Δικαιώματα που καταργούνται με συνοπτικές διαδικασίες

Σφοδρές αντιδράσεις από το νομικό κόσμο έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρόκειται για νομοσχέδιο το οποίο με πρόσχημα την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, στερεί ουσιαστικές εγγυήσεις και δικαιώματα από τους υπόδικους. 

Μια πολύ σημαντική αλλαγή που παρουσιάστηκε στις πιο πρόσφατες σχετικές εξαγγελίες αφορά την μη υποχρεωτική παρουσία και κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου, των αστυνομικών ή ανακριτικών υπαλλήλων οι οποίοι έχουν καταθέσει στην προανακριτική διαδικασία. Με απλά λόγια οι αστυνομικοί οι οποίοι με τις καταθέσεις τους στήνουν μια δικογραφία και παραπέμπουν έναν άνθρωπο στον εισαγγελέα και από εκεί στο δικαστήριο, δεν υποχρεούνται να παραστούν σε αυτό και να ερωτηθούν σχετικά με τις καταθέσεις τους. Θα γίνεται μόνο ανάγνωση αυτών χωρίς τη δυνατότητα ερωτήσεων και φυσικά αξιολόγησης των απαντήσεων των μαρτύρων εκτός αν αυτό ζητηθεί από το ίδιο το δικαστήριο.

Πολύ εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για σοβαρότατη στέρηση του δικαιώματος ενός κατηγορουμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε μια ψευδή κατάθεση. Ειδικά στην περίπτωση σκευωριών και ψεύτικων κατηγορητηρίων (και έχουμε δει ουκ ολίγα τα τελευταία χρόνια) οδηγείται εύκολα κανείς στο συμπέρασμα πως αυτό το μέτρο προσφέρει πρακτικά ασυλία στους αστυνομικούς. Οι περιπτώσεις που άνθρωποι των κινημάτων οδηγούνται στα δικαστήρια με βαριές κατηγορίες με μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο τις καταθέσεις των αστυνομικών είναι πολύ συχνές και η μέχρι στιγμής συχνή αθώωση τους οφείλονταν ακριβώς στην εξέταση των αστυνομικών από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων, οι οποίοι πέφτοντας διαρκώς σε αντιφάσεις αποδεικνύουν πόσο σαθρές είναι οι καταθέσεις τους. Είναι λοιπόν σαφές το που ακριβώς στοχεύει αυτή η ρύθμιση.

Βασικός σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την περαιτέρω ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας εις βάρος όσων αγωνίζονται. Πατώντας πάνω σε ένα αφήγημα ποινικού λαϊκισμού για να ικανοποιήσει τα εκ δεξιών της ακροατήρια, η ΝΔ ετοιμάζει ένα νοσμοσχέδιο το οποίο διευκολύνει πολύ την κατασκευή σκευωριών και την υπεράσπιση τους στο δικαστήριο. Είναι σημαντικό καθήκον της Αριστεράς να παλέψει ενάντια σε αυτό το έκτρωμα που στοχεύει τους αγώνες μας και όχι μόνο!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα