Διήμερη πανελλαδική συνάντηση της Αριστερής Ενότητας

Tου Γιάννου Νικολάου – ΡΩΓΜΗ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ήταν ίσως το πιο μαζικό 2ήμερο της ΑΡ.ΕΝ.! Αυτό αποδεικνύεται και από τον αριθμό των αγωνιστών που το παρακολούθησαν (πέρασαν πάνω από 1000 άτομα) αλλά και από την παρουσία σχημάτων / παρατάξεων από τις σχολές που υπάρχει παρέμβαση – πάνω από 110 πανελλαδικά).

Την πρώτη μέρα συζητήθηκε και αναλύθηκε η επίθεση που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση και ειδικά όσον αφορά στις πρόσφατες εξελίξεις με τα Κ.Ε.Σ., την εντατικοποίηση των σπουδών μας, την οικονομική κρίση, το μέλλον που μας ετοιμάζουν κλπ. Με βάση την 1η συζήτηση ξεκίνησε η δεύτερη μέρα όπου καταπιαστήκαμε με τις δράσεις, την τακτική και το πρόγραμμα που θα πρέπει να έχει η ΑΡΕΝ στο φοιτητικό κίνημα.

Η «νέα χρονιά» βρήκε τις σχολές να δέχονται ολομέτωπη επίθεση από την κυβέρνηση και τα ιδιωτικά κολλέγια, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση (κάθε πέρυσι και καλύτερα…) και το νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων να εφαρμόζεται κομμάτι-κομμάτι (συγγράμματα, 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα χρηματοδότησης κλπ).

Ένα νέο ξέσπασμα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος είναι απολύτως αναγκαίο αυτήν την περίοδο που η επίθεση εντείνεται όλο και περισσότερο. Η κοινή δράση της Αριστεράς είναι τουλάχιστον απαραίτητη αν θέλουμε να μιλάμε για μαζικό κίνημα έτσι ώστε να πείσουμε όλο και περισσότερο κόσμο να στηρίξει και να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και να μην δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχουν μικροκομματικά συμφέροντα. Τέλος, απ’ τη στιγμή που η Παιδεία δέχεται σε όλες τις βαθμίδες την ίδια επίθεση, τότε θα πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί (μαθητές-φοιτητές-δάσκαλοι-καθηγητές-πανεπιστημιακοί) ενάντια στην κοινή επίθεση που δεχόμαστε. Η συγκρότηση, δηλαδή, ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου που θα ενώνει τα αιτήματα όλων των χώρων της εκπαίδευσης, που θα είναι μαζικό, θα λειτουργεί δημοκρατικά, θα είναι μαχητικό και θα προωθεί το κίνημα, θα είναι το όπλο μας την επόμενη περίοδο για να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε την επίθεση που δέχεται συνολικά η Παιδεία.

Οι προτάσεις του Ξ για τις θέσεις, τις προτάσεις δράσης και τη διαδικασία

Θέσεις-ανάλυση

Στα περισσότερα ζητήματα υπήρχε γενική συμφωνία όσον αφορά στις θέσεις, τα αιτήματα κλπ της ΑΡΕΝ. Ένα σημαντικό θέμα όμως που απασχόλησε αρκετά ήταν η συγκεκριμένη θέση/πρόταση για τα ΚΕΣ και τους σπουδαστές-απόφοιτους αυτών. Υποστηρίξαμε την πρόταση για άμεσο κλείσιμο όλων των ιδιωτικών κολλεγίων με ταυτόχρονη ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά βάλαμε εμφατικά το ερώτημα: «και τι θα γίνει με τους σπουδαστές, τους αποφοίτους και τους εργαζόμενους των ΚΕΣ;». Η δική μας θέση, στην οποία υπήρξε τελικά συμφωνία, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση. Για παράδειγμα, όλοι οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι να εισαχθούν σε αντίστοιχο τμήμα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους. Αντίστοιχη πρόταση μπορεί να υπάρξει και για τους εργαζόμενους στα ΚΕΣ και ανάλογα με τις ικανότητές τους να συνεχίσουν να εργάζονται σε κάποια βαθμίδα της δημόσιας εκπαίδευσης (και να συμπληρώσουν μερικά απ’ τα τεράστια κενά που υπάρχουν).

Προτάσεις δράσης

Μία από τις σημαντικές αδυναμίες των προηγούμενων φοιτητικών κινητοποιήσεων ήταν η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου αγώνα. Μ’ αυτήν την έννοια είναι που επιμένουμε στο σχέδιο δράσης, ως αναγκαίο παράγοντα νίκης. Έτσι έπρεπε να καταλήξουμε σε μία συγκεκριμένη πρόταση που να ακουστεί πανελλαδικά σε όλες τις σχολές και σε συνεννόηση με την υπόλοιπη αριστερά και τους υπόλοιπους χώρους της εκπαίδευσης να προτείνουμε ένα κοινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Αυτό όντως έγινε και πιστεύουμε ότι είναι ένα απ’ τα σημαντικά προχωρήματα του εγχειρήματος της ΑΡΕΝ που πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό αλλά και ουσιαστικό ρόλο στο φοιτητικό κίνημα.

«Επί της διαδικασίας»

1. Προτάθηκε να γίνει μία τοποθέτηση ανά ΑΡΕΝ κάθε σχολής για να ακούγεται η κοινή άποψη/θέση. Αυτό μπορεί να ακούγεται κατ’ αρχήν ενωτικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Σε σχολές που υπάρχουν διαφορετικά σχήματα/παρατάξεις της Αρ.Εν., αυτό σημαίνει μια «σύνθεση» (ουδέτερη) των διαφορετικών απόψεων, δηλαδή μια μη συγκεκριμένη τοποθέτηση – συμβιβασμός. Εμείς θεωρούμε πως θα πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις/τάσεις που υπάρχουν πανελλαδικά και να μεταφέρεται σε όλους η πραγματική εικόνα από κάθε σχολή.

2. Σχετικά με τις ψηφοφορίες και τη δημοκρατική λειτουργία. Πιστεύουμε πως η ΑΡΕΝ θα πρέπει κατ’ αρχήν να αποκτήσει την έννοια του μέλους (η οποία σήμερα είναι μια πολύ χαλαρή έννοια στους κόλπους της) έτσι ώστε να ξέρουμε ποιοί και πόσοι είμαστε. Στη συνέχεια σε κάθε ψηφοφορία θα πρέπει να μπουν ποσοστώσεις. Για παράδειγμα, οι ανεξάρτητοι φοιτητές της ΑΡΕΝ να έχουν το 50% των ψήφων και οι συνιστώσες (οργανώσεις) να μοιραστούν το υπόλοιπό ποσοστό, με τρόπο όμως που καμιά συνιστώσα να μην έχει πάνω από το 15% (οι μεγαλύτερες μπορούν να έχουν π.χ. 15% και οι μικρότερες π.χ. 10%). Με αυτό τον τρόπο καμία συνιστώσα δεν θα μπορεί λόγω του μεγέθους της, να επιβάλλει, μ’ ένα δημοκρατικό προσωπείο, την άποψή της σε ολόκληρη την ΑΡΕΝ, αλλά θα πρέπει να πείσει την πλειοψηφία. (Το επόμενο διάστημα δεσμευόμαστε να προτείνουμε μια συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για τη λειτουργία της ΑΡΕΝ, τοπικά και πανελλαδικά).

Θα πρέπει λοιπόν να δούμε τη λειτουργία, με άξονα την προβολή όλων των απόψεων και με βάση τους ανένταχτους αγωνιστές της Αριστερής Ενότητας! Να μην ξεχνάμε ότι το οργανωτικό ζήτημα είναι πάντα πολιτικό ζήτημα και σαν τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα