Της Ελένης Μήτσου
Εδώ και μερικούς μήνες οι 3 αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου της Σάμου αρνούνται τη χορήγηση αναισθησίας σε επεμβάσεις που αφορούν διακοπή κύησης, εκτός αν η διακοπή της κύησης επιβάλλεται λόγω κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Νοσοκομείου[1] οι αναισθησιολόγοι δεν ενημέρωσαν γι’ αυτή τους την απόφαση τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα γυναίκες που είχαν προγραμματισμένη άμβλωση να μπαίνουν στην μαιευτική κλινική και εκεί μαζί με τον γιατρό να ανακαλύπτουν πως η άμβλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί γιατί οι αναισθησιολόγοι αρνούνται να χορηγήσουν αναισθησία!
Όταν κλήθηκαν από τη Διοίκηση να δώσουν εξηγήσεις οι αναισθησιολόγοι επικαλέστηκαν το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) σύμφωνα με το οποίο:
«ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».
Η απόφαση των 3 αναισθησιολόγων του (ενός και μοναδικού) νοσοκομείου της Σάμου καταπατά το βασικό δικαίωμα των γυναικών, να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους! Είναι μια απόφαση επικίνδυνη, σκοταδιστική, αλλά και εξαιρετικά αλαζονική, αφού 3 άνθρωποι θεωρούν πως μπορούν να αποφασίσουν για τις ζωές και το μέλλον των γυναικών του νησιού!
Την ίδια στιγμή το γεγονός ότι οι αναισθησιολόγοι άφηναν τις γυναίκες που είχαν προγραμματίσει άμβλωση να μπουν στην μαιευτική κλινική, να ετοιμαστούν για τη διαδικασία και να ανακαλύψουν «στο παρά πέντε» ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην άμβλωση, φανερώνει μια διάθεση που αν δεν είναι σαδιστική είναι σίγουρα ολοκληρωτικά ανεύθυνη και απάνθρωπη!
Ο νόμος[2] που επιτρέπει στις γυναίκες να αποφασίζουν οι ίδιες αν θα συνεχίσουν ή αν θα διακόψουν την κύηση ψηφίστηκε το 1986, μετά από μεγάλους και πολύχρονους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος και της Αριστεράς. Σήμερα οι 3 αναισθησιολόγοι, δυστυχώς και οι τρεις γυναίκες, γυρνάνε τη Σάμο 30 χρόνια πίσω! Έτσι οι Σαμιώτισσες που θέλουν να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση είναι υποχρεωμένες να ταξιδεύουν είτε στην Αθήνα, είτε σε άλλα νησιά. Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες που δεν έχουν τα χρήματα γι’ αυτό το ταξίδι; Ο Διευθυντής του νοσοκομείου της Σάμου εκφράζει την ανησυχία πως οι πιο φτωχές γυναίκες θα καταφεύγουν σε αυτοσχέδιες και παράνομες μεθόδους που θα βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Κάθε γυναίκα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να αποφασίζει για το σώμα της και τη ζωή της. Να αποφασίζει η ίδια πότε και πόσα παιδιά θα κάνει ή εάν θα κάνει παιδιά. Είναι απαράδεκτο και οπισθοδρομικό να επιβάλλεται σε μια γυναίκα να συνεχίσει μια εγκυμοσύνη που δεν επιθυμεί και η οποία προέκυψε από «ατύχημα» κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, από ελλιπή μέτρα προστασίας και αντισύλληψης (κάτι που συμβαίνει συχνότερα στις νεαρές ηλικίες) ή από ένα έγκλημα, δηλαδή από έναν βιασμό.
Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι συνυφασμένο με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος κάθε γυναίκας και αποτελεί γι’ αυτό το λόγο θεμελιώδες δικαίωμα κάθε γυναίκας!
Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να στελεχώσει άμεσα το νοσοκομείο της Σάμου με αναισθησιολόγους χωρίς υποκριτικές ηθικοπλαστικές αναστολές[3], αποκαθιστώντας τα δικαιώματα των Σαμιωτισσών.
Την ίδια στιγμή, οι γυναικείες και οι φεμινιστικές οργανώσεις καθώς και η Αριστερά οφείλουμε να συντονιστούμε και ν’ αγωνιστούμε από κοινού για την κατάργηση του άρθρου 31 του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας που αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα στην άμβλωση.
[1] https://www.vice.com/gr/article/kapoioi-anais8hsiologoi-sthn-samo-apofasisan-pws-oi-ektrwseis-den-einai-h8ikes
[2] http://www.iatronet.gr/entries/61/iatriki-nomothesia.html
[3] Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του onmed.gr, η Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού κα. Αποστόλου, από το 2005 που ψηφίστηκε ο νέος κώδικας ιατρικής δεοντολογίας μέχρι πριν 2-3 μήνες όταν μαζί με τις άλλες 2 αναισθησιολόγους πήρε την επίμαχη απόφαση, είχε χορηγήσει αναισθησία σε 550 εθελούσιες διακοπές κύησης. Η ξαφνική μεταστροφή της κ. Αποστόλου γεννά εύλογα ερωτηματικά για τα κίνητρα αυτής της απόφασης.
Σχετικά άρθρα
- 8 Μάρτη: σε 50 χώρες, 400 πόλεις, εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο, στους δρόμους
- Πολωνία, Ιρλανδία και Ελλάδα: οι γυναίκες παλεύουν για ελευθερία στην επιλογή
- Ιρλανδία: 20.000 διαδηλώνουν σε καταρρακτώδη βροχή για το δικαίωμα στην άμβλωση!
- Πολωνία: γυναίκες και άνδρες στους δρόμους υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση