ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ: Πάρτε επιπλέον μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους Δήμους

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ

Ο Αγώνας για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων είναι διαρκής. Να μην επιτρέψουμε να αξιοποιηθεί η πανδημία του Κορονοϊού  για να αλωθούν εργατικά δικαιώματα.

Η επιδημία, που κτύπησε και το λαό μας, έφερε στην επιφάνεια με οξυμένο τρόπο χρόνια προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία μέσων, την παντελή έλλειψη υποδομών, την πλήρη υποστελέχωση ως συνέπεια της υποχρηματοδότησης και της συνειδητής απαξίωσης όλων των υπηρεσιών, των δήμων, των δημόσιων νοσοκομείων.

Η εξουσία, κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί τα προβλήματα, που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που διαχρονικά ασκούνται. Προσεγγίζουν και αντιμετωπίζουν τα πάντα στη λογική κέρδος-ζημιά και γι’ αυτό δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή των εργαζομένων (χαρακτηριστικό τα πολυάριθμα ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα που μετράμε στους δήμους). Σήμερα φαίνονται καθαρά οι συνέπειες των αντιλαϊκών καταστροφικών πολιτικών τους.

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες αντιμετωπίζουν επιπρόσθετους κινδύνους εξ αιτίας και του αντικείμενου των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχουν. Για αυτό απαιτούνται επιπλέον μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε από την ιατρική επιστημονική κοινότητα, είναι μάλλον βέβαιο ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, η κορύφωση εξάπλωσης του ιού το πιθανότερο είναι να εκδηλωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για το λόγο αυτό όσα μέτρα και να ανακοινωθούν για κλείσιμο και άλλων υπηρεσιών, το βέβαιο είναι ότι στις υπηρεσίες καθαριότητας, κοιμητηρίων και ορισμένες άλλες οι εργαζόμενοι δεν θα σταματήσουν να εργάζονται σε εξαντλητικές συνθήκες προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας.

Παρόλα αυτά, όπως ενημερωνόμαστε από συναδέλφους πανελλαδικά, ακόμη και τα μέτρα που ανακοινώνονται ως επιτακτικά για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν γίνονται παντού πράξη στους χώρους δουλειάς, δεδομένου ότι δεν χορηγούνται ούτε τα υποχρεωτικά μέσα ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι ή να τα εφοδιάζονται από μόνοι τους ή αν δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να εκτίθονται σε βέβαιο κίνδυνο.

Οι εργαζόμενοι να μην δεχτούμε να ξεπουληθούν σε ιδιώτες υπηρεσίες των Δήμως

Η κυβέρνηση πιστή στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της και εφαρμόζοντας το δόγμα του σοκ, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία, σε συνεργασία με πρόθυμες δημοτικές αρχές, να ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την εισβολή ιδιωτικών εταιριών στους δήμους σε υπηρεσίες όπως καθαριότητα, κοιμητήρια και άλλες. Θεωρεί ότι ΤΩΡΑ είναι η πιο ευνοϊκή περίσταση για να υλοποιήσει τα σχέδιά της και να τα εκχωρήσει όλα στους ιδιώτες. ΔΕΝ πρέπει σε καμία περίπτωση να το αποδεχτούμε.

Να μην επιτρέψουμε να επιβληθούν αντεργατικές πολιτικές και σχεδιασμοί που προωθούνται, με αφορμή τον κορονοϊό και πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, από την κυβέρνηση και ευρύτερες δυνάμεις της αστικής πολιτικής και των ιδιωτικοποιήσεων .

Να μην εξαπλωθεί με το κορονοιο και ο ιός των ιδιωτικοποιήσεων.

Να μην επιτρέψουμε να αξιοποιηθεί η πανδημία για το ξεπούλημα των δημοσίων υπηρεσιών, να μην γίνει εισβολή των ιδιωτικών συμφερόντων στους Δήμους αλλά και πουθενά στο δημόσιο.

ΤΩΡΑ να αντιδράσουμε και να απαιτήσουμε για τους δήμους και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες:

  • Έκτακτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους.
  • Τα δημοτικά συμβούλια να μην εφαρμόσουν τις κατευθύνσεις του υπουργού εσωτερικών και της κυβέρνησης για εκχωρήσεις και συμβάσεις σε ιδιώτες, αλλά να πάρουν αποφάσεις και να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους δήμους, κατά κύριο λόγο σε υπηρεσίες υψηλού κινδύνου.
  • Άδεια με αποδοχές για όλες τις ημέρες σε όσους εργαζόμενους επιβάλλεται να παραμείνουν σπίτι τους (ευπαθείς ομάδες κλπ).
  • Όχι περικοπή ημερών από την κανονική άδεια.

Ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες κατανοούμε και εκτιμούμε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό των Δημόσιων νοσοκομείων και συμπράττουμε μαζί τους στον αγώνα για προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού ΤΩΡΑ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Η ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη

Να μην πληρώσει ο λαός που έχει ματώσει όλα αυτά τα χρόνια την επιδημία του κορονοιού. Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τις συνέπειες της κρίσης, δεν θα πληρώσουν και τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και καταστροφής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους

Να πληρώσει το κράτος και το κεφάλαιο από τα κέρδη του.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής