Διεθνής κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό, 18-21 Μάρτη 2016

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες

Αντίσταση στην Ευρώπη – Φρούριο της φτώχειας, των πολέμων, του κράτους έκτακτης ανάγκης

Από τις 18 ως τις 21 Μάρτη 2016, ενώνουμε τη φωνή μας με τις διεθνείς κινητοποιήσεις ενάντια στο ρατσισμό. Καλούμε όλους και όλες, να αντισταθούμε στις πολιτικές της Ευρώπης – Φρούριο που κλείνει ολοένα και περισσότερο τα σύνορά της στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας, κινητοποιεί εναντίον τους μέχρι και την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και συκοφαντεί συλλήβδην τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως «τρομοκράτες» για να συγκαλύψει το πραγματικό πρόβλημα: την πολιτική «αποτροπής των ροών» με τους εκατοντάδες πνιγμένους στο Αιγαίο και τη στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.  Η έκφραση της θλίψης κυβερνητικών παραγόντων στην Ελλάδα όταν ανασύρονται πτώματα μικρών παιδιών στο Φαρμακονήσι, ή όταν ανακαλύπτονται σωροί ανθρώπων σε προχωρημένη σήψη στα βράχια της Λέσβου δεν μπορεί να κρύψει την ευθύνη της κυβέρνησης. Όποιες και αν ήταν ή υποτίθεται πως είναι οι προθέσεις, το αποτέλεσμα μετράει.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αρχικές δηλώσεις για υποδοχή και διανομή των προσφύγων εφαρμόζουν απαγόρευση ασφαλούς και απρόσκοπτης εισόδου των προσφύγων. Η «φύλαξη» των συνόρων της Ελλάδας για την αποτροπή των προσφύγων, που χαρακτηρίζονται εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ασκείται με κοινές περιπολίες από δυνάμεις της Frontex και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης της Ε.Ε., ενώ το ΝΑΤΟ συμμετέχει πλέον στη φύλαξη με την αποστολή πλοίων στο Αιγαίο ύστερα από συμφωνία EE-Τουρκίας-Ελλάδας. Την επιχείρηση συγκράτησης των ροών εκτός των χωρών της κεντρικής Ευρώπης συμπληρώνουν οι φράκτες που υψώνονται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, η απόφαση της Αυστρίας για να στείλει στρατό και αστυνομία στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, η απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Σέγκεν. Η αντιμετώπιση των προσφύγων που έχουν φτάσει στις χώρες της Ευρώπης καθορίζεται με κριτήρια εκμετάλλευσης και ξενοφοβίας. 

Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι συνυπεύθυνη με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για τις εκατόμβες των πνιγμένων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο με τη διατήρηση του δολοφονικού φράχτη στον Έβρο και τη μη διασφάλιση ασφαλών περασμάτων.

Σήμερα οι πολιτικές της «αποτροπής» συμπληρώνονται με την επαναλειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης όπως της Κορίνθου, τη δημιουργία των hot spot ως κέντρων κράτησης στα νησιά και νέων στρατοπέδων στη Σίνδο και στο Σχιστό, την κατηγοριοποίηση προσφύγων και μεταναστών σε «καλούς» και «κακούς» (που απελαύνονται) και την επιχείρηση ποινικοποίησης του κινήματος με συλλήψεις μελών ομάδων αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στα νησιά από τη FRONTEX και την ΕΛ.ΑΣ.

Όμως παρ’ όλα αυτά, οι εκβιασμοί της ΕΕ κλιμακώνονται: Μετά το γνωστό «ή εφαρμόζετε μνημόνιο ή σας πετάμε έξω από το ευρώ» το νέο ΤΙΝΑ είναι: «Σταματήστε τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και αν περάσουν κρατείστε τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλιώς θα σας βγάλουμε από τη συνθήκη Σένγκεν και δεν θα σας διευκολύνουμε στο χρέος». Η κοινωνία της αλληλεγγύης και της αντίστασης απαντά: Οι ζωές των ανθρώπων είναι πάνω από τη Σέγκεν και τις αντιδραστικές συμφωνίες της Ευρώπης – Φρούριο.

Για όλους αυτούς τους λόγους η μόνη διέξοδος είναι η χωρίς όρους αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η αντίσταση στις πολιτικές της Ευρώπης-φρούριο, του πολέμου, της φτώχειας, του κράτους έκτακτης ανάγκης. 

  • Αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία ασφαλών δρόμων διέλευσης, άμεσης χορήγησης ασύλου και νομιμοποιητικών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες σε όποια χώρα της ΕΕ το επιθυμούν.
  • Για ανοιχτά σύνορα στους πρόσφυγες με κατάργηση των δολοφονικών φραχτών όπως του Έβρου.
  • Για νομιμοποίηση και κοινωνική εξίσωση των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα.
  • Για τη δημιουργία ανθρώπινων δομών φιλοξενίας με την αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων και την  πρόσληψη προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες για ντόπιους και μετανάστες.
  • Για την παύση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και την απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτές. Για να  φύγει τώρα ο στόλος του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
  • Για την ανατροπή του μνημονιακού αδιέξοδου της φτώχειας, της ανεργίας και της έντασης της καταστολής, που πλήττει όλους μας. 

Χαιρετίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων, των φτωχών αγροτών, των «αυτοαπασχολούμενων» και των εργαζόμενων επιστημόνων με «μπλοκάκι», όλων όσων αυτές τις μέρες παλεύουν για να μην κατεδαφιστεί η κοινωνική ασφάλιση.

Παρασκευή 18 Μάρτη 

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256), 5 – 7 μ.μ. Εργαστήρια

7 μ.μ. – 10 μ.μ.: Εκδήλωση με θέμα: «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες – μετανάστες, Αντίσταση στην Ευρώπη – Φρούριο» (Συμμετέχουν διεθνείς ακτιβιστές, πρόσφυγες και μετανάστες – τριες, αλληλέγγυοι από νησιά, συνδικαλιστές, στρατευμένοι, εκπρόσωποι LGBT κινημάτων και τοπικών φορέων)

10 μ.μ.: Συναυλία ενίσχυσης ομάδων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα νησιά (Συμμετέχουν: Φοίβος Δεληβοριάς, Μάνια Παπαδημητρίου, Ζερβουδάκης, Pink Tak, Encardia, Mr Ηighway Band, Παντελής ΜΚ, Τζίριμπαντ και μεταναστευτικά συγκροτήματα)

Σάββατο 19 Μάρτη

Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο, πλατεία Βικτωρίας, 2 μ.μ. (με χάπενινγκ και δρώμενα) και πορεία στη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ. 

Δευτέρα 21 Μάρτη

Εκδηλώσεις και δράσεις σε σχολεία, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις που οργανώνουν η Αφγανική και η Κουρδική Κοινότητα, για τo NEWROZ.

Στο τετραήμερο 18-21 Μάρτη, καλούν:

Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Νιγηριανές Γυναίκες, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, Eλληνοκουρδικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας, Αφγανική Κοινότητα, Μαροκινή Κοινότητα, Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των Λαών της Ελλάδος και της Τουρκίας, Σύλλογος Mama Na Mwana, Oμοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα, Κοινότητα Ζιμπάμπουε, ΚΑΣΑΠΙ ΕΛΛΑΣ (ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ), Ο άλλος άνθρωπος Σαλαμίνα (Κοινωνική Κουζίνα), Τα μπαλόνια της αγάπης, Αλληλεγγύη Κως – Kos Solidarity, Unima Hellas: Ελληνικό Κέντρο Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνα – Πειραιά, Antinazi zone – YRE, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και Προσφύγων Αθήνας, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος, Οικογένειες «Ουράνιο Τόξο», Ομάδα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας στην Εκπαίδευση, Κίνηση Πολιτών Νίκαιας – Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα», Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων – Κολωνού – Ακαδημίας Πλάτωνος, Λαϊκή Συνέλευση Ν.Σμύρνης, ΑΡΕΝ, School Resist, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ – ΟΤΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων – Ιδρυμάτων, ΟΛΜΕ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΕΝΕΝ, Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Σωματείο Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο «Stanley», Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου, META

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα