Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Του Γιώργου Φούντα – Μοριακή Βιολογία, ΔΠΘ

Η σχολή της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ιδρύθηκε το 1999 και η κατάσταση της σήμερα είναι τραγική. Η υποχρηματοδότηση της σχολής είναι γεγονός και έχει ως συνέπεια να μπλοκάρεται η ομαλή λειτουργία της.

Η χρηματοδότηση της σχολής στηριζόταν (τα τέσσερα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της) στο πακέτο ΕΠΕΑΕΚ. Τα λεφτά που δόθηκαν στη σχολή αυτά τα χρόνια ήταν 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αφού έληξε το πακέτο ΕΠΕΑΕΚ στις 31 Αυγούστου 2004 η κατάσταση χειροτέρεψε αφού τα λεφτά που πήρε η σχολή για το ακαδημαϊκό έτος που διανύουμε είναι 7000 ευρώ! Η σχολή στεγάζεται σε ένα επιεικώς άθλιο κτίριο το οποίο είναι μέρος του παλιού νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Επίσης υπάρχουν μόνο δύο εργαστήρια τα οποία είναι μικρά και με ελλιπή εργαστηριακό υλικό αν και η σχολή της ΜΒΓ είναι εργαστηριακή.

Παράλληλα δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός μελών ΔΕΠ. Η έλλειψη τους σημαίνει ότι δεν μπορεί να οργανωθεί σωστά η σχολή, να γίνονται τα μαθήματα και τα εργαστήρια τακτικά και ότι οι τεταρτοετείς φοιτητές δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν την πτυχιακή τους εργασία στη σχολή και στην πόλη που πέρασαν.

Επίσης δεν υπάρχουν συγγράμματα για όλα τα μαθήματα και αυτά που υπάρχουν, δίνονται προς το τέλος του εξαμήνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δύο τόμοι για το μάθημα της Μοριακής Βιολογίας του δευτέρου έτους. Ο πρώτος τόμος δόθηκε λίγο πριν αρχίσει η εξεταστική και ο δεύτερος θα δοθεί μετά την εξεταστική! Έτσι οι φοιτητές θα αναγκαστούν να αγοράσουν την ύλη του δεύτερου τόμου (περίπου 200 σελίδες) σε φωτοτυπίες από βιβλιοπωλείο.

Όλα αυτά δεν είναι γνώρισμα μόνο της ΜΒΓ. Υφίστανται και σε άλλες σχολές τόσο του ΔΠΘ, όσο και των άλλων πανεπιστημίων.

Αυτή τη στιγμή το ΔΠΘ έχει χρέη περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Στις 2 Αυγούστου η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε όλες τις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ και στις τέσσερις πανεπιστημιακές πόλεις. Το χρέος προς τη ΔΕΗ ήταν 154.000 ευρώ. Μετά από τόσους μήνες η ΔΕΗ απειλεί ξανά να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο γιατί το εκπαιδευτικό ίδρυμα χρωστά στη ΔΕΗ 425.206 ευρώ, ενώ ο πρύτανης του ΔΠΘ Π. Σχινάς δήλωσε πως το ίδρυμα «δεν είναι σε θέση να πληρώσει τίποτα».

Επίσης ο πρύτανης υποστηρίζει ότι τις οικονομικές απαιτήσεις του πανεπιστημίου είναι αδύνατο να τις πληρώσει το κράτος. Ως αιτίες αυτών θεωρεί τα μεταφερόμενα μαθήματα, τα δωρεάν συγγράμματα και την πρόσβαση πολλών μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,104ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής