Δημιουργήθηκε το Παρατηρητήριο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ρεπορτάζ του Αntinazi Zone. Διαβάστε το κείμενο παρουσίασης του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch εδώ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (σημ: χτες, 2/4) στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας Golden Dawn Watch,  δηλαδή του Παρατηρητηρίου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής που πρόκειται να ξεκινήσει στις 20 Απρίλη.

Στην συνέντευξη μίλησαν οι: Δημήτρης Χριστόπουλος εκ μέρους της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελευθερία Κουμάντου εκ μέρους του Παρατηρητηρίου για τον φασιστικό και ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ, ο Τάκης Γιαννόπουλος από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθήνας.

Παρέμβηκε επίσης η καθηγήτρια του Πάντειου Βασιλική Γεωργιάδου καθώς και εκπρόσωπος της ΟΛΚΕ.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με ένα ευρηματικό σποτ που φτιάχτηκε ειδικά για το Παρατηρητήριο ενώ προβλήθηκε και δήλωση από εκπρόσωπο του NSU Watch του αντίστοιχου παρατηρητηρίου για τη δίκη του εθνικοσοσιαλιστικού ΝSU στη Γερμανία που κατηγορείται για 10 δολοφονίες με ρατσιστικό κίνητρο.

Μετά το τέλος της συνέντευξης ακολούθησε σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία του παρατηρητηρίου σε όλα τα επίπεδα (νομικό, διαδίκτυο, καθημερινή κάλυψη της δίκης κ.α.) καθώς και την διεύρυνσή του με όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς και συλλογικότητες του κινήματος.

Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να καλεστεί πλατιά σύσκεψη φορέων και συλλογικοτήτων αμέσως μετά το Πάσχα σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου των διοργανωτών της συνέντευξης τύπου:

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνα-Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων παρουσίασαν σήμερα την πρωτοβουλία Golden Dawn Watch.

Κύρια έκφανση της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ιστοσελίδα goldendawnwatch.οrg. Στόχος είναι:

  • Nα δημοσιοποιούνται όλα τα στοιχεία που αφορούν τη δράση της Χρυσής Αυγής και να φωτιστούν όλες οι πτυχές της δίκης.>
  • Nα έχει κάθε πολίτης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διαρκή και αξιόπιστη πληροφόρηση για όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, σε όλη τη διάρκεια της δίκης.
  • Nα παρέχονται αναλύσεις από ειδικούς, όπως νομικούς, παρατηρητές κλπ.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσε μεταξύ άλλων «Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τα ελληνικά ποινικά χρονικά. Όχι μόνο διότι για πρώτη φορά διώκεται ένα κόμμα ως εγκληματική οργάνωση αλλά διότι αυτό γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς χρειάστηκε να θρηνήσουμε ένα ακόμη θύμα, τον Παύλο Φύσσα, προκειμένου επιτέλους να δρομολογηθούν οι αυτονόητες διαδικασίες ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Το Παρατηρητήριο της δίκης της ΧΑ έχει ως στόχο να παρέχει έγκυρες και έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή της δίκης και να κρατά σε επαγρύπνηση την κοινωνία των πολιτών για την συντεταγμένη άμυνα της ελληνικής δημοκρατίας απέναντι στους εχθρούς της. Η δημοκρατία αμύνεται με κανόνες, δηλαδή συνταγματικές εγγυήσεις που ισχύουν για όλους. Αμύνεται πάντως. Δεν μένει απαθής απέναντι στις απειλές της».

Με τη σειρά του o Τάκης Γιαννόπουλος, εκπρόσωπος του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά, επεσήμανε «Έχουμε μπροστά μας μια ιστορική ευκαιρία όσον αφορά την πάλη κατά του ναζισμού και του φασισμού σε όλες του τις εκδοχές και να δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στους νεοναζί με την έννοια της παραδειγματικής καταδίκης όλων των ηγετικών της στελεχών στην επερχόμενη δίκη και της κατάρρευσης του βασικού τους επιχειρήματος περί «νόμιμου πολιτικού κόμματος» στην συνείδηση της κοινωνίας».

Ακόμη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, εξέφρασε την άποψη ότι «Το ΣΕΜ του δήμου της Αθήνας συμμετέχει στο παρατηρητήριο θέλοντας να δείξει τη δέσμευση του στον αγώνα για τη δημοκρατία με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Οι κοινότητες μέλη του ΣΕΜ μετρούν θύματα από τη φασιστική βία της χρυσής αυγής και με την παρουσία τους θέλουν να δείξουν οτι είναι εδώ έτοιμες να υπερασπιστούν τα  δικαιώματα τους. Το ΣΕΜ ως μοναδικός θεσμικός εκπρόσωπος των μεταναστευτικών κοινοτήτων έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και θα παρεμβαίνει όπου κρίνει ότι είναι αναγκαίο».

Τέλος, η Ελευθερία Κουμάντου, συντονίστρια του Παρατηρητηρίου για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ, δήλωσε «Η δίκη της Χρυσής Αυγής αφορά όλη την κοινωνία, ή μάλλον πρέπει να κάνουμε όλη την κοινωνία να ενδιαφερθεί για αυτήν. Στο Παρατηρητήριο για τον φασιστικό και ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ ετοιμάζουμε ένα σύμφωνο για τους όρους κάλυψης της δίκης που θα προτείνουμε στα ΜΜΕ, καλώντας τα να το υιοθετήσουν. Βάσει αυτού, και με τη βοήθεια πανεπιστημιακών, θα φτιάξουμε ένα μοντέλο αξιολόγησης δημοσιευμάτων με στόχο να δημοσιοποιούμε και στο Golden Dawn Watch σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικές αναφορές για το πώς διαχειρίζονται τα Μέσα την πληροφορία σχετικά με τη δίκη».

Το Golden Dawn Watch υποστηρίζεται και από άλλες οργανώσεις όπως το Generation 2.0 και η ΟΛΚΕ, ενώ προσκαλεί και άλλες οργανώσεις και θεσμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή γιατί η δίκη αυτή μας αφορά όλους.

[email protected] www.goldendawnwatch.org 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,196ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα