Διήμερο κινητοποιήσεων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική

Την Κυριακή 24 και την Δευτέρα 25 Μάρτη οι κάτοικοι της Χαλκιδικής είπαν το δικό τους βροντερό «όχι» στο ξεπούλημα του τόπου τους στους χρυσοθήρες της Εl dorado και της Ελληνικός Χρυσός. Παρά το τριήμερο και τον άστατο καιρό η κινητοποίηση των επιτροπών της ΒΑ Χαλκιδικής και του Στρυμονικού κόλπου ήταν πολύ μαζική. Το παρών έδωσαν και κάτοικοι της Κερατέας εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, κίνηση πολύ σημαντική καθώς ο συντονισμός όλων των τοπικών κινημάτων είναι αυτός που μπορεί να δώσει προοπτική στον αγώνα μας.

1η μέρα

Πολύ μαζική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στον Σταυρό Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των επιτροπών αγώνα Στρυμονικού κόλπου, Ιερισσού, Ουρανούπολης, Νέων Ρόδων, Κερατέας, κ.α. Την κινητοποίηση στήριξαν ο Δήμος Βόλβης, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ της περιοχής, οργανώσεις της Αριστεράς, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς κ.α. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν εξέφρασαν την οργή των κατοίκων απέναντι στην κυβέρνηση και τους χρυσοθήρες αλλά και την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα. Είναι πολύ σημαντικό οι περιοχές γύρω από τις Σκουριές να κινητοποιηθούν και να οργανωθούν, σε συντονισμό πάντα μεταξύ τους, ώστε ο αγώνας να εξαπλωθεί και η κυβέρνηση να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τα μέτωπα.

2η μέρα

Τον αγωνιστικό τόνο έδωσαν οι μαθητές της Ιερισσού οι οποίοι παρέλασαν φορώντας αντιασφυξιογόνους μάσκες και μαύρες μπλούζες που έγραφαν «7/3/2013: χημικά στα σχολεία;». Στη συνέχεια συγκεντρωθήκαμε στην περιοχή της Μεγάλης Παναγίας και ακολούθησε πορεία προς το μεγάλο Δέντρο (κοντά στο δάσος των Σκουριών). Μαζική και πάλι η παρουσία των κατοίκων της περιοχής αλλά και των κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς ( ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ Μ-Λ, ΞΕΚΙΝΗΜΑ) και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η παρουσία των δυνάμεων καταστολής, αν και πολύ έντονη, δεν συνοδεύτηκε από συμπλοκές. Και σε αυτήν την περίπτωση η οργή και η αποφασιστικότητα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς. Συνθήματα ενάντια στην εταιρία και την κυβέρνηση, συνθήματα για αγώνα διαρκείας και συντονισμό με τους κατοίκους της Κερατέας αλλά και ενάντια στην κρατική καταστολή και τους νεοναζί έδιναν τον τόνο. Στα αξιοσημείωτα του κινήματος που αναπτύσσεται στην περιοχή είναι ο πρωτοπόρος ρόλος των γυναικών. Με τη ντουντούκα στο χέρι και πάντα στην «πρώτη γραμμή» οι γυναίκες της Χαλκιδικής αποδεικνύουν ότι το αγωνιστικό φρόνημα δεν έχει φύλο, αλλά χτίζεται στις καθημερνές μάχες και στην αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων.

Το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ» έδωσε παρών και τις δύο μέρες, καταθέτοντας προτάσεις για το προχώρημα και την περαιτέρω οργάνωση αυτού του πολύ σημαντικού κινήματος.

Παρακάτω παραθέτουμε την προκήρυξη που μοιράστηκε:

Έξω τα ΜΑΤ και οι εταιρίες από τις Σκουριές!

Δακρυγόνα μέσα στο σχολείο, προσαγωγές ανηλίκων, «απαγωγές» υπόπτων έχουν προστεθεί το τελευταίο διάστημα στο «οπλοστάσιο» της εταιρίας, πέραν της καθημερινής προπαγάνδας!

Αυτή είναι η κατάσταση στη Χαλκιδική την τελευταία περίοδο. Το κράτος για μία ακόμα φορά υπερασπίζεται την ιδιωτική εταιρεία εξόρυξης και τα οικονομικά της συμφέροντα και στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπήσουν και να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους!

Στην Χαλκιδική αυτή τη στιγμή μαίνεται μια μάχη τεράστιας σημασίας: Από την μια πλευρά το μεγάλο κεφάλαιο, που ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τα κέρδη του. Από την άλλη, η πλειοψηφία των κατοίκων, που δεν θέλουν να δουν το περιβάλλον να καταστρέφεται, και την οικονομία της περιοχής τους να διαλύεται.

Σε αυτή την «μάχη», η κυβέρνηση και τα κόμματα του κατεστημένου έχουν επιλέξει πλευρά. Έχουν πια απολέσει κάθε ίχνος «ίσων αποστάσεων» και «ισονομίας» και έχουν ρίξει όλες τους τις δυνάμεις (ΜΑΤ, ΜΜΕ, κτλ) για να στηρίξουν τα κέρδη των εταιρειών.

Η πλευρά της κυβέρνησης και του κεφαλαίου καταλαβαίνει τη συμβολική σημασία να τσακίσει το κίνημα των κατοίκων, για να στείλει ένα μήνυμα σε όλη την κοινωνία: όποιος αντιστέκεται, θα πατάσσεται.

Την σημασία αυτή πρέπει να την συνειδητοποιήσουμε και εμείς από την άλλη πλευρά. Για να καταφέρουμε να διώξουμε την συμμαχία κυβέρνησης και εταιριών χρειάζεται:

  • Να επιδιώξουμε την οργάνωση στα γύρω χωριά κινητοποιήσεων  που να σταματούν την διέλευση οχημάτων της εταιρείας (όπως έγινε την Πέμπτη 7/3 στο Σταυρό) σε μια σταθερή βάση
  • Βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και συνδικαλιστές όλων των κομμάτων της Αριστεράς να αποδείξουν ότι διαφέρουν από τους υπόλοιπους, δημιουργώντας μια «ασπίδα προστασίας» των κατοίκων με την φυσική τους παρουσία στα χωριά,  στο εργοτάξιο και στις κινητοποιήσεις.
  • Να ανοίξει το ζήτημα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και να γίνει πραγματική ενημέρωση για να αναιρεθούν τα ψέματα των ΜΜΕ
  • Να ασκηθεί πίεση σε όλα τα συνδικάτα/σωματεία εργαζομένων να στηρίξουν τον αγώνα (όπως έγινε πρόσφατα στην πανελλαδική συνέλευση των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα).
  • Να χτιστεί μια πανελλαδική συμμαχία όλων των τοπικών επιτροπών/ κινημάτων που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα (Κερατέας – Λαυρεωτικής, Ασσήρου, Ευκαρπίας  Λευκίμης, Φυλής, Γραμματικού, Βόρειας Εύβοιας, Έβρου – Ροδόπης, κλπ)
  • Να επιδιωχθεί η οργάνωση μιας πανελλαδικής συνέλευσης τοπικών κινήσεων/κινημάτων, που να βάλει πρώτο θέμα στην ατζέντα το ζήτημα του χρυσού.

Η κοινή δράση των κινημάτων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού σε Θράκη, Κιλκίς, κτλ, είναι πολύ σημαντικό βήμα. Ειδικά τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να διασπάσει το κίνημα, υπονοώντας ότι είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει την επένδυση στη Θράκη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο, για να  χτυπήσει το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής, και μετά να προχωρήσει στα υπόλοιπα μέτωπα ανενόχλητη.

Ξέρουν πως όταν οι αγώνες μας μένουν απομονωμένοι, όταν ο καθένας από εμάς παλεύει από μόνος του, έχουμε λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας. Δεν πρέπει να τσιμπήσουμε!

Πέρα από τα πιο πάνω, κατά την γνώμη μας χρειάζεται συγκεκριμένη απάντηση και στο ζήτημα των θέσεων εργασίας. Ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό που προωθεί το σύστημα, η απάντηση μας πρέπει να είναι:

Θέλουμε ένα μαζικό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες (υγεία, παιδεία, οικολογικές καλλιέργειες, λαϊκός τουρισμός, κτλ). Δε θέλουμε «επενδύσεις» που καταστρέφουν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων, καταστρέφουν το περιβάλλον και ερημώνουν ολόκληρες περιοχές – για πάντα!

Τα λεφτά για επενδύσεις μπορούν να βρεθούν από αυτούς που κερδοσκοπούν τόσα χρόνια σε βάρος μας (τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομήχανοι, και γενικά το μεγάλο κεφάλαιο). Μπορούν να βρεθούν μέσα από την αξιοποίηση του πλούτου που παράγει ο τόπος μας, με το να εθνικοποιήσουμε τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και διαχείριση. Μπορούν να «βρεθούν» με το να σταματήσουμε την αποπληρωμή του χρέους στους τοκογλύφους δανειστές– ένα χρέος για τη δημιουργία του οποίου εμείς δεν φέρουμε την παραμικρή ευθύνη!

Δεν περιμένουμε αυτά να γίνουν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των παρατρεχάμενων. Μπορούν να γίνουν μόνο από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία να είναι έτοιμη και αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και το κατεστημένο. Που να έχει στόχο τη ριζική ανατροπή του συστήματος και την εφαρμογή ενός σοσιαλιστικού προγράμματος για ανόρθωση της κατεστραμμένης οικονομίας μας.

Πρέπει στη βάση παρόμοιων προτάσεων να προσεγγίσουμε τους εργαζόμενους στην εταιρεία και να τους καλέσουμε να παλέψουν μαζί μας, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας- ελπίζοντας να πείσουμε ένα τουλάχιστον μέρος τους. Διαφορετικά βρίσκει πεδίο παρέμβασης η Χρυσή Αυγή, που με το πρόσχημα της “υποστήριξης των μεταλλεργατών” παίρνει το μέρος της κυβέρνησης.

Η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και χαρακτηριστικό παράδειγμα των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση. Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε την μάχη για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και του συστήματος που τις γεννάει!

Ξεκίνημα
Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
www.xekinima.org

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα