Δήμος Βόλου: προς μια ταραγμένη εποχή

Του Νίκου Κανελλή

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο Βόλο προκάλεσε αίσθηση πανελλαδικά κι αυτό όχι τυχαία. Ο υπόδικος,  πρώην παράγοντας του ποδοσφαίρου Α. Μπέος κατάφερε να κερδίσει στο β` γύρο τον υποστηριζόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ Μ. Πατσιαντά. Την ίδια στιγμή κανένας από τους υποψήφιους που επίσημα υποστήριξαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν κατάφερε να περάσει στο β` γύρο. Εν συντομία τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα: 

α’ γύρος: 

  • Μπέος – 38,3% (25.600 ψήφοι) 
  • Πατσιαντάς – 24,8% (16.600 ψήφοι) 
  • Σκοτινιώτης – ΠΑΣΟΚ 15,3% (10.200 ψήφοι) 
  • Μιτζικός – ΝΔ 13,25% (8.800 ψήφοι) 
  • Νάνος – ΚΚΕ 8,37% (5.600 ψήφοι) 

Στο β`γύρο ο Μπέος επικράτησε με 53,13% (33.900 ψήφοι) και ο Πατσιαντάς ήρθε δεύτερος με 46,9% (29.900 ψήφοι). 

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Το αποτέλεσμα αυτό, όσο και αν σόκαρε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του ήταν φανερό ότι ο Μπέος θα ήταν ο βασικός αντίπαλος της Αριστεράς και του Μ. Πατσιαντά. 

Με όπλο του τον Ολυμπιακό Βόλου και έναν άκρατο λαϊκισμό, έφτιαξε ένα ψηφοδέλτιο με άτομα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ ως τη ΝΔ και από το ΛΑΟΣ ως τη Χρυσή Αυγή. 

Με τη «μαγκιά», τις παχιές υποσχέσεις και τα «ταξίματα» συσπείρωσε κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά ψήφιζαν κυρίως ΝΔ (αλλά όχι μόνο) αλλά και απελπισμένους ανθρώπους που πίστεψαν ότι ένας τσαμπουκάς δήμαρχος «θα κάνει την πόλη Μονακό». 

Η παράταξη του Μ. Πατσιαντά, που στηρίζονταν κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ, παρότι κατάφερε μια πολύ αξιόλογη καταγραφή, δεν κατάφερε να συσπειρώσει ένα σημαντικό μέρος των κοινωνικών στρωμάτων που ήθελαν να τιμωρήσουν το τοπικό πολιτικό κατεστημένο. 

Από την άλλη το ΚΚΕ κράτησε μια εγκληματικά σεχταριστική στάση καλώντας σε άκυρο/ λευκό στο β` γύρο, μια γραμμή που ένα σημαντικό μέρος της βάσης του δεν κράτησε και ψήφισε Πατσιαντά. 

Σε επόμενο άρθρο θα πρέπει να κάνουμε μια πιο εκτενή ανάλυση του αποτελέσματος. Είναι σαφές όμως ότι η πόλη του Βόλου μπαίνει σε μια νέα και ταραγμένη περίοδο. Το μαζικό κίνημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο την συνεχιζόμενη επέλαση της τρόικας σε ότι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και μια δημοτική αρχή στην υπηρεσία των πιο επιθετικών μερίδων του κεφαλαίου.   

Η συμμετοχή του «Ξ» 

Από την πλευρά μας, σαν «Ξ», συμμετείχαμε στις διαδικασίες και την προεκλογική μάχη των «Δρόμων Συνεργασίας, Ανατροπής & Αλληλεγγύης» με το δικό μας διακριτό πολιτικό στίγμα, υλικό και υποψηφίους. 

Η καμπάνια μας ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη και είχε σαν έμφαση την μαζική παρέμβαση στην κοινωνία. Μέσα σε ένα περίπου μήνα μοιράσαμε πάνω από 13.000 προκηρύξεις του «Ξ» με την κεντρική μας ανάλυση και άλλες τόσες με αναφορά στα τοπικά ζητήματα και τους υποψηφίους μας. Στις παρεμβάσεις μας δόθηκαν πάνω από 140 εφημερίδες. 

Επίσης οργανώσαμε περισσότερες από 10 ανοικτές συναντήσεις/συζητήσεις με φίλους της Οργάνωσής μας κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήσαμε για τις ιδέες και τις προτάσεις μας ενώ δυο φορές δώσαμε συνέντευξη στην τοπική ΕΡΑ Βόλου που λειτουργεί από τους απολυμένους εργαζόμενούς της. Σε αυτή την εντατική καμπάνια βοήθησαν σημαντικά και αρκετοί φίλοι του «Ξ». 

Έτσι, πετύχαμε μια σημαντική εκλογική νίκη εκλέγοντας το σ. Νίκο Κανελλή στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και τον σ Κώστα Ιατρόπουλο στο Τοπικό Συμβούλιο Βόλου και μάλιστα σε πολύ καλή κατάταξη στα πλαίσια του ψηφοδελτίου μας. Ο σ. Νίκος 4ος με 742 σταυρούς και ο σ. Κώστας 2ος με 614 σταυρούς, ενώ η σ. Μαριάνθη Κυπρίδου πέτυχε επίσης σημαντικό αποτέλεσμα με 372 σταυρούς για το τοπικό συμβούλιο (4η στην κατάταξη). 

Αυτή η σημαντική για εμάς επιτυχία μας γεμίζει αισιοδοξία για τις σκληρές μάχες που έχουμε μπροστά μας. Δεσμευόμαστε ότι τόσο στο δημοτικό όσο και στο τοπικό συμβούλιο Βόλου θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που μας στήριξαν με την ψήφο τους. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα