Δικαίωση για τους εργαζόμενους του Κέντρου Ημέρας «Λόγος – Νους»

Της Αγγελικής Συλλιγαρδάκη,
Προέδρου του ΣΕΨΑΕΚΟ
(Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων)

Στις 19-11-2012 έξι εργαζόμενοι από το Κέντρο Ημέρας «Λόγος-Νους»* (είναι μια δομή για την επανένταξη παιδιών με ψυχοκινητικά προβλήματα και Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή ηλικίας 7-12 ετών που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας) ενημέρωσαν εγγράφως το Υπουργείο Υγείας και δημοσιοποίησαν τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στο χώρο εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν από τις 5/11/2012 σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα 6 και πλέον μηνών. Επίσης, κατήγγειλαν τότε το κλίμα τρομοκρατίας που βίωναν τα τελευταία χρόνια.

Οι εργαζόμενοι δεν έμειναν σε γενικές καταγγελίες αλλά κατήγγειλαν τη διοίκηση για πολύ συγκεκριμένες παρατυπίες που τεκμηρίωναν με αποδεικτικά έγγραφα τα οποία και διέθεσαν στη διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Μεταξύ πολλών αποκάλυπταν ότι:

  • η διοίκηση δήλωνε ότι το θεραπευτικό πρόγραμμα ακολουθούσαν 16 παιδιά ενώ στην πραγματικότητα συμμετείχαν μόνο 9 παιδιά και διατηρούνταν φάκελοι με ψεύτικες αναφορές, φωτογραφίες κτλ. Σε περίπτωση ελέγχου οι συνάδελφοι είχαν την εντολή να πουν ότι τα (ανύπαρκτα) παιδιά ήταν άρρωστα ή απλά ότι απουσίαζαν.
  • οι γονείς πλήρωναν στο κέντρο μηνιαίως ποσά μέχρι 950 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν φαινόταν κυριολεκτικά πουθενά για 3 χρόνια.
  • στον πίνακα προσωπικού συμπεριλαμβάνονταν εργαζόμενοι που ουδέποτε είχαν προσφέρει υπηρεσίες στο Κέντρο Ημέρας.

Επίσης οι συνάδελφοι ανέφεραν πληθώρα παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Η διοίκηση του Κέντρου Ημέρας με δόλιο και υπόγειο τρόπο 10 μέρες μετά την έναρξη της επίσχεσης των εργαζομένων κατέθεσε ανυπόγραφες οικειοθελείς αποχωρήσεις με τα ονόματά τους, εν αγνοία τους και χωρίς ποτέ να έρθουν σε επαφή μαζί τους για να συζητήσουν το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης.

Το Υπουργείο Υγείας, που χρηματοδοτεί και υποτίθεται εποπτεύει και ελέγχει το κέντρο αυτό, διέταξε να γίνει έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών. Τα αποτελέσματα όμως του «ελέγχου» δε βρήκαν τίποτε το παράτυπο, κάτι που εξόργισε όλους μας.

Οι εργαζόμενοι, με τη στήριξη του ΣΕΨΑΕΚΟ και όλων των εργαζομένων σε δομές Ψυχικής Υγείας του ιδίου καθεστώτος λειτουργίας, με επιμονή και πείσμα επέλεξαν να ασκήσουν μήνυση εναντίον της Διοίκησης του «Λόγος-Νους» αν και αισθάνονταν ότι ήταν πιθανή και πάλι η συγκάλυψη.

Ευτυχώς, σε αυτή την περίπτωση δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους και το δικαστήριο τους δικαίωσε σε όλα** με απόφασή του παραμονή Χριστουγέννων στις 24-12-2013. Και αυτό δεν ήταν ένα θαύμα από το πουθενά, αλλά αποτέλεσμα αγώνων με τόλμη και αξιοπρέπεια! 

_____________________
* Το Κέντρο Ημέρας "Λόγος-Νους" βρίσκεται στη διεύθυνση Δράκοντος 6 και Ευρυδίκης στην Καισαριανή (Αθήνα)
** Διαβάστε στην ανακοίνωση του ΣΕΨΑΕΚΟ που ακολουθεί ακριβώς τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι του "Λόγος-Νους"

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΕΨΑΕΚΟ για τη δικαίωση των εργαζομένων στο «Λόγος-Νους»

Επιτέλους δικαίωση για τους εργαζόμενους του Κέντρου Ημέρας «Λόγος – Νους»

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο
Αθήνα 4/02/2013

Στις 14-10-2013 εκδικάστηκε επιτέλους(!) η αγωγή των σε επίσχεση εργαζομένων του Κέντρου Ημέρας «Λόγος-Νους». Να θυμίσουμε ότι η πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης στις 17-04-13 πήρε αναβολή, μετά από αίτηση της διοίκησης του Κέντρου ότι τάχα δεν είχε προλάβει να προετοιμαστεί για το δικαστήριο. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν συστηματικά και είχαν δημοσιοποιήσει τη σκανδαλώδη διαχείριση του Κέντρου Λόγος – Νους και στο ΥΥΚΑ ήδη από τις 19-11-12 ενώ από τις 5 του ίδιου μήνα ορισμένοι είχαν προχωρήσει και σε επίσχεση εργασίας. Για περισσότερα δείτε εδώ και εδώ.

Τα αιτήματά των εργαζόμενων του Κέντρου που έδωσαν και δίνουν πεισματικά αυτή τη μάχη είναι από την αρχή η καταβολή των δεδουλευμένων καθώς επίσης και των δώρων και επιδομάτων που παρανόμως δεν καταβάλλονταν όπως και η άρση της κακόβουλης, εν αγνοία τους «οικειοθελούς» και απολύτως παράνομης αποχώρησής τους από τους αρμοδίους του Κέντρου ενόσω βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας.

Παρά το χρόνο που είχε η διοίκηση στη διάθεσή της να προετοιμαστεί για να υπερασπιστεί τις επιλογές της το μόνο που ακούστηκε από τους εκπροσώπους του Κέντρου Ημέρας στη διάρκεια του δικαστηρίου ήταν εξόφθαλμα ψεύδη και μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Επειδή λοιπόν η αυθαιρεσία έχει και τα όρια της και επειδή πραγματικά το σκάνδαλο αυτό δεν κουκουλώνεται με τίποτα απ’ ότι φαίνεται, το δικαστήριο δεν είχε άλλη επιλογή μετά και την ακροαματική διαδικασία να ανακοινώσει την απόφασή του στις 24-12-2013 που δικαιώνει πανηγυρικά τους εργαζόμενους!!!

  • Οι συμβάσεις όλων των εργαζόμενων κρίνονται ως αορίστου και το Κέντρο οφείλει να τους καταβάλλει όλα τα δεδουλευμένα και για τους μήνες, που παρανόμως όπως τελικά κρίθηκε, κατήγγειλε τις συμβάσεις τους εν αγνοία τους.
  • Υποχρεούται επίσης να καταβάλλει και άλλα ποσά αναδρομικά (επιδόματα, δώρα) που παρανόμως δεν τα κατέβαλλε όλα τα προηγούμενα έτη σε κάποιους εξ αυτών.
  • Το δικαστήριο φυσικά και δεν έκρινε παράνομη και καταχρηστική την επίσχεση εργασίας καθώς δεν πείστηκε για την μη αδυναμία του Κέντρου Ημέρας να πληρώσει τους εργαζόμενους καθώς είχε σταθερά έσοδα κάθε μήνα περί τα 7.000 € πλην των χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αναγνώρισε ότι ως εργαζόμενοι- θεραπευτές επιδείξανε μεγάλη ανοχή και αντοχή για αρκετούς μήνες ενώ υπήρχαν εργαζόμενοι-φαντάσματα που βάρυναν μισθοδοσίες χωρίς να υπάρχουν πουθενά.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι ενώ η δικαιοσύνη, σε πρώτο βαθμό τουλάχιστον, αναγνωρίζει το δίκιο των εργαζόμενων και του αγώνα που δίνουν δικαιώνοντάς τους ολοκληρωτικά, το ΥΥΚΑ πράττει ακριβώς το αντίθετο. Το πόρισμα των επιθεωρητών που είχαν αναλάβει να ερευνήσουν το αληθές των καταγγελιών που είχαν γίνει εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο(11/2012) έβγαζε «λάδι» το Κέντρο δίχως να καταπιάνεται έστω και προσχηματικά με την ουσία των καταγγελιών των εργαζόμενων. Άρα κάποιος από τους δύο δεν έκανε τη δουλειά του σωστά (και) σε αυτή την περίπτωση όσον αφορά το χώρο της Ψυχικής Υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Το συμπέρασμα είναι για άλλη μια φορά πως μόνο εμείς οι εργαζόμενοι, αν είμαστε αποφασισμένοι και το πάμε μέχρι τέλους, μπορούμε ακόμα και στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να καταφέρουμε πολλά, κόντρα στην κατάντια και την απαξίωση του χώρου μας από το τροικανό ελληνικό κράτος.

Οπωσδήποτε μετά από αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη μένει να δούμε τι θα πράξει τελικά η διοίκηση του Κέντρου Ημέρας «Λόγος – Νους».

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε συνέχεια μια άλλης ιστορικής απόφασης για την Ψυχική Υγεία, τον Ιούλιο του 2013, που δικαίωσε τους εργαζόμενους του Περιβολάκι οι οποίοι είχαν καταθέσει ασφαλιστικά και απαιτούσαν δεδουλευμένα που τελικά πήραν. Και τότε είχε δοθεί ένας αγώνας με κινητοποιήσεις, δημοσιοποίηση και δικαστικά που δικαίωσε όσους επέμειναν και τον έδωσαν. Αποτέλεσμα μια δράσης συντονισμένης και με σχέδιο. Σίγουρα το δικαστικό δεν φτάνει από μόνο του και τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα για το Λόγος – Νους όμως μια τέτοια απόφαση μόνο αισιοδοξία, κουράγιο και αποφασιστικότητα για τη συνέχεια μπορεί να μας δώσει.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα