Δήμος, Βωβός… Παναθηναϊκός! β’ μέρος

Του Χάρη Σιδέρη

Στο προηγούμενο μας άρθρο για το θέμα του ελαιώνα (Ξ, τ. 318) αναφερθήκαμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του project της διπλής ανάπλασης και στα περιβαλλοντικά και οικονομικά σκάνδαλα που προκύπτουν. Ξεκινώντας το δεύτερο μέρος, θα ασχοληθούμε με τις τρέχουσες εξελίξεις, παρόμοια σκάνδαλα του παρελθόντος και τις ευθύνες της αριστεράς.

Οι εξελίξεις

Εν αναμονή της απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 6/3/09, ο επιχειρηματίας Βωβός και η διοίκηση του Παναθηναϊκού προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα και να παρουσιάσουν ένα διαλλακτικό πρόσωπο. Σε αυτό αποσκοπούσαν οι παρεμβάσεις του κ. Βωβού στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» (διαλλακτικότερος από ποτέ) και η πρόσκληση του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού Βαρδινογιάννη στον Αλέξη Τσίπρα για συζήτηση. Οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες δεν έχουν τη νομιμότητα με το μέρος τους. Σε διαφορετική περίπτωση καρφάκι δε θα τους καιγόταν για τις όποιες αντιδράσεις. Ξέρουν πλέον, ότι δεν έχουν και την πλειοψηφία της κοινωνίας με το μέρος τους.

Δημοσκοπικό χαστούκι

Ενδιαφέρον παρουσίασε η δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» που παρουσιάστηκε στις 11/2/09. Το 52% των ερωτηθέντων δε θεωρεί απαραίτητη την κατασκευή του mall του Βωβού, έναντι 36% που τη θεωρεί απαραίτητη (τα ποσοστά εδώ αποδεικνύονται διακομματικά και «διαομαδικά»!).Την ίδια ώρα με την κατασκευή του γηπέδου στην περιοχή συμφωνεί το 71% των κατοίκων ενώ διαφωνεί το 20% (να σημειώσουμε βέβαια ότι το 59% των ερωτηθέντων αγνοεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις). Το 57% πιστεύει ότι το γήπεδο δεν πρέπει να σχετίζεται με το mall ενώ το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι πίσω από τη διπλή ανάπλαση κρύβονται οικονομικά συμφέροντα (57%) και όχι οι ανάγκες των πολιτών (16%). Τέλος, σε ερώτηση που αφορά το μέλλον της περιοχής του Ελαιώνα, το 48% θέλει μόνο γήπεδο, το 24% ούτε γήπεδο ούτε mall αλλά μητροπολιτικό πάρκο, ενώ μόνο το 22% στηρίζει τα σχέδια του δήμου και των επιχειρηματιών φίλων του.

Τα πλήρη στοιχεία της δημοσκόπησης μπορείτε να βρείτε στο: http://indy.gr/analysis/dimoskopisi-tis-anoi3c7ts-polis-gia-dmo-elaina-parkaki-kypselis 

Οι ευθύνες της αριστεράς

Οι δηλωμένες θέσεις των κομμάτων της αριστεράς έχουν ως εξής: το μεν ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας πάρκου στην περιοχή χωρίς γήπεδο και mall καταγγέλοντας τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» μόνο στο γήπεδο.

Το ΚΚΕ ενώ γενικά έχει σωστή θέση στα λόγια, στην πράξη δεν έχει κάνει τίποτα το αξιόλογο για να εμποδίσει την τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα. Μόνο κάποιες παραστάσεις διαμαρτυρίας, με ανάρτηση πανώ, 2-3 συνθήματα και αυτό ήταν όλο. Γι αυτό άλλωστε εισπράττει και τα θερμά συγχαρητήρια του Δημάρχου Κακλαμάνη που ξέρει βέβαια ότι μια τέτοια αριστερά του είναι εντελώς ακίνδυνη.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει εκστρατεία για το ζήτημα του Ελαιώνα και σωστά. Οι αφίσες, τα φυλλάδια, οι συνεχείς παρεμβάσεις, η συνέντευξη Τύπου και η πρόσφατη δημοσκόπηση, η συμμετοχή στις δενδροφυτεύσεις είναι απόλυτα σωστές. Παρ’ όλα αυτά η θέση υπέρ του γηπέδου –και μάλιστα με δωρεάν ουσιαστικά παραχώρηση γης- είναι λάθος. Και αυτό για 2 λόγους: Πρώτον, η κατασκευή των γηπέδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλλεϋ του Παναθηναϊκού σε συνάρτηση με τις εμπορικές εγκαταστάσεις που θα αναπτυχθούν κάτω από τις κερκίδες (βλ. Καραϊσκάκη) θα επιβαρύνουν την περιοχή (εκτός των τόνων τσιμέντου) με χιλιάδες επισκέπτες και τους ρύπους τους, ειδικά τις μέρες των εντός έδρας αγώνων του Παναθηναϊκού. Δεύτερον, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι οι προτεινόμενες μακέτες των γηπέδων θα τηρηθούν και έτσι θα προκύψουν και χώροι πρασίνου. (δείτε τις ανάλογες μακέτες του ΟΑΚΑ και του Καραϊσκάκη στο: http://elaionas.wordpress.com/2008/12/18/oaka/


Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά δουλειά να συνδιαλέγεται με τους επιχειρηματίες ή την κυβέρνηση (βλ. Συναντήσεις Τσίπρα με Βαρδινογιάννη, Σουφλιά) που στόχο έχουν να παρουσιάσουν αυτές του τις κινήσεις ως υπαναχώρηση, παραπληροφορώντας και διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη. Καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πει όχι και στον Βωβό και στον Βαρδινογιάνη και να απευθυνθεί στην κοινωνία για τη σημασία του μητροπολιτικού πάρκου και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διπλής ανάπλασης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση του μέλους της επιτροπής κατοίκων Ελαιώνα Γ.Σκλαβούνου στην εφημερίδα «Εποχή» της Κυριακής 15/2/09. Καυτηριάζει την υπαναχώρηση της επιτροπής από την αρχική της θέση που ήταν εχθρική στο σύνολο του project της διπλής ανάπλασης σε αυτή του «ναι» στο γήπεδο του Παναθηναϊκού!

___________

Παρόμοια σκάνδαλα του παρελθόντος

Στο παρελθόν, η πολιτεία έχει γίνει «ευγενικός χορηγός» πολλών αθλητικών σωματείων. Μια μικρή γεύση παίρνουμε από άρθρο του δημοσιογράφου Ζ.Καραβά στο Βήμα της 21/12/08 (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=5&artId=247640)

«Το Παλαί της Πυλαίας κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνη (35,2 εκατ. ευρώ) της ΓΓΑ και δόθηκε στον μπασκετικό και βολεϊκό ΠΑΟΚ. Το πρώην στάδιο και νυν γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» παραχωρήθηκε από την ΕΟΕ στη ΓΓΑ και από αυτήν στον (Ερασιτέχνη) Ολυμπιακό για να το εκμεταλλεύεται επί 49 χρόνια η ερυθρόλευκη ΠΑΕ. Στον Ερασιτέχνη Ηρακλή υποτίθεται ότι δόθηκαν τα 28 στρέμματα στη Μίκρα που αγόρασε η ΓΓΑ από τον ΟΕΚ, ενώ προβλέπεται και κρατικό κονδύλι 4,5 εκατ. ευρώ για την έναρξη των εργασιών. Κατ΄ αρχήν συμφωνία – μνημόνιο (επίσης για 49 χρόνια) με τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας έχει συνάψει και η ΠΑΕ ΑΕΚ επί διοίκησης Νικολαΐδη για αθλητικό-εμπορικό κέντρο στα 250 στρέμματα του ΟΔΔΥ στα Ανω Λιόσια. Δημόσια γη παραχωρήθηκε και στην ΠΑΕ Λάρισα για το νέο γήπεδο στη Νεάπολη, κι αυτό για εκμετάλλευση 49 ετών. Περί τα 15 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν από τον κρατικό κορβανά για το λίφτινγκ σε Τούμπα και Χαριλάου, ενώ στον ΠΑΟΚ ψάχνονται ακόμη για τη χωροθέτηση νέου γηπέδου και ο Αρης έχει δρομολογήσει την ανταλλαγή του «Κλ. Βικελίδης» με 220 στρεμματάκια στη Θέρμη.»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα