Δήμοι της Αττικής και Συνελεύσεις γειτονιών μπροστά στο κίνημα «δεν πληρώνω» το χαράτσι της ΔΕΗ

Του Νίκου Κανελλή

Η ΔΕΗ εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει την αποστολή των λογαριασμών που περιέχουν το γνωστό χαράτσι του «τέλους ακίνητης περιουσίας» σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι στενάζουν κάτω από την μνημονιακή μπότα. Την ίδια στιγμή όμως γίνονται βήματα για να οργανωθεί ένα πραγματικά μαζικό κίνημα άρνησης πληρωμής αυτού του χαρατσιού. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό αγώνα γιατί η άρνηση πληρωμής του χαρατσιού αυτού μπορεί να ανακουφίσει άμεσα τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα των οποίων το εισόδημα πετσοκόβεται καθημερινά. Επιπλέον όμως θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα στην επίθεση της κυβέρνησης (του ΠΑΣΟΚ ή όποιας άλλης…) και της τρόικα. Σε αυτό το ζήτημα το κίνημα μπορεί να πετύχει μια χειροπιαστή νίκη ανατρέποντας στην πράξη ένα από τα μέτρα τους.

Το παράδειγμα του Δήμου Νέας Ιωνίας

Σε αυτή την κατεύθυνση πολύ θετική είναι η πρωτοβουλία που πήρε την περασμένη βδομάδα ο δήμος Νέας Ιωνίας και ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης1. Ο Γκότσης κάλεσε ανοιχτά τους δημότες της Νέας Ιωνίας να μην πληρώσουν το χαράτσι και ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα μπει μπροστά σε αυτό τον αγώνα για να υπερασπιστεί τους δημότες του. Συγκεκριμένα έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες (βλέπε σημείωμα στο τέλος) για τον τρόπο πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ μέσω ΑΤΜ και ανέθεσε σε υπαλλήλους του δήμου να συγκεντρώνουν τις αποδείξεις, που θα προσκομίζουν στο δήμο οι δημότες, με στόχο ο δήμος να προχωρήσει σε εξώδικα ενάντια στη ΔΕΗ με αίτημα να μην κοπεί το ρεύμα από κανένα σπίτι. Παράλληλα οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Νέας Ιωνίας θα προχωράνε σε άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού σε περίπτωση που η ΔΕΗ κόψει το ρεύμα σε όποιον δεν έχει πληρώσει το χαράτσι. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο της Νέας Ιωνίας Όλγα Κατιμερτζή, μέσα σε δυο μέρες, πάνω από 1000 πολίτες (!) έχουν ήδη ζητήσει τη συνδρομή του Δήμου για να μην πληρώσουν το χαράτσι.

Μετά την πρωτοβουλία του δήμου Νέας Ιωνίας αντίστοιχες αποφάσεις έχουν αρχίσει και λαμβάνουν και άλλοι δήμοι όπως ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης (με δήμαρχο τον Χρήστο Κορτζίδη) και ο δ. Σαρωνικού (με δήμαρχο τον Π. Φιλίππου). Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δήμοι Ιλίου, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Αμαρουσίου και Βύρωνα. Από μέρα σε μέρα το μέτωπο των δήμων μεγαλώνει  και εκτός Αττικής καθώς στους δήμους που παίρνουν πρωτοβουλίες στήριξης της άρνησης πληρωμής έχουν προστεθεί οι δήμοι Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Μεσολλογίου, Θέρμης και Μενεμένης (αν και δεν ακολουθούν όλοι το παράδειγμα της Νέας Ιωνίας, όπου επικεφαλής έχει τεθεί ο ίδιος ο δήμος)  ενώ ακόμη και σε χωριά κόσμος οργανώνεται για να μην πληρώσει το χαράτσι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ανθήλη της Λαμίας όπου ο πολιτιστικός σύλλογος οργανώνει συγκέντρωση με στόχο κανένας κάτοικος του χωριού να μην πληρώσει το χαράτσι.

Πρωτοβουλίες από Συνελεύσεις σε γειτονιές της Αθήνας

Πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες παίρνουν όμως και πολλές Συνελεύσεις σε γειτονιές με στόχο να οργανωθεί και να μαζικοποιηθεί η άρνηση πληρωμής. Την  Κυριακή 6/11  περίπου 300 άτομα συμμετείχαν στην ανοιχτή συγκέντρωση  που είχε καλέσει η Συνέλευση της περιοχής του Νέου Κόσμου στην Αθήνα, με σκοπό την ενημέρωση για το χαράτσι αλλά και την οργάνωση της αντίστασης.

Ενδεικτικό της επιτυχίας είναι ότι ο κινηματογράφος, όπου έγινε η συγκέντρωση, είχε γεμίσει από ανθρώπους όλων των ηλικιών ενώ πολλοί ήταν και οι όρθιοι. Στη συγκέντρωση ήταν παρών ο Η. Γκότσης, ενώ ομιλητής ήταν και ο Δ. Σαραφιανός (δικηγόρος από την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων) ο οποίος έκανε ενημέρωση για τα διάφορα νομικά ζητήματα. Η συγκέντρωση αυτή πήρε απόφαση να παρέμβει στο Διαμερισματικό Συμβούλιο της περιοχής την Τετάρτη (9/11) για να απαιτήσει τη λήψη αντίστοιχης απόφασης με αυτή του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Επιπλέον αποφασίστηκε η ίδια η Συνέλευση να ξεκινήσει να κάνει ότι ακριβώς αποφάσισε να κάνει ο δήμος Νέας Ιωνίας (συλλογή αποδείξεων πληρωμής της ΔΕΗ από ΑΤΜ, εξώδικά προς τη ΔΕΗ, οργάνωση ομάδων από ηλεκτρολόγους για επανασύνδεση του ρεύματος κλπ).

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες παίρνει και η Συνέλευση της Νέας Σμύρνης η οποία θα οργανώσει ανοιχτή συγκέντρωση (όπως στο Νέο Κόσμο) την Κυριακή 20/11 στον κινηματογράφο Σπόρτινγκ ενώ θα οργανωθεί και μαζική παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Σμύρνης. 

Οργάνωση ο μόνος τρόπος για προχωρήσουμε

Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να μας αναγκάσει να πληρώσουμε το χαράτσι. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού καθώς και τις προσπάθειες να κόψουν το ρεύμα σε όσους αρνηθούν να πληρώσουν το χαράτσι, είναι να οργανωθούμε με στόχο εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ελλάδα να αρνηθούμε να πληρώσουμε το χαράτσι. Σε αυτή την περίπτωση ούτε να μας κυνηγήσουν μπορούν ούτε να μας επιβάλουν ποινές θα καταφέρουν.

Πως μπορεί να προχωρήσει το κίνημα:

  • Καταρχήν οι μαζικές δυνάμεις της αριστεράς χρειάζεται να μπούνε μπροστά στο κίνημα. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οφείλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Γκότση, να καλέσουν με καθαρό τρόπο τον κόσμο να μην πληρώσει το χαράτσι και να συμβάλουν στην οργάνωση της νομικής υποστήριξης αλλά και των ομάδων επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Ταυτόχρονα όμως έχει μεγάλη σημασία να δημιουργηθούν συνελεύσεις και επιτροπές σε κάθε πολυκατοικία, σε κάθε τετράγωνο, σε κάθε γειτονιά και κάθε δήμο. Αυτές οι συνελεύσεις και επιτροπές καταρχήν πρέπει να ασκήσουν πίεση σε κάθε δημοτική αρχή να πάρει απόφαση στήριξης της άρνησης πληρωμής. Πίεση χρειάζεται να ασκηθεί και στα τοπικά σωματεία της ΔΕΗ για στήριξη του κινήματος «δεν πληρώνω».
  • Τέλος έχει σημασία να αρχίσουν την ενημέρωση του κόσμου για το πώς μπορεί να πληρώσει το ρεύμα χωρίς το χαράτσι (ΑΤΜ), να ξεκινήσουν τη συλλογή αποδείξεων (όπως ακριβώς κάνουν και οι δήμοι Νέας Ιωνίας κοκ) αλλά και την οργάνωση ομάδων ηλεκτρολόγων με στόχο την επανασύνδεση του ηλεκτρικού σε όποιο σπίτι το κόβει η ΔΕΗ. 

Από το σάιτ του Δήμου Νέας Ιωνίας:

Οδηγίες για πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ σε τράπεζα (να είναι συμβεβλημένη με ΔΕΚΟ)


1. Πάμε στο ΑΤΜ με το λογαριασμό ή με τον 12ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής.

2. Βάζουμε την κάρτα. Επιλέγουμε: α) Άλλες συναλλαγές  β) Πληρωμές ΔΕΚΟ γ) ΔΕΗ

3. Πληκτρολογούμε τον 12ψήφιο κωδικό "ηλεκτρονικής συναλλαγής" και θα μας ζητηθεί να ορίσουμε ποσό πληρωμής.

4. Αφαιρούμε από το συνολικό ποσό αυτό που αντιστοιχεί στο χαράτσι (πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ)

5. Πληκτρολογούμε το ποσό που απομένει στο μηχάνημα.

6. Παίρνουμε την απόδειξη και μαζί με το λογαριασμό και την ταυτότητά μας ερχόμαστε στο Δήμο.

__________________

1 Ο Ηρακλής Γκότσης είχε εκλεγεί με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε και οι Κορτζίδης (Ελληνικό-Αργυρούπολη) και Φιλίππου (Σαρωνικός).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα