Δήμος Αθήνας: ο Κασιδιάρης προκαλεί και απειλεί!

Η κάθοδος του Ηλία Κασιδιάρη στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στον Δήμο της Αθήνας με το σχήμα «Ελεύθεροι Αθηναίοι» αποτελεί πρόκληση.

Όχι μόνο για την Αριστερά, το αντιφασιστικό κίνημα, τους προοδευτικούς πολίτες κοκ αλλά και για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που θεωρεί ότι δεν μπορεί ένας δηλωμένος ναζιστής, καταδικασμένος ως ηγετικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης, έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού με ποινή 13 ετών και 6 μηνών, να συμμετέχει σε εκλογές σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Ταυτόχρονα αποτελεί και μία σημαντική απειλή για το κίνημα.

Ο Κασιδιάρης δεν κατεβαίνει στην Αθήνα γιατί ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της πόλης. Αυτά τα αγνοεί καθώς ο ίδιος μένει στο Ντράφι της Πεντέλης και όσα χρόνια ήταν δημοτικός σύμβουλος ουδέποτε ασχολήθηκε πραγματικά με κάποιο από τα χιλιάδες προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της πόλης.

Θέλει να κάνει την Αθήνα εφαλτήριο ώστε να καταφέρει να καθιερωθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και να αυξήσει την επιρροή του. Θέλει να πάει πιο πέρα από εκεί που πήγε ο Μιχαλολιάκος όταν στις δημοτικές εκλογές του 2010 είχε πάρει 5.29% και 10.222 ψήφους, γεγονός που αποτέλεσε την αφετηρία της εισόδου της  Χρυσής Αυγής στη Βουλή για 7 χρόνια.

Ο Κασιδιάρης έχει σαν στόχο να μπει στον 2ο γύρο σαν αντίπαλος του Κώστα Μπακογιάννη και κατόπιν σε συνδυασμό με την αποφυλάκισή του, να αποσπάσει ποσοστά πολύ πάνω από αυτά της Χρυσής Αυγής ώστε να γίνει ο ελληνικός κρίκος στη διεθνή αλυσίδα των Λεπέν, Σαλβίνι, Μελόνι κτλ.

Οι πολλαπλές συστημικές κρίσεις (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική κλπ), το πολιτικό κενό στον χώρο της Αριστεράς, η διεθνής τάση ανόδου της Ακροδεξιάς, αποτελούν αέρα στα πανιά στα σχέδια του Κασιδιάρη.

Και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια η Ακροδεξιά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα στην Ελλάδα, παρά τα εγκλήματα και την καταδίκη της Χ. Αυγής. Στις πρόσφατες εκλογές του Ιούνη, οι σχηματισμοί της πήραν συνολικά 14%, με 3 από αυτούς να μπαίνουν στη Βουλή.

Οι ρατσιστικές επιθέσεις στις γειτονιές διαφόρων πόλεων αυξάνονται καθημερινά.

Στον Έβρο οι αυτόκλητοι ρατσιστές πολιτοφύλακες παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και ετοιμάζονται να ιδρύσουν τάγμα-κίνημα Ελλήνων πολιτοφυλάκων, όπως μας πληροφορεί το makeleio.gr

Όταν έχουμε νεκρούς πρόσφυγες πνιγμένους ή καμένους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται σχόλια που σοκάρουν με το ρατσιστικό δηλητήριο και μίσος που νιώθουν κάποιοι άνθρωποι για άλλους ανθρώπους.

Ο Κασιδιάρης θέλει να πατήσει πάνω σε όλη αυτή την κατάσταση και να εκφράσει την ανθρώπινη σκόνη που αποτελεί την κοινωνική βάση του φασισμού. Ενός φασισμού χαμογελαστού, ραφιναρισμένου, που κρύβει επιδέξια το παρελθόν και τις ρίζες του, θέλοντας να πλασαριστεί σαν ένα κανονικό κόμμα που διεκδικεί συμμετοχή στην εξουσία ή και την ίδια την εξουσία αν του δοθεί η ευκαιρία.

Και σε αυτά τα σχέδιά του, ο Κασιδιάρης έχει ένα επιπλέον όπλο: τα χρήματα. Εκτός από την κρατική χρηματοδότηση των Σπαρτιατών έχει και στήριξη από δηλωμένους ακροδεξιούς μεγαλοεπιχειρηματίες όπως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Τα αποτελέσματα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές

Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014, σε εποχές Μνημονίων και ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασιδιάρης με τη ΧΑ τότε είχε πάρει 35.949 ψήφους και 16.12%, εκλέγοντας 4 δημοτικούς συμβούλους. Απείχε μόλις 1800 ψήφους από το τρίτο κόμμα και είχε πάρει υπερδιπλάσιες ψήφους από το ΚΚΕ και τον Νίκο Σοφιανό που είχε πάρει 16.529 ψήφους. Συνολικά, η Χ.Α. ήρθε πρώτη σε 11 από τα 58 Εκλογικά Διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων ενώ στα εκλογικά τμήματα του Αγ. Παντελεήμονα καταγράφηκαν οι υψηλότερες επιδόσεις.

Καμία υποτίμηση ή εφησυχασμός

Εδώ θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος ότι «δεν είμαστε στο 2014 και ότι στις εκλογές του 2019 τα ποσοστά και οι ψήφοι στον Κασιδιάρη έπεσαν».

Το έκανε ήδη ο πολυπράγμονας και ειδήμων στα της Aκροδεξιάς υπουργός επικρατείας Βορίδης δηλώνοντας σε τηλεοπτικό σταθμό ότι:

«Θα έχει περιορισμένη απήχηση και περιορισμένη εμβέλεια. Ο Κασιδιάρης έχει ξανακατέβει στις δημοτικές εκλογές, πήρε 11% την προηγούμενη φορά και την προ-προηγούμενη, το 2015, 15%. Ναι, κατεβαίνει, αλλά στην τελική ανάλυση το χειριζόμαστε».

Πραγματικά τον Μάιο του 2019 ο Κασιδιάρης έπεσε στο 10.54% και τις 21.963 ψήφους εκλέγοντας 5 δημοτικούς συμβούλους. Όμως, ήταν η εποχή  του καθοδικού σπιράλ της Χρυσής Αυγής, που αρχικά έχασε τη μισή της δύναμη στις ευρωεκλογές και αμέσως μετά εκπαραθυρώθηκε από τη βουλή τον Ιούλη του 2019 μένοντας κάτω από το όριο του 3%.

Όμως, ακόμα και στην πτώση του ο Κασιδιάρης πήρε τριπλάσιο ποσοστό από το πανελλαδικό ποσοστό της ΧΑ. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, μετά από την ανέξοδη διαφημιστική καμπάνια που του πρόσφεραν απλόχερα οι δικαστικές τροπολογίες απαγόρευσης του Βορίδη, κατάφερε με μία απλή δημόσια δήλωση, 2 βδομάδες πριν τις εκλογές, να απογειώσει ένα παντελώς άγνωστο κόμμα τους Σπαρτιάτες και να τους βάλει στην Βουλή με 12 βουλευτές!

Τις μέρες αυτές μάλιστα είναι σε εξέλιξη η πιστοποίηση ότι οι Σπαρτιάτες δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το κόμμα κέλυφος του Κασιδιάρη. Οι βουλευτές του κόμματος είναι με τον Κασιδιάρη, ο Β. Στίγκας ουσιαστικά ελέγχει μόνο το σάιτ και είτε οι βουλευτές θα ανεξαρτητοποιηθούν αφήνοντας ασώματη κεφαλή τον Στίγκα στη βουλή, είτε θα  συμβιβαστεί ως ακόλουθος του Κασιδιάρη, παίρνοντας σαν αντίδωρο λίγη δημοσιότητα μαζί όμως και με την παχυλή βουλευτική αποζημίωση.

Οι Σπαρτιάτες ήδη έβγαλαν ανακοίνωση στήριξης του Κασιδιάρη στην Αθήνα και του έτερου πρώην χρυσαυγίτη Γρηγόρη Δεμέστιχα στον Πειραιά. Ο Δεμέστιχας είχε πάρει 3.25% και 2.374 ψήφους το 2019 εκλέγοντας 2 δημοτικούς συμβούλους.

Ποια απαγόρευση;

Σε μια πραγματικά ευνομούμενη δημοκρατία, σχήματα σαν του Κασιδιάρη θα έμεναν εκεί που ανήκουν: στη φυλακή. Όμως, όπως έχει ήδη αποδειχτεί, οι νόμοι είναι διάτρητοι, η κυβέρνηση έχει ήδη ενσωματώσει μεγάλο τμήμα της Ακροδεξιάς στο εσωτερικό της και η Δικαιοσύνη είναι γεμάτη με φίλους του Κασιδιάρη και των ομοίων του.

Έτσι, στην περίπτωση της υποψηφιότητας του Κασιδιάρη, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιδιώξει τον αποκλεισμό του, προβάλλοντας σαν δικαιολογία νόμο που προβλέπει ότι εφόσον ο Κασιδιάρης είναι καταδικασμένος για κακούργημα, ακόμα και αν εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, θα τεθεί αυτόματα σε αργία.

Αυτό όμως σε τίποτα δεν εμπόδισε τον Κασιδιάρη το 2019 αλλά και σήμερα να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει: προεκλογική εκστρατεία που θα του δώσει τη δυνατότητα να φτάσει σε περισσότερο κόσμο και να διαδώσει τις φασιστικές, γεμάτες μίσος και βία ιδέες του. Εξάλλου, είτε τεθεί σε αργία είτε όχι, όσο είναι στη φυλακή, πρακτικά δεν θα μπορεί να πηγαίνει στα Δημοτικά Συμβούλια. Θα μπορούν όμως να πηγαίνουν οι εκπρόσωποί του και να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της προπαγάνδας και της ρατσιστικής ρητορικής για αυτόν.

Μαζικά και ενωτικά απέναντι στους φασίστες

Οι «Ελεύθεροι Αθηναίοι» δεν έχουν καν δημοτικό πρόγραμμα μέχρι στιγμής. Μόνο ότι «δεν θα γίνει η Αθήνα Καμπούλ» λένε, ψαρεύοντας στα θολά νερά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Οι υποψήφιοι τους στην πλειοψηφία τους είναι πρώην μέλη και στελέχη της ΧΑ και του ακροδεξιού χώρου.

Κανένας τους δεν έχει καμία συμμετοχή στα δεκάδες τοπικά κινήματα και δομές που δρουν στην Αθήνα και αγωνίζονται ανιδιοτελώς για τα προβλήματα της  πόλης.

Ο Κασιδιάρης ποντάρει στην απέχθεια που προκαλεί ο Μπακογιάννης και τους άχρωμους και άοσμους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ (Ζαχαριάδης, Δούκας) που εκπροσωπούν κόμματα που κυβέρνησαν και άφησαν την Αθήνα στα χάλια στα οποία βρίσκεται σήμερα.

Ενώ δυστυχώς, για μια ακόμα φορά ο υποψήφιος του ΚΚΕ Σοφιανός και το κόμμα του, αρνούνται να παίξουν συνεπή και συνειδητό ρόλο στο χτίσιμο τοπικών κινημάτων, του αντιφασιστικού κινήματος κλπ.

Στο εκλογικό επίπεδο, το μόνο ελπιδοφόρο γεγονός είναι η ενωτική συμπόρευση για πρώτη φορά τριών σχημάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με το σχήμα  «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» και επικεφαλής τον δικηγόρο Κ. Παπαδάκη. Με τη συμμετοχή του Κασιδιάρη στις εκλογές από τη μία και τη γενικότερη άνοδο της Ακροδεξιάς από την άλλη, είναι σημαντικό η νέα αυτή δημοτική παράταξη να πάει καλά, να μακροημερεύσει και να βάλει ψηλά στην ατζέντα της και τις δράσεις της τον αντιφασιστικό αγώνα.

Μαζί με αντίστοιχα ενωτικά αντιφασιστικά εγχειρήματα, με πολύχρονη δράση, όπως ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά, μπορούμε να βάλουμε φραγμό στα σχέδια του Κασιδιάρη και της Ακροδεξιάς.

  • Να απαντήσουμε στο πολιτικό τους πρόγραμμα και θέσεις.
  • Να ματαιώσουμε κάθε απόπειρά τους να εμφανιστούν στον δημόσιο χώρο με συγκεντρώσεις, εκλογικά περίπτερα κοκ.
  • Να δημιουργήσουμε σε κάθε χώρο και γειτονιά αντιφασιστικές επιτροπές ενωτικές και με δημοκρατική λειτουργία.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας εντελώς νέας, φρέσκιας και μαχητικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς που σε τελική ανάλυση είναι η μόνη που μπορεί να αποτελέσει πολιτική απάντηση στην εγχώρια και διεθνή Ακροδεξιά.

Μαζί με άλλα αντίστοιχα ενωτικά δημοτικά σχήματα σε πόλεις και γειτονιές (όπως πχ την Πόλη Ανάποδα στην Θεσσαλονίκη), με τοπικές αντιφασιστικές κινήσεις και δομές αλληλεγγύης, η βάση για όλα αυτά υπάρχει.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι: η Ακροδεξιά υπάρχει και θεριεύει αλλά ακόμα είναι μειοψηφία. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στέκεται απέναντι στους νεοναζί. Το είδαμε περίτρανα στο Εφετείο τον Οκτώβρη του 2020. Δεκάδες χιλιάδες αντιφασίστες στον δρόμο και ούτε ένας χρυσαυγίτης για να υπερασπίσει αυτούς που κατά την ρήση του Γκέμπελς «θα ξαναέρθουν και η γη θα τρέμει».

Όταν το μαζικό κίνημα είναι ενωμένο και αποφασισμένο κανένας Κασιδιάρης και κανένας σερίφης του Έβρου δεν μπορεί να το νικήσει!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα