ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ: Ένας ακόμη εργάτης νεκρός

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Δικτύου Εργαζομένων ΟΤΑ

Τραγικό θάνατο βρήκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου, 48χρονος εργαζόμενος που έπεσε από ύψος πέντε μέτρων, την ώρα που καθάριζε μηχάνημα μεταφοράς απορριμμάτων στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων ( ΧΥΤΑ) Παλαιοκάστρου Σερρών. Έρχεται και αυτός ο συνάδελφος  να προστεθεί στην μαύρη λίστα των εργατών που έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια της εργασίας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου.

Οι αιτίες είναι γνώστες και συγκεκριμένες:

Κυβερνήσεις και Δήμαρχοι υπολογίζουν μόνο το οικονομικό κόστος και θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές.

Η ανθρωπινή ζωή θυσιάζεται προκειμένου να γίνει όπως, όπως η δουλειά τους.

Κυβερνήσεις, δημοτικές αρχές, ακόμη και υπηρεσιακοί παράγοντες υποτιμούν τη ζωή του εργαζομένου. ΔΕΝ προβλέπουν στους προϋπολογισμούς των δήμων και δεν διαθέτουν τα ανάλογα χρήματα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Τα μετρούν όλα ως οικονομικό κόστος. Ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν παρεμβαίνουν, τεχνικοί ασφαλείας φοβούνται μήπως δεν ανανεωθεί η σύμβαση τους και  σωπαίνουν  τις περισσότερες φορές.

ΔΕΝ υπάρχουν μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας των Δήμων. Η εντατικοποίηση της εργασίας στέλνει πολλές φορές τους εργάτες στο θάνατο. Μέτρα ατομικής προστασίας ανύπαρκτα, μηχανήματα και απορριμματοφόρα παλαιωμένα και ασυντήρητα. Οι νόμοι που υπάρχουν-αν και είναι στα μέτρα τους- δεν εφαρμόζονται.

Η εντατικοποίηση λόγο και της έλλειψης προσωπικού, η λογική της εργολαβίας, η 6ήμερη και 7ήμερη εργασία για να είναι καθαρές οι πόλεις,  στέλνουν στα αζήτητα τις μέρες και ώρες ανάπαυσης. Εργατικά δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας υποβαθμίζονται, οι χώροι εργασίας κυρίως της καθαριότητας των δήμων  μοιάζουν με εργασιακή ζούγκλα για το εργατοτεχνικό προσωπικό.

Αυτό το αντεργατικό πλαίσιο λειτουργίας οδηγεί τους εργαζόμενους στα “όρια” παραβλέποντας τις ανθρώπινες αντοχές. Η υποτίμηση του κινδύνου σε συνδυασμό με τις συνθήκες και την ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας  τους οδηγεί ακόμη και στο θάνατο. Αυτή την βάρβαρη αντεργατική πολιτική  πληρώνουν με τη ζωή μόνιμοι εργαζόμενοι, αλλά και συμβασιούχοι των ευκαιριακών ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που πάνε κι έρχονται στους δήμους της χώρας.

Από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης της Ν.Δ είναι να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το ΣΕΠΕ και αυτό για το ….καλό των εργαζομένων!!  Η Ν.Δ θα συνεχίσει ακόμα περισσότερο το τσάκισμα των δικαιωμάτων στους χώρους εργασίας για να ….διευκολυνθεί  η ανάπτυξη και η κερδοφορία των επιχειρήσεων και του καπιταλιστικού κράτους. Οι δήμοι θα πρέπει να λειτουργούν  ως επιχειρήσεις, με τους όρους της αγοράς, θυσιάζοντας τα εργατικά δικαιώματα. Κυβερνήσεις και Δήμαρχοι υπολογίζουν μόνο το οικονομικό κόστος  και θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!  ΟΧΙ άλλο αίμα εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Να σπάσουμε τη σιωπή και την συναίνεση. Καμία  ανοχή στα εγκλήματα της εργοδοσίας.

Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και εργατικά δικαιώματα.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουμε τις τύχες της ζωής μας στα χέρια μας.

Να απαιτήσουμε όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.  Να αρνηθούμε να παρέχουμε εργασία όταν δεν διασφαλίζεται η ασφάλεια της ζωής μας. Να  αποτρέψουμε την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη μπορούμε να σταματήσουμε τα εργατικά εγκλήματα στους χώρους εργασίας. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα