ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ: Όχι άλλους νεκρούς εργάτες-εργάτριες στους Δήμους

Ανακοίνωση του Δικτύου Εργαζομένων ΟΤΑ

Όχι άλλους νεκρούς εργάτες-εργάτριες στους Δήμους

Οι βάρβαρες πολιτικές κυβέρνησης, δημάρχων γεννούν τα εργοδοτικά εγκλήματα

Στις 30 Απριλίου 2018 στο χωριό Ποταμιά της Τήνου είχαμε δύο νεκρούς και έναν τραυματία. Τον Αύγουστο εργάτρια τραυματίστηκε στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Τις τελευταίες ημέρες δύο ακόμα νεκροί εργάτες, στη λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο-Λιόσια προστέθηκαν στη μαύρη λίστα των εργατικών εγκλημάτων στους Δήμους. Σε πολλούς Δήμους, έχουμε εργατικά ατυχήματα που άλλοτε καταγράφονται και άλλοτε ΟΧΙ. Σχεδόν καθημερινά έχουμε μικρούς και μεγάλους τραυματισμούς εργαζομένων κυρίως στην υπηρεσία καθαριότητας. ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ.

Οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού και στην εντατικοποίηση της εργασίας. Ελάχιστοι εργαζόμενοι, συχνά παλεύουν με πίεση, με κάθε τρόπο να καλύψουν τα κενά, για να είναι καθαρές οι πόλεις και τα χωριά, να μαζευτούν τα απορρίμματα. Εργαζόμενοι ανεκπαίδευτοι καλούνται να εργαστούν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες εργασίες, δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους περισσότερους δήμους. Αλήθεια σε πόσους Δήμους δόθηκαν τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους που εργάζονται από τις αρχές Οκτωβρίου με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ; Πολλές φορές επικαλούμενη την έλλειψη προσωπικού, υπηρεσιακοί παράγοντες και αιρετοί αναθέτουν εργασίες σε εργαζόμενους άσχετες με την ειδικότητα και την πρόσληψη τους.

Οφείλεται στο ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων, δεν υπάρχουν ούτε δελτία καταλληλότητας. Τα αυτοκίνητα παρουσιάζουν τεχνικές ελλείψεις, γίνεται ελλιπής συντήρηση, φθαρμένα ελαστικά κ.λπ. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, επιθεωρήσεις εργασίας, είναι ανύπαρκτοι. Οι αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες δεν ελέγχονται και δεν τιμωρούνται. Τα ρουσφέτια, οι επιλεκτικές μετακινήσεις και εξυπηρετήσεις καλά κρατούν και θα ενταθούν εν όψη και των εκλογών.

Για τις τραγικές αυτές καταστάσεις η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση και τους δημάρχους.                       Γι αυτούς είμαστε αναλώσιμοι.

Κυβέρνηση και δήμαρχοι βλέπουν τα πάντα ως οικονομικό κόστος, δεν τους νοιάζουν οι ζωές των εργατών. Δεν διαθέτουν τα αναγκαία χρήματα για την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών, για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, τις ιατρικές εξετάσεις, την εκπαίδευσή τους. Δεν κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Θέλουν να καταργηθεί ή μειωθεί το ανθυγιεινό επίδομα.

Οι Δήμοι λειτουργούν κράτος εν κράτη, ασύδοτοι αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν τους ελέγχουν, κάνουν στραβά μάτια, δεν τηρούνται οι νόμοι ακόμα και αυτοί που προβλέπονται. Οι τεχνικοί ασφαλείας ακόμη και εκεί που υπάρχουν με σύμβαση, πολλές φορές δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους γιατί θέλουν να τα έχουν καλά με τους δήμαρχους, για ευνόητους λόγους.

ΑΝ θέλεις να λέγεσαι Άνθρωπος……….

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε ως κανονικότητα κάθε λίγο ένας εργάτης, μια εργάτρια να πεθαίνει ή να τσακίζεται. Να οργανώσουμε την πάλη μας και να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωή μας.

Να ενώσουμε όλοι μαζί τη δύναμή μας. Την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018. Να παραμείνουν κλειστά όλα τα γκαράζ των Δήμων σε όλη τη χώρα.       

Να συνεχίσουμε μετατρέποντας την οργή και αγανάκτηση σε ένα αγώνα διαρκείας με διάφορες μορφές. Για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωή μας. Να μην καταργηθεί ή μειωθεί το ανθυγιεινό επίδομα.

Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, είναι να ανατρέψουμε με τον αγώνα μας τις βάρβαρες πολιτικές που γεννούν τα εργοδοτικά εγκλήματα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους δημάρχους μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους ΤΩΡΑ! Καμία απόλυση! Όχι στις φτηνές και με ημερομηνία λήξης ελαστικές σχέσεις εργασίας διαφόρων συμβάσεων και προγραμμάτων, π.χ. κοινωφελή εργασία. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. Να αγοραστούν νέα μηχανήματα, να δημιουργηθούν νέες υποδομές, να παρθούν μέτρα για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Όχι στο καθεστώς της εργολαβίας που υπάρχει σε πολλούς δήμους και φέρνει εντατικοποίηση και ατυχήματα.

Εκφράζουμε για άλλη μια φορά τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των νεκρών συναδέλφων μας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών που σκοτώνονται εργάτες, εργάτριες στους Δήμους. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα