Δήμος Αθήνας: το «κόστος» του πολιτισμού και του αθλητισμού στις μέρες μας

Διονύσης Χριστόπουλος
Προεδρος του Συλλόγου Μουσικών Φιλαρμονικής του Δήμου Αθήνας

Μέχρι το 2011, υπήρχαν στο δήμο της Αθήνας τρεις οργανισμοί που είχαν σαν αντικείμενο τον πολιτισμό και τον αθλητισμό:

  • Ο ΟΝΑ (Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης), ο οποίος είχε την ευθύνη των αθλητικών κέντρων, των γυμναστηρίων, των πισινών, των παιδικών χαρών, κ.α. του Δήμου

  • Ο ΠΟΔΑ (Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθήνας), στον οποίο ανήκαν η φιλαρμονική του Δήμου, βιβλιοθήκες, μουσεία, χώροι εκθέσεων, η δημοτική πινακοθήκη, πνευματικά κέντρα, κ.α.

  • Τα ΔΑΜΣ (Δήμος Αθήνας Μουσικά Σύνολα), που αποτελούνταν από τη Συμφωνική Ορχήστρα, τη Big Band, το μουσικό εργαστήρι και τη χορωδία του Δήμου.

Ο προϋπολογισμός των τριών αυτών νομικών προσώπων ήταν, το 2011, 102 εκατ. ευρώ, ένα ποσό ήδη μειωμένο σε σχέση με την προ μνημονίων εποχή. Οι οργανισμοί είχαν αρχίσει να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, λόγω της υποχρηματοδότησης, αλλά και λόγω της απόλυσης των συμβασιούχων, οι οποίοι αποτελούσαν περίπου το 30% του συνόλου των εργαζομένων.

Το 2012, στα πλαίσια του «νοικοκυρέματος» και «εξορθολογισμού» της λειτουργίας του δήμου, οι τρεις οργανισμοί συγχωνεύθηκαν σε έναν, τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθήνας). Ο ΟΠΑΝΔΑ διατήρησε όλες τις αρμοδιότητες των τριών οργανισμών, αλλά ο προϋπολογισμός του μειώθηκε σχεδόν στο μισό: στα 59 εκατ. €.

Το 2013, τα χρήματα με τα οποία κλήθηκε να λειτουργήσει ο ΟΠΑΝΔΑ ήταν ακόμη λιγότερα, 50 εκ. €, ενώ για το 2014 το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει μόλις 36,5 εκατ €.

Σήμερα, πολλά κτήρια, όπως αυτό της δημοτικής πινακοθήκης, ή αυτό στο οποίο στεγάζεται η φιλαρμονική καταρρέουν, κυριολεκτικά, με τους σοβάδες να έχουν πέσει ουκ ολίγες φορές στα κεφάλια των εργαζομένων. Όργανα γυμναστικής, μουσικά όργανα, φωτοτυπικά αχρηστεύονται το ένα μετά το άλλο, αφού δεν γίνεται καμία συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ενώ στους χώρους εργασίας λείπουν πια ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα αναλώσιμα (γραφική ύλη, μελάνια εκτυπωτών, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας κοκ). Η νέα μείωση των κονδυλίων του ΟΠΑΝΔΑ για το 2014 επιταχύνει ακόμα περισσότερο την πλήρη διάλυση του Οργανισμού και την κατάργηση των υπηρεσιών που προσφέρει στους δημότες.

Η διοίκηση του Οργανισμού δε πρόκειται να διεκδικήσει από τον κεντρικό Δήμο και την κυβέρνηση τα κονδύλια που απαιτούνται για τη λειτουργία του. Αυτό που θα κάνει θα είναι να αρχίσει να χρεώνει τους δημότες για μια σειρά υπηρεσίες, οι οποίες ήταν δωρεάν, και για τις οποίες οι δημότες πληρώνουν μέσω δημοτικών τελών, να αυξήσει τις τιμές των υπηρεσιών που ήδη λειτουργούν με αντίτιμο, να σταματήσει να πληρώνει υπερωρίες, νυχτερινά και να ζητά από τους εργαζόμενους να δουλέψουν και «λίγο εθελοντικά» κοκ.

Επίσης, η κακή οικονομική κατάσταση του οργανισμού θα λειτουργήσει σαν άλλοθι για να αποπειραθούν να παραδώσουν μια σειρά υπηρεσίες σε ιδιώτες – εργολάβους, που πληρώνοντας τους εργαζομένους τους με μισθούς των 300 ευρώ, θα κάνουν τη δουλειά πιο «οικονομικά» από το Δήμο(-σιο).

Αυτές είναι μερικές από τις «προκλήσεις» με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΝΔΑ την επόμενη περίοδο και θα πρέπει αντιμετωπιστούν με μαχητικό πνεύμα και κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή ας σημειωθεί πως το πιο πάνω είναι το «αισιόδοξο» σενάριο, η περίπτωση δηλαδή που δεν βρεθούμε στον επόμενο κύμα «διαθεσιμότητας» και απολύσεων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα