Δημ. Εκλογές – Πετρούπολη: Γιατί το Ξεκίνημα δεν στηρίζει το Ν. Σακούτη

Του Γιώργου Κασαμπαλάκου

Απαντώντας στα ερωτήματα αρκετών μελών του ΣΥΡΙΖΑ που ταυτόχρονα είναι φίλοι του «Ξ», εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους δεν στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Νίκου Σακούτη (ΣΥΡΙΖΑ) στις δημοτικές εκλογές.

Ο βασικός λόγος είναι ότι στο πρόσωπο του επικεφαλής του ψηφοδέλτιου του ΣΥΡΙΖΑ ενσαρκώνεται η συνδιοίκηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ (2002-2010) με δήμαρχο τον Στ. Βλάχο και τον ίδιο το Ν. Σακούτη αντιδήμαρχο. 

Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν είναι απαραίτητη. Στις εκλογές του 2002 κι ενώ κάποιες από τις δυνάμεις του τότε Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ συζητούσαμε για εκλογική συνεργασία, έκπληκτοι μάθαμε από τον «Ριζοσπάστη» την κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ με επικεφαλής τον Στ. Βλάχο! 

Στις εκλογές του 2006 η τότε τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ρωτήθηκε καν κι επαναλήφθηκε η κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ!      

Στις εκλογές του 2010 και κόντρα σε όλες τις αποφάσεις, στηρίχτηκε ξανά ο Στ. Βλάχος ως επικεφαλής των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Μεγάλο μέρος των μελών του ίδιου του ΣΥΝ, η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας του, οι υπόλοιπες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως η τοπική κοινωνία αποδοκίμασαν την επιλογή αυτή καταψηφίζοντας τον Στ. Βλάχο – για να κερδηθεί τελικά ο δήμος την 2η Κυριακή από το ΚΚΕ και τον Θ. Κοτσαμπά.

Ενδεικτικά, στην προεκλογική μας προκήρυξη του 2010, με τίτλο «Ψήφο στις αριστερές δημοτικές παρατάξεις» γράφαμε:

Το «Ξεκίνημα» καλεί τους εργαζόμενους-ες, νέους-ες και πολίτες του δήμου Πετρούπολης να στείλουν το ίδιο μήνυμα στους αντίστοιχους τοπικούς παραλήπτες: Στ. Βλάχο (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ), Δ. Ταλιούρα («ανεξάρτητος» – ΠΑΣΟΚ), Δ. Σκαλιστήρα (ΝΔ)…. Στην περιοχή μας η Αριστερά κατεβαίνει με 3 διαφορετικά ψηφοδέλτια. Την «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Θωμά Κοτσαμπά (ΚΚΕ), την «Αριστερή Πρωτοβουλία» με τον Θανάση Τσιριγώτη (Μ-Λ ΚΚΕ) και την «Ανυπότακτη Πετρούπολη» με την Κατερίνα Πατρικίου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) (.…) Το «Ξ» κατανοώντας τον προβληματισμό που μπορεί να δημιουργούν τα 3 διαφορετικά ψηφοδέλτια, καλεί για κριτική υποστήριξη τους».

Με αυτά τα δεδομένα, η στήριξη της επιλογής Ν. Σακούτη σήμερα, θα αποτελούσε αναδρομικά δικαίωση όλων των δεξιών επιλογών που έγιναν από το 2002 και πάνω απ’ όλα θα έστελνε το λάθος πολιτικό μήνυμα για τις σημερινές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Άλλωστε δεν έχει γίνει καμιά απολύτως δημόσια πολιτική αυτοκριτική και κανένας απολογισμός ποτέ, τόσο από το Ν. Σακούτη όσο και από την ηγετική ομάδα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. 

Την ίδια ώρα οι διαδικασίες για την επιλογή του Ν. Σακούτη στην τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές παραδόσεις που οφείλει να έχει η Αριστερά. 

Και δεν ήταν η πρώτη φορά… Πρόβλημα υπήρξε και στις διαδικασίες για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα μέλη του τοπικού ΚΑΠΗ προσέρχονταν με σταυρωμένα ψηφοδέλτια (!!) για να στηρίξουν τους εκλεκτούς της ηγετικής ομάδας.

Οι αντισυντροφικές διαδικασίες κορυφώθηκαν στην ανάδειξη του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης. Η εκλογή του επικεφαλής της κίνησης έπρεπε να γίνει από την τοπική συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ – όπως άλλωστε περιγράφεται στο καταστατικό. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ, με ευθύνη και της ηγετικής ομάδας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Η εσπευσμένη δημιουργία δημοτικής παράταξης και η απόπειρα ανακήρυξης του Ν. Σακούτη ως επικεφαλή της, πριν καν αυτή συσταθεί, ήταν γεγονότα που επέδρασαν διαλυτικά. Άλλωστε –μέχρι πριν 2 μήνες– μόνο το 1/3 των μελών της τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ είχαν γραφτεί στα μητρώα της δημοτικής παράταξης. Δηλαδή 2 στους 3 είχαν πρόβλημα και με την διαδικασία και με τον επικεφαλής και με την πολιτική εικόνα που δημιουργήθηκε!

Αποτέλεσμα όλων αυτών των κακώς κειμένων, ένα κείμενο 52 μελών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ προς την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (στάλθηκε τον Δεκέμβρη του 2013) που κατάγγελλε τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της συγκεκριμένης ηγετικής ομάδας της τοπικής οργάνωσης. Ακόμα, στο κείμενο των 52 διατυπωνόταν η ανησυχία για τις συνέπειες στη λειτουργία της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, που στην πραγματικότητα ήδη υπολειτουργεί. 

Αυτό που λειτουργεί σίγουρα στο φούλ σ’ αυτή την φάση είναι οι υπόγειες συζητήσεις και τα πάρε-δώσε για την συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου που θα περιλαμβάνει πολλά «ορφανά» του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πως το λάθος που δεν διορθώνεται και επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, στο τέλος ολοκληρώνει την εγκατάλειψη θεμελιωδών αρχών της  Αριστεράς.

Παρά την κριτική που ασκούμε στην τοπική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και παρά την άρνησή μας να στηρίξουμε Σακούτη στις επερχόμενες εκλογές, είμαστε βέβαιοι ότι με πολλά από τα μέλη της τοπικής οργάνωσης και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με τα οποία μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες, θα συνεχίσουμε, όπως και πριν, να αγωνιζόμαστε σε κοινά μετερίζια. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα