Δίκτυο Φορέων και Πoλιτών για Δράση στον Σαρωνικό

Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του "Δικτύου Φορέων και Πολιτών για δράση στο Σαρωνικό", όπως αποφασίσθηκε στην πρώτη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας, συγκεντρωθήκαμε στις 23 Μαρτίου στο Δημαρχείο Βάρης φορείς και πολίτες από Δήμους της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού από τον Άλιμο μέχρι το Σούνιο, με σκοπό να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της ευαίσθητης αυτής περιοχής, τα οποία και το φυσικό περιβάλλον επιβαρύνουν και το δικαίωμα για ελεύθερη και ανεμπόδιστη χρήση των ακτών για κολύμβηση καταργούν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά την εκτίμησή μας είναι ότι μεγάλα τμήματα της παραλίας έχουν αποκλεισθεί από τους πολίτες και έχουν δοθεί παράνομα για κατασκευή κατοικιών, ξενοδοχείων και άλλων εγκαταστάσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες ή δεν θα μπορούν να φθάσουν στις ακτές ή υποχρεώνονται να καταβάλουν μεγάλο αντίτιμο για να κολυμπήσουν, όταν οι νόμοι και το σύνταγμα ορίζουν με σαφήνεια ότι η πρόσβαση σε όλες τις ακτές πρέπει να είναι ελεύθερη.

Εκτός από αυτό, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν από το γεγονός ότι έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν παράνομα εστιατόρια, καφετέριες και κυρίως νυκτερινά κέντρα τα οποία, όχι μόνο παραβιάζουν κατάφορα τη νομοθεσία, αλλά δημιουργούν σωρεία προβλημάτων: Ρύπανση και μόλυνση των ακτών, ηχορύπανση, έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ δεν λείπουν και τα κρούσματα ποικίλων μορφών εγκληματικότητας.

Εκτός όμως από τα πιο πάνω προβλήματα εκτιμήσαμε ότι ο σχεδιασμός των νέων οδικών αξόνων στον Υμηττό θα επιδεινώσει το ήδη υπάρχον κυκλοφοριακό πρόβλημα της παραλιακής λεωφόρου πέραν των επιπτώσεων (περιβαλλοντικών και κοινωνικών) που θα επιφέρει.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:

• Όλες οι ακτές στο παραλιακό μέτωπο να είναι ανοικτές στο λαό.

• Να μην αποκλεισθεί καμία άλλη ακτή από αυτές που είναι σήμερα ελεύθερες.

• Να κλείσουν τα παράνομα νυκτερινά κέντρα και όλα τα αυθαίρετα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, καφετέριες κ.λ.π.).

• Μέχρι να ανοίξουν οι οργανωμένες πλάζ να λειτουργούν μόνο σαν ακτές κολύμβησης και όχι σαν νυκτερινά κέντρα.

• Να κατεδαφισθούν τα αυθαίρετα στις παραλίες και κυρίως αυτά που κρίθηκαν με δικαστικές αποφάσεις σαν κατεδαφιστέα.

• Να μη κατασκευασθούν οι νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό και η συγκοινωνία να γίνεται με μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως με Προαστιακό, Μετρό και Τραμ.

Για να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας αυτά αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε δύο μεγάλες κινητοποιήσεις, μία στα μέσα Μαΐου και μία στα μέσα Ιουνίου, όπως και άλλες εκδηλώσεις σε όλους τους Δήμους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα