «ανακαλύψουν» τα στελέχη της διοίκησης του δήμου Πετρούπολης;
Ψέμα αρ. 3: Η διοίκηση του δήμου Πετρούπολης αισθάνθηκε υποχρεωμένη να τηρήσει τον Καλλικρατικό νόμο, την ίδια στιγμή που η διοίκηση Κ. Πελετίδη, του στελέχους του ΚΚΕ και συντρόφου του Β. Σίμου στην Πάτρα, δεν αισθάνθηκε καθόλου παρόμοια υποχρέωση!
Όπως διαβάζουμε, χαρακτηριστικά, σε δημοσίευμα στον Ριζοσπάστη (25/1/17 http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9209911):
«Την ξεκάθαρη θέση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Πατρών που δικαιώνει 66 εργαζόμενους στο δήμο, για την καταβολή δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδομάτων αδείας, κατέθεσε η δημοτική αρχή, σε σχετική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής…. Η απόφαση αυτή της Οικονομικής Επιτροπής κινείται στο πλαίσιο απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που κατά πλειοψηφία ελήφθη στην ειδική συνεδρίαση του Σώματος για τον προϋπολογισμό του 2016, περί ανάκτησης όλων των μισθολογικών αποδοχών των εργαζομένων στο επίπεδο του 2009, περί ανεμπόδιστης μισθολογικής εξέλιξης, ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού».
Ψέμα αρ. 4: Κανένας απολύτως νόμος δεν «υποχρέωσε» τη διοίκηση Σίμου/ΚΚΕ να διατηρεί ενεργή την έφεση της κατά των εργαζομένων μέχρι και τις 15/5/17!! (Σ.σ. σύμφωνα με τα παραπάνω πρακτικά του Δημ. Συμβουλίου αυτή την μέρα ορίστηκε συνάντηση της οικονομικής επιτροπής με θέμα την παραίτηση επιτέλους από την έφεση κατά των 11 εργαζομένων).
Ο νόμος που επικαλούνται έχει τροποποιηθεί 5 μήνες τώρα, αλλά η διοίκηση Σίμου/ΚΚΕ ακόμα αισθάνεται «υποχρεωμένη»!!
Ο Ν.4447 (23/12/2016) με τον τίτλο «Χωρικός σχεδιασμός – Βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» κατάργησε αυτά ακριβώς τα άρθρα του Ν.3852 που υποχρέωναν σε εφέσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων.
Αυτό σημαίνει πως και στην Πετρούπολη και συνολικά οι διοικήσεις των δήμων δεν έχουν καμιά δικαιολογία για να μην σεβαστούν τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ εργαζομένων!
Ψέμα αρ. 5: Κανένας απολύτως νόμος δεν «υποχρέωσε» τη διοίκηση Σίμου/ΚΚΕ να καταθέσει καν την έφεση κατά της δικαστικής δικαίωσης των 11 τον Απρίλη του 2016, όταν ήταν ήδη σε ισχύ επί 1 χρόνο ο Ν. 4325/2015 και ειδικότερα το άρθρο 39!! Που προβλέπει την οριστική παύση των ποινικών, πειθαρχικών διώξεων και κάθε διαδικασίας καταλογισµού σε βάρος αιρετών εκπροσώπων των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και υπαλλήλων των Ο.Τ.Α ή των Υπηρεσιών ∆ηµοσιονοµικού Ελέγχου, για όλες τις υποθέσεις μη άσκησης ένδικων µέσων για εργατικές διαφορές!!
Για μας είναι πεντακάθαρο: η διοίκηση ενός δήμου, που μιλά στο όνομα της Αριστεράς, των εργαζομένων και των σοσιαλιστικών ιδεών, είναι πρώτα και κύρια «ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ» να σέβεται τις πολιτικές της δεσμεύσεις, τις αξίες και τα οράματα της Αριστεράς.
Σχετικά άρθρα