Δικά μας είναι τα νερά, δικά μας είναι τα βουνά, δικό μας και το μέλλον!

Νίκος Αναστασιάδης
Θεσ/νίκη

Μαζική και πολύ δυναμική ήταν για άλλη μια φορά η πορεία του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Θεσσαλονίκη. Πάνω από 10.000 άνθρωποι, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, αλλά και τις γύρω περιοχές, δεν σταμάτησαν να φωνάζουν επί 2,5 ώρες στο κέντρο της πόλης. Σε μια εποχή που το κλίμα στην κοινωνία είναι πεσμένο (χαρακτηριστική η χαμηλή συμμετοχή στην πορεία της απεργίας την προηγούμενη εβδομάδα) το κίνημα αυτό καταφέρνει και κατεβάζει χιλιάδες κόσμο στο δρόμο.

Και τι δεν έβλεπες στην πορεία αυτή: μικρά παιδιά με τα ποδήλατα τους και μπλουζάκια «SOS Χαλκιδική», μαθητές να κρατάνε πανό και να φωνάζουν συνθήματα ασταμάτητα, γιαγιάδες στην πρώτη γραμμή του αγώνα, σκυλάκια ντυμένα με μπλουζάκια SOS επίσης, πολλές οικογένειες που κατέβηκαν σε πλήρη σύνθεση…

 

Το πιο εντυπωσιακό ήταν πάντως το πάθος και η μαχητικότητα του κόσμου Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα κίνημα που «βγαίνει από υποχρέωση» Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κίνημα που παρά τις δυσκολίες και την καταστολή έχει βγάλει κόσμο μπροστά ο οποίος έχει πάρει στα χέρια του τον αγώνα και το παλεύει μέχρι να νικήσει.

Στην πορεία κατέβηκαν για συμπαράσταση πολλά κινήματα (ΒΙΟΜΕ, ΣΜΑ Ευκαρπίας, κινήσεις Ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση του Νερού).  Επίσης  συμμετείχε όλη η Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σχέδιο β’, Λαϊκή Αντίσταση, το «Ξεκίνημα» βέβαια, και άλλες δυνάμεις) καθώς και κομμάτι του αντιεξουσιαστικού χώρου, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά.

Ακόμα πιο σημαντικό ίσως από αυτό είναι ότι μέσα από αυτό τον αγώνα γεννιέται μια νέα γενιά αγωνιστών. Άνθρωποι που μέχρι τώρα δεν ήξεραν τι θα πει πορεία, πανό, ντουντούκα και δακρυγόνα, έχουν ενεργοποιηθεί και συνειδητοποιηθεί όχι μόνο για το θέμα της Χαλκιδικής, αλλά και για όλα τα άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι η πορεία κατέληξε στην ΕΡΤ3 δίνοντας ένα μήνυμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους, αλλά και ότι υπήρχαν και αντιφασιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία.

Στην διαδήλωση φωνάξαμε πολλά συνθήματα, με πολλούς αποδέκτες. Συνθήματα ενάντια στην καταστροφή της περιοχής, συνθήματα ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα, συνθήματα ενάντια στην καταστολή. Ανάμεσα σ’ άλλα:

Εξόρυξη δεν γίνεται μην τρέφετε ελπίδες
Αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία
Αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Θέλουμε τα δάση, τη γη και το νερό
Και όχι ένα τάφο φτιαγμένο από χρυσό

Να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό το καρναβάλι
Να φύγει η εταιρία και να μην έρθει άλλη

Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ
Στους δρόμους θα κατέβω και θα αγωνιστώ

Είμαστε δυο, είμαστε τρείς, είμαστε 1013
Πάμε μπροστά, πάμε γερά,
Δικά μας είναι τα βουνά, δικά μας είναι τα νερά

Μπόμπολα και Πάχτα
Κάτω τα ξερά σας
Στη Χαλκιδική
Θα βρείτε τον μπελά σας

Τέρμα πια οι αυταπάτες
Ή με τους ρωμαίους, ή με τους Γαλάτες

Απ’ την Κερατέα ως τη Χαλκιδική
Εμείς θα σταματήσουμε την καταστροφή

Πότε θα γίνει η εξόρυξη; Ποτέ
Και τι θα γίνει; Χαμός
Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός, να φύγει τώρα η Ελληνικός Χρυσός

 

Σαν «Ξεκίνημα» ξοδέψαμε μεγάλη ενέργεια για την προετοιμασία της πορείας με αφισοκολλήσεις, χαρτοπανό, χαρτόνια, κινητοποίηση γνωστών και φίλων, ηλεκτρονική διακίνηση, κτλ. Πριν την πορεία μοιράσαμε ανακοίνωση που είχε γραφτεί για το γεγονός (παρατίθεται παρακάτω) και διακινήσαμε την εφημερίδα μας μέχρι που μας τελείωσε! Ακόμα είχαμε φτιάξει κονκάρδες τις οποίες πουλούσαμε για την οικονομική ενίσχυση του κινήματος.

Συμμετείχαμε με μπλοκ στην πορεία, το οποίο ήταν μεγάλο και με πολύ παλμό. Με ισχυρή νεολαιίστικη παρουσία και ακούγοντας τη νέα γενιά να τραγουδά «δικά μας είναι τα βουνά, δικά μας είναι τα νερά» δεν μπορούσες παρά να σκεφτείς ότι δικό μας είναι και το μέλλον.

__________________________________________________________________________________

Η προκήρυξη που μοιράζαμε στην πορεία:

Οι «Σκουριές» αντέχουν, προχωράνε!

Σε αντίθεση με τη γενική εικόνα απογοήτευσης και αδράνειας που φαίνεται σε αυτή τη φάση να κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού δείχνει να προχωράει και να καταγράφει επιτυχίες.

Δεν μας τρομάζουν!

Οι ιδεολογικοί υπεύθυνοι του Μαξίμου (ομάδα αλήθειας & σια) πρέπει να έχουν αρχίσει να αγχώνονται. Μόλις είχαν αρχίσει να λανσάρουν την καινούρια έκδοση της θεωρίας των δύο άκρων («πιάσαμε την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, τώρα θα χτυπήσουμε και την εγκληματική οργάνωση κίνημα κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη») και το κίνημα οργάνωσε τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη.

35.000 κόσμος έδωσε ένα δυναμικό παρών, κάνοντας ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ένα από τα πιο μαζικά κινήματα των τελευταίων χρόνων, σίγουρα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνημα στην Ελλάδα ιστορικά.

Και πώς να το κάνουμε… δεν είναι εύκολο να χαρακτηρίσεις όλους αυτούς τους ανθρώπους εγκληματίες…

Παρά το επικοινωνιακό στραπάτσο βέβαια επιμένουν με τις διώξεις. Έχουν στήσει ένα σωρό δικογραφίες, με πανομοιότυπα κατηγορητήρια, και με «αποδεικτικά στοιχεία» την συμμετοχή και μόνο στο κίνημα!

Στα κατηγορητήρια αυτά περιλαμβάνονται ατελείωτες ώρες ηχογραφημένων συνομιλιών (ακόμα και κουβέντες για πίτσες και μπύρες!) και πράγματα αυτονόητα όπως συνάντηση με δικηγόρους ή διακίνηση των κειμένων του κινήματος.

Ο στόχος προφανής: να φοβηθούν οι κάτοικοι, ότι ακόμα και η συμμετοχή στο κίνημα από μόνη της μπορεί να τιμωρηθεί, για να σταματήσουν να κινητοποιούνται. Όπως οι διμοιρίες των ΜΑΤ χτυπάνε όποιον βρούνε μπροστά τους στις πορείες, για να δημιουργήσουν την αίσθηση στον κόσμο ότι «αν κατέβω στην πορεία και τίποτα να μην κάνω μπορεί να τις φάω», έτσι και εδώ το παράλογο των διώξεων στο σορό δεν είναι από λάθος, αλλά ίσα-ίσα εξυπηρετεί τον φόβο που θέλουν να σπείρουν στις καρδιές των ανθρώπων.

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, η απελευθέρωση των 4 προφυλακισμένων αγωνιστών του κινήματος μας γέμισε χαρά και ανακούφιση, μια και το να υπάρχουν αγωνιστές στη φυλακή ήταν μια μόνιμη ανοιχτή πληγή του αγώνα.

Τα βίντεο από την υποδοχή των αγωνιστών στην Ιερισσό μπορούν να δώσουν στον καθένα μια εικόνα του κλίματος λαϊκής γιορτής που υπήρχε. Η αποφυλάκιση τους είναι μια έμμεση παραδοχή του αστήρικτου των κατηγοριών, και αποτελεί αποτέλεσμα των πιέσεων που έχει ασκήσει το κίνημα όλο αυτό το διάστημα. Χωρίς να σταματάμε να χαιρόμαστε για αυτή την εξέλιξη, πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε το οριστικό σταμάτημα των διώξεων.

Επόμενα βήματα

Παίρνουμε κουράγιο από τα προχωρήματα, προβληματιζόμαστε από τις υποχωρήσεις, αλλά όπως και να έχει προχωράμε.

Η εταιρία μπορεί να έχει υπό την κατοχή της αυτή τη στιγμή το βουνό (με την αστυνομία ως ιδιωτικό στρατό της) και κάθε μέρα να καταστρέφει όλο και περισσότερο το δάσος, αλλά τα πράγματα για αυτήν δεν εξελίσσονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την μια έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή, και ειδικά τη Θεσσαλονίκη (διαρροές τοξικών σε Ρεντίνα και λιμάνι Θεσσαλονίκης) και από την άλλη αποκαλύπτονται κάθε μέρα στοιχεία για τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο γίνεται η “επένδυση” (βλέπε καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο). Και όλα αυτά γίνονται πριν ξεκινήσει καν η εξόρυξη!

Η σημερινή πορεία πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας φάσης του κινήματος. Χρειάζεται μαζική ενεργοποίηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για να αποτραπεί η καταστροφή. Σε κάθε γειτονιά να γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις. Σε κάθε πολυκατοικία να πάνε φυλλάδια, αφίσες και σημαίες του κινήματος. Σε κάθε εργασιακό ή εκπαιδευτικό χώρο να γίνουν εξορμήσεις. Μόνο με τη μαζική και διαρκή πίεση μπορούμε να τους αναγκάσουμε να σταματήσουν!

Επικοινώνησε μαζί μας για να ενεργοποιηθείς σε αυτό τον αγώνα!
2310540432 και 6932714175
[email protected]
Facebook: Θεσσαλονικείς ενάντια στα μεταλλεία χρυσού

###YOUTUBEVIDEO###

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα