Δικαιώθηκαν οι (επτά) συμβασιούχοι του Δήμου Ταύρου

Παραμένει όμως το πρόβλημα για χιλιάδες άλλους.

Με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (26/3/2007) δικαιώθηκαν όσοι συμβασιούχοι είχαν καταθέσει αγωγή ασφαλιστικών μέτρων ως και την 19/7/2004 (ημερομηνία ισχύος διατάγματος Παυλόπουλου). Κρίθηκε ότι τα δικαστήρια έχουν την δικαιοδοσία να εκδικάσουν εργατικές υποθέσεις ως την παραπάνω ημερομηνία κάτι που δεν ισχύει για όσους συμβασιούχους κινήθηκαν δικαστικά μετά την ημερομηνία αυτή.

Αυτό άλλωστε λέει και η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία κρίνει αναρμόδια τα δικαστήρια να εκδικάζουν εργατικές υποθέσεις ως ότου δημιουργηθεί το συνταγματικό δικαστήριο.

Αορίστου χρόνου

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνει τους επτά (7) συμβασιούχους του Δ. Ταύρου (δες Ξ τευχ. 298). Οι 7 πλέον θα πληρώνονται τακτικά και λογίζονται ως αορίστου χρόνου.

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο των εργαζομένων και με έναν από τους συμβασιούχους. Μας δηλώσαν ότι αισθάνονται δικαιωμένοι μετά από ένα χρόνο και παραπάνω αγώνα. Θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι μόνο μέσα από υπομονετική συλλογική και αποφασιστική πάλη στο τέλος κατακτάς αυτό που σου ανήκει.

Μόνο για 35.000

Δυστυχώς τα ευχάριστα τελειώνουν κάπου εδώ. Η παραπάνω απόφαση δικαιώνει έναν ελάχιστο αριθμό συμβασιούχων. Υπολογίζεται ότι ικανοποιεί περίπου 500 συμβασιούχους των δήμων και περίπου 1500 που είναι σε άλλες υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση λοιπόν από τους 250.000 συμβασιούχους που έταζε προεκλογικά ότι θα μονιμοποιήσει κατάφερε να ικανοποιήσει μόνο 35.000 (33.000 από το διάταγμα Παυλόπουλου συν 2.000 με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Οι ”αιώνιοι” συμβασιούχοι

Το πρόβλημα του πώς θα στελεχωθούν οι διάφορες υπηρεσίες παραμένει και διογκώνεται. Η απόφαση του Αρείου Πάγου (βλέπε πολιτική Καραμανλή, ΠΑΣΟΚ και Ε.Ε.) σημαίνει για τους δήμους της χώρας ότι για θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οδηγούμαστε στο καθεστώς των αιωνίων συμβασιούχων. Υπηρεσίες όπως η βοήθεια στο σπίτι, το ΚΕΠ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.λ.π. αντιμετωπίζουν λειτουργικό πρόβλημα με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τους δημότες.

Συντονιστικό ΠΟΕ – ΟΤΑ

Για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων προχωρούν στη συγκρότηση ενός συντονιστικού των ΠΟΕ-ΟΤΑ (ομοσπονδία εργαζομένων στους δήμους της χώρας).

Όπως μας ανέφεραν οι εργαζόμενοι του Δ. Ταύρου

«εμείς δικαιωθήκαμε. Αλλά οι περισσότεροι συμβασιούχοι είναι στον αέρα. Δεν θα αφήσουμε να μας διασπάσουν σε εργαζόμενους βολεμένους και μη. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το συντονιστικό με την εμπειρία που αποκτήσαμε μέσα από τον δικό μας αγώνα. Ο αγώνας συνεχίζεται».

Κώστας Ιατρόπουλος και Αντώνης Δημάκης, Ταύρος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα