Δίκη Χ. Αυγής: οι νεοναζί κάνουν καθυστερήσεις – η Αριστερά τι κάνει;

Η 4η μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής (σημ: Παρασκευή, 15/5) θα ήταν όπως οι 3 προηγούμενες αν δεν συνέβαινε το περιστατικό όπου μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ) περνώντας για να πάνε σε διπλανή αίθουσα, για τη δική τους δίκη, φώναξαν ένα σύνθημα και πέταξαν 2 πλαστικά μπουκάλια με νερό που πέτυχαν αντί για τους Χρυσαυγίτες τους δημοσιογράφους.

Οι Χρυσαυγίτες συνήγοροι άλλο που δεν ήθελαν, ζήτησαν αμέσως διακοπή της συνεδρίασης συνεχίζοντας την παρελκυστική τακτική των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Οι Χρυσαυγίτες κάνουν τη δουλειά τους

Στην 2η και 3η συνεδρίαση έλειπε η πλειοψηφία των κατηγορουμένων Χρυσαυγιτών και όλη η ηγετική ομάδα, άλλος ένας από τους παρόντες δεν είχε συνήγορο γιατί δεν τα βρήκαν στο οικονομικό, ένας άλλος συνήγορος Χρυσαυγίτη δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί και πάει λέγοντας…

Ταυτόχρονα οι δικηγόροι των Νεοναζί συναγωνίζονται σε θράσος και προκλητικότητα τους πελάτες τους.

Στην 4η μέρα από κοινού δικηγόροι και πελάτες Χρυσαυγίτες με πρωτεργάτες τον βουλευτή Κουκούτση και τον προφυλακισμένο για συμμετοχή στην δολοφονία Φύσσα Ι. Καζαντζόγλου, επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο που περιλάμβανε απειλές, βρισιές, προκλητικές χειρονομίες και ειρωνείες ειδικά προς την οικογένεια Φύσσα.

Όμως οι Χρυσαυγίτες κάνουν την δουλειά τους. Δηλαδή προσπαθούν να μετατρέψουν την δίκη τους σε παρωδία ώστε να μην ασχοληθεί η κοινωνία με αυτή, να φορτωθούν όλα στον Ρουπακιά και σε μερικά τριτοκλασάτα στελέχη και οι υπόλοιποι να πέσουν στα μαλακά.

Ταυτόχρονα επιχειρούν να τραβήξει σε μάκρος όσο γίνεται ώστε να αποφυλακιστούν και οι υπόλοιποι έγκλειστοι (Κασιδιάρης, Ηλιόπουλος, Γερμενής κ.α.) και ταυτόχρονα ελπίζουν να δημιουργηθούν καλύτερες πολιτικές συνθήκες γι αυτούς ανάλογα με την πορεία της κυβέρνησης και την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Η Αριστερά τι κάνει;

Ενώ όμως οι χρυσαυγίτες κάνουν την δουλειά τους η Αριστερά δεν κάνει την δική της.

Δηλαδή να κινητοποιηθεί και να κινητοποιήσει.

Να κάνει το ζήτημα της δίκης αντικείμενο εκστρατείας στην κοινωνία, να αποκαλύψει τη σημασία της ώστε η κοινωνία, τα συνδικάτα, οι φοιτητικοί σύλλογοι κοκ να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν μαζικά και οργανωμένα την παραδειγματική καταδίκη των νεοναζί.

Αντί γι αυτό όμως τι έκαναν τα 2 μαζικά κόμματα της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ;

ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς κάλεσε την Χρυσή Αυγή στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να πει την γνώμη της σε σύσκεψη με βασικό θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου για πολλοστή φορά έβαλε σε δεύτερη μοίρα τις καταγγελίες της Λ. Κανέλλη για τις προκλήσεις του Λαγού, αρνούμενη να βγάλει καταγγελία η σύσκεψη των προέδρων, επικαλούμενη διαδικαστικά ζητήματα και θεωρώντας πιο σημαντικό να ακουστεί και η άποψη του Λαγού για να διαμορφώσει γνώμη.

Δηλαδή οι υπόδικοι για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην περίπτωση του ΥΠΕΞ θα συμβάλλουν στον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Και ποιες είναι οι θέσεις των νοσταλγών του Χίτλερ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής; Πόλεμος με όλους..

Στην περίπτωση της βουλής η πρόεδρος θεωρεί ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν είναι πλήρως διασφαλισμένη η παρουσία των Χρυσαυγιτών σε όλες τις διαδικασίες. Ακόμα και αν έξω από την πόρτα της ο Λαγός απειλεί δημόσια μια γυναίκα βουλευτή της Αριστεράς, που έχει ήδη υποστεί την επίθεση του Κασιδιάρη.

Αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που το αντιφασιστικό κίνημα μέσα και έξω από τη δίκη προσπαθεί να πείσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία που τα στελέχη της πρέπει να πάνε φυλακή και η ίδια να τεθεί εκτός νόμου λόγω ακριβώς της ναζιστικής φύσης της.

Θλιβερά πράγματα που συνδέονται και με την έλλειψη ουσιαστικής κινητοποίησης των οργανωμένων μελών του κόμματος στις κινητοποιήσεις έξω από τα δικαστήρια.


ΚΚΕ

Από την άλλη το ΚΚΕ που παραλίγο να έχει νεκρούς στο Πέραμα από την επίθεση των Χρυσαυγιτών λίγες μέρες πριν την δολοφονία του Φύσσα, δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική αντιφασιστική εκστρατεία σε κανένα επίπεδο. Ούτε καν στο δικαστήριο που αθώωσε τον φασίστα που χαστούκισε δημόσια την πρώτη σε ψήφους βουλευτή του. Και βέβαια δεν είναι κινητοποίηση η θλιβερή παρουσία του ΠΑΜΕ έξω από τη δίκη της ΧΑ  με 100-150 άτομα και 2 τεράστιες ντουντούκες που απλά προσπάθησαν να κρύψουν την απουσία του.


Υπάρχει ακόμα χρόνος

Και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ υπάρχουν δυνάμεις με διαφορετική αντίληψη και τοποθέτηση από αυτή των ηγετικών στελεχών.

Για παράδειγμα, 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την 2η μέρα της δίκης έκαναν δημόσια κοινή δήλωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«…Η υπόθεση της αντιμετώπισης του νεοναζισμού, βέβαια, δεν είναι μόνο υπόθεση της δικαιοσύνης. Είναι υπόθεση του μαζικού κινήματος, του αντιφασιστικού κινήματος, των δημοκρατικών πολιτών…»[1]

Επίσης η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η επιτροπή Δικαιωμάτων κ.α., έχουν σταθερή και συνεπή παρουσία στο αντιφασιστικό κίνημα, και στον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά

Στο ΚΚΕ επίσης υπάρχουν στελέχη του ΠΑΜΕ που είχαν διαφωνήσει με τη στάση του κόμματος μετά την επίθεση στο Πέραμα.

Αυτές οι διεργασίες είναι σημαντικές, αλλά για να είναι και αποτελεσματικές πρέπει να οργανωθούν και να ενταθούν.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αν η δίκη συνεχιστεί όπως ξεκίνησε προδιαγράφεται με μαθηματική ακρίβεια η μετεξέλιξή της σε παρωδία που δεν θα απασχολήσει την κοινωνία. Η παρουσία λίγων εκατοντάδων διαδηλωτών στις 7/5 και πανό συνδικάτων χωρίς εργαζόμενους και συνδικαλιστές από πίσω τους, πρέπει να αποτελέσει σήμα κινδύνου.

Στις συνεδριάσεις στις 12 & 15/5 ουσιαστικά δεν υπήρξαν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις παρά ένα πανό της ΚΕΕΡΦΑ με 5 άτομα από κάτω.

Ασφαλώς υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες και το κίνημα δεν μπορεί να κινητοποιείται σε κάθε συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής που γίνεται σε εργάσιμες ώρες, είναι σε απομακρυσμένη από το κέντρο περιοχή κοκ.

Αυτά ως ένα βαθμό μπορούν να βελτιωθούν με την μεταφορά της δίκης στο Εφετείο Αθηνών από το Σεπτέμβριο.

Το θέμα είναι η εκστρατεία και η μάχη της απεύθυνσης στην κοινωνία. Να κινητοποιηθούν οι πάντες, ώστε η υπόθεση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής να γίνει αντικείμενο αγώνα από τη μεριά του μαζικού κινήματος. Και να μην αφεθεί στον τρόπο που θα την παρουσιάζουν τα ΜΜΕ ή θα την δικάσει η καθόλου τυφλή Δικαιοσύνη.

Η Αριστερά πρέπει να μπει στη μάχη σύσσωμη και ενωτικά. Να αποτρέψει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης και ταυτόχρονα την προοπτική μιας Χρυσής Αυγής σε θέση κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης.

Ο χρόνος ακόμα υπάρχει!

_________________________
[1] http://www.avgi.gr/article/5520544/suriza-oi-neonazi-tis-xrusis-augis-fobountai-ti-dikaiosuni 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα