Δημοψήφισμα για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ ζητά η Πόλη Ανάποδα

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα)

Στη σημερινή (13/11) Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα την ανάπλαση της ΔΕΘ, η δημοτική σύμβουλος της Πόλης Ανάποδα, Μαρία Κέκη, δήλωσε τα παρακάτω:

«Όσον αφορά το έργο, θα σταθούμε σε λίγα μόνο σημεία:

1. Δεν πρόκειται για επιτόπου ανάπλαση, πρόκειται για ένα σχέδιο real estate. Πρόκειται για οικοπεδοποίηση, εκποίηση κι εμπορική εκμετάλλευση του χώρου της ΔΕΘ. Μιλάμε φυσικά για το ξενοδοχείο, το εμπορικό κέντρο, τα υπόγεια πάρκινγκ και τις άλλες χρήσεις που θα δοθούν δωρεάν στον ιδιώτη επενδυτή, μέσα σε μια δημόσια έκταση, για την οποία δεν θα έχει δώσει ούτε ένα ευρώ.

2. Στον προϋπολογισμό η διοίκηση δεν υπολογίζει το οικόπεδο της ΔΕΘ, το οποίο προσφέρεται δωρεάν στον επενδυτή. 160 στρέμματα στο κέντρο της πόλης έχουν μια τεράστια αξία, πιθανά μεγαλύτερη από όλο τον προϋπολογισμό μαζί. Αυτή η αξία εξαφανίζεται από τους ισολογισμούς που παρακολουθήσαμε σήμερα. 

3. Η δικαιολογία βέβαια είναι ότι μόνο με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ιδιωτική συμμετοχή. Προφανώς, αυτά ενδιαφέρουν τον ιδιώτη. Όμως, η κρατική συμμετοχή των 200 εκατομμυρίων, άμεση κι έμμεση, δεν επαρκεί για να φτιαχτεί η νέα ΔΕΘ εκτός πόλης, και το Μητροπολιτικό Πάρκο στη θέση της; Με ποιο δικαίωμα η διοίκηση της ΔΕΘ κι η κυβέρνηση χαρίζει ένα τέτοιο κομμάτι της πόλης μας σε ιδιώτες;

4. Στο περιβαλλοντικό σκέλος, δεν θα σταθούμε στην απελπιστική ανάγκη αυτής της πόλης για ελεύθερους χώρους. Ανάγκη που όλοι την παραδέχονται στα λόγια, άλλα όταν έρθει η ώρα για αποφάσεις, έχουν πάντα μια άλλη προτεραιότητα: να φτιάξουν έναν νέο δρόμο, ένα πάρκινγκ, μια πολυκατοικία, ένα νέο κτίριο, σαν αυτό στους στάβλους Παπάφη.

5. Ειδικά ωστόσο ο χώρος της ΔΕΘ, που βρέθηκε πια στην καρδιά της πόλης, είναι απολύτως αυτονόητο ότι πρέπει να μείνει ανοικτός, ως ένας αναγκαίος πράσινος διάδρομος μεταξύ της παραλίας και του περιαστικού δάσους, για να επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα. Για να μπορεί η πόλη μας να αναπνέει. Μια τέτοια επιλογή, θα σώσει κυριολεκτικά χιλιάδες ζωές τα επόμενα χρόνια.

6. Να σταθούμε λίγο στο κυκλοφοριακό. Ακόμα κι αν μας περίσσευε ο χώρος για πάρκο, είναι απολύτως δεδομένο ότι το κέντρο της πόλης δεν αντέχει πια την κίνηση που συνεπάγεται κάθε μεγάλη εκθεσιακή διοργάνωση. Οι δρόμοι πήζουν από άκρη σε άκρη, το πανεπιστήμιο γίνεται πάρκινγκ, όλοι οι κάτοικοι υποφέρουν. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα.

7. Τέλος, οφείλουμε να ανοίξουμε λίγο το κάδρο και να δούμε την ευρύτερη εικόνα. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, κάθε σύγχρονη πόλη προσπαθεί να ανοίξει τα ρέματά της, να απελευθερώσει το έδαφος, να μειώσει τις δομημένες και καλυμμένες επιφάνειες. Εμείς, αντίθετα, προγραμματίζουμε να χτίσουμε 4 τσιμεντένια μεγαθήρια, μέσα στον τελευταίο ελεύθερο χώρο και πάνω στην κοίτη ενός από τα θαμμένα ρέματα της πόλης, δημιουργώντας εναν τσιμεντένιο φραχτη στον πιο σημαντικό άξονα αερισμού της πόλης. Αντί να προσαρμόζουμε την πόλη στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, εμείς εντείνουμε τις αιτίες της, με τόνους τσιμέντου και καυσαερίου.

Ανακεφαλαιώνοντας και περνώντας στην πρότασή μας:

Η επιτόπου ανάπλαση της ΔΕΘ είναι ένα περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα εις βάρος του δημόσιου χώρου, του δημόσιου χρήματος, της ποιότητας ζωής και της υγείας μας.

Το αν θα προχωρήσουμε σε αυτό το σχέδιο real estate, ή αντίθετα, θα επιλέξουμε τη μόνη βιώσιμη λύση της μετεγκατάστασης και της μετατροπής όλου του χώρου της ΔΕΘ σε ένα, ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο, είναι η κρισιμότερη απόφαση που θα κληθούμε να πάρουμε εμείς, εδώ, για το μέλλον της πόλης μας.

Το ζήτημα δεν είναι αν θα προσθέσουμε 5 στρέμματα ή 10 δέντρα στις πρασιές γύρω από τα τσιμεντένια μεγαθήρια. Το ζήτημα είναι “μεταγκατάσταση και μητροπολιτικό πάρκο” ή “επιτόπου ανάπλαση και real estate”.

Σε αυτό το ζήτημα άλλωστε πέρσι πριν τις εκλογές όλες οι παρατάξεις κληθήκαμε να πάρουμε μια σαφή θέση. Κι εμείς, κι η Λαϊκή Συσπείρωση, κι η παράταξη του κ. Πέγκα υποστηρίξαμε σαφώς τη μετεγκατάσταση. Η απερχόμενη διοίκηση στήριξε σαφώς την επιτόπου ανάπλαση. Η παράταξη του νυν Δημάρχου, προεκλογικά μίλησε σαφώς για μετεγκατάσταση και «νέα ΔΕΘ έξω από την πόλη», αλλά μετεκλογικά άλλαξε θέση, δέχθηκε την παραμονή και παζαρεύει την αύξηση του πράσινου.

Τώρα, είναι η ώρα να πάρουν θέση και οι κάτοικοι αυτής της πόλης. Το νομοθετικό πλαίσιο, και συγκεκριμένα τα Άρθρα 133-151 του Νόμου 4555/2018 προβλέπουν σαφώς τη δυνατότητα τοπικών δημοψηφισμάτων για κρίσιμα τοπικά ζητήματα, με απόφαση των 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου ή με αίτηση των ίδιων των δημοτών και συγκεκριμένα του 10% του εκλογικού σώματος. Μάλιστα, την προηγούμενη τετραετία είχε ανασταλεί αυτή η δυνατότητα κι επανήλθε με τη νέα περίοδο. Είναι ευκαιρία λοιπόν για τον Δήμο μας να πρωτοπορήσει σε αυτό το πεδίο, διεξάγοντας το πρώτο τοπικό δημοψήφισμα.

Όποια άποψη και να έχει κανείς για την ανάπλαση, μπορεί να αμφιβάλλει ότι το μέλλον της ΔΕΘ είναι αρκετά κρίσιμο θέμα για να ρωτηθεί η γνώμη των δημοτών;

Ακόμα και αν, όπως υποστηρίζει η πλευρά της διοίκησης, η πλειοψηφία της πόλης θέλει την επί τόπου ανάπλαση, τότε μια καθαρή απόφαση θα έκλεινε οριστικά το θέμα και θα διαμόρφωνε ένα καθαρό έδαφος, χωρίς περιττές αντιδικίες. Τι έχουν να φοβηθούν τότε; Οι υποστηρικτές της ανάπλασης θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που θα το ζητούσαν.

Ας ρωτήσουμε τους δημότες λοιπόν: “μεταγκατάσταση και μητροπολιτικό πάρκο” ή “επιτόπου ανάπλαση και real estate“;»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα