«Δίκες του Jobstown» – οι μεγαλύτερες πολιτικές δίκες στην Ιρλανδία εδώ και δεκαετίες

1irish

Οι δίκες του Τζόμπσταουν στην Ιρλανδία ξεκίνησαν στις 19 Σεπτέμβρη και αποτελούν μια ευθεία επίθεση του ιρλανδικού κατεστημένου στην προσπάθειά του να χτυπήσει το κίνημα ενάντια στο φόρο για το νερό. Πρόκειται για ένα μαζικό κίνημα άρνησης πληρωμής του φόρου για το νερό που κατάφερε μια σημαντική νίκη αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναστείλει τη νομοθέτησή του.

Η πρώτη δίκη τελείωσε σε Δικαστήριο Ανηλίκων με καταδικαστική απόφαση εις βάρος ενός 17χρονου με την απίστευτη κατηγορία της «απαγωγής»!

Θεωρητικά, κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει ακόμα και ισόβια κάθειρξη όχι μόνο για αυτόν αλλά και για τους υπόλοιπους 18 κατηγορούμενους οι οποίοι δικάζονται τον Απρίλη!

Τι έκαναν όλοι αυτοί; Συμμετείχαν σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το αυτοκίνητο της αναπληρώτριας πρωθυπουργού Τζόαν Μπάρτον στην πόλη Jobstown πριν 2 χρόνια, εμποδίζοντας την μ’ αυτό τον τρόπο να μετακινηθεί όπως ήθελε και υποχρεώνοντάς την να ακολουθεί την πορεία για περίπου δύο ώρες.

Η διαμαρτυρία βέβαια ήταν ειρηνική και η μόνη που άσκησε βία ήταν η αστυνομία. Η ίδια η Μπάρτον δεν κινδύνεψε σε καμία περίπτωση. Η βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι κατηγορίες για «απαγωγή» αποκαλύπτει και τη διάθεση της κυβέρνησης και του κατεστημένου να ποινικοποιήσουν το κίνημα. Ενδεικτικά, ο 17χρονος κατηγορήθηκε με βάση τις ακόλουθες κατηγορίες και «αποδεικτικά στοιχεία»:

  • Είπε στη ντουντούκα: «Joanie in your ivory tower – this is called people’s power» (Τζόαν εκεί ψηλά στον πύργο σου, αυτό εδώ είναι η λαϊκή εξουσία)
  • Έκανε βόλτες πάνω κάτω
  • Κάθισε κάτω και έλεγε και σε άλλους να κάνουν το ίδιο
  • Έκανε χειρονομίες
  • Έβγαλε βίντεο της Μπάρτον λέγοντας «Μίλα μας Τζόαν»

Ο τρόπος σύλληψης μάλιστα των κατηγορούμενων ήταν ενδεικτικός: εισβολή ειδικών μονάδων τα ξημερώματα σε σπίτια σαν να πρόκειται για σεσημασμένους κακοποιούς.

18 άνθρωποι, αγωνιστές του κινήματος ενάντια στην πληρωμή του φόρου για το νερό κινδυνεύουν πλέον με σκληρές ποινές. Ανάμεσά τους o Paul Murphy, εκλεγμένος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος – CWI (αδελφή οργάνωση του «Ξ» στην Ιρλανδία) δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί άλλοι αγωνιστές.

Πρόκειται για ένα χτύπημα που στοχεύει όχι απλά στην Αριστερά και στο κίνημα αλλά και στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας – στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί.

Το κίνημα στην Ιρλανδία και η διεθνής εκστρατεία «Jobstown Not Guilty» ζητά τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη.

Σε όλη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο πρέπει να γίνει σαφές ότι οι αγώνες των κινημάτων δεν ποινικοποιούνται και οι αγωνιστές δεν πρέπει να στέλνονται στα δικαστήρια.

Σε αυτά τα πλαίσια είναι απαραίτητο να ανοίξει το θέμα των δικών του Jobstown και στους Έλληνες εργαζόμενους και τα κοινωνικά κινήματα. Να απαιτήσουμε την ακύρωση της καταδίκης του 17χρονου διαδηλωτή και την απόσυρση όλων των κατηγοριών ενάντια στους 18 ενήλικους που κινδυνεύουν με φυλάκιση με εντελώς ανυπόστατες κατηγορίες.

 

Παρατίθενται στη συνέχεια:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα