Διεθνής εκστρατεία για τους Κούρδους πρόσφυγες στην Κύπρο

Οι αναγνώστες του Ξ είναι ενήμεροι για τον μεγάλο αγώνα που έκαναν οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες της Κύπρου τον περασμένο Μάιο. Ένας αγώνας που είχε στεφθεί με επιτυχία καθώς η κυπριακή κυβέρνηση, μετά από 16 ημέρες κατάληψης της κεντρικής πλατείας της Λευκωσίας και του Ερυθρού Σταυρού, ικανοποίησε όλα τα άμεσα αιτήματα τους.

Στη συνέχεια όμως, όταν οι Κούρδοι πρόσφυγες έκαναν αιτήσεις για να τους παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο, η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, με συνοπτικές διαδικασίες τις απέρριψε μαζικά.

Πάνω από το 75% των Κούρδων που έκαναν αιτήσεις πήραν απαντήσεις οι οποίες ήταν όλες ανεξαιρέτως αρνητικές. Ακόμα και στις κραυγαλέες περιπτώσεις των ηγετών της κινητοποίησης των Κούρδων, που είχαν αποδεδειγμένα αντιμετωπίσει διώξεις από το καθεστώς της Συρίας απ’ όπου προερχόταν η μεγάλη πλειοψηφία, οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυτοί οι Κούρδοι απειλούνται με απέλαση πράγμα που θα τους οδηγήσει αυτόματα στη φυλάκιση και τα βασανιστήρια.

Οι Κούρδοι αιτητές ασύλου καταγγέλλουν ότι στην επιτροπή που εξέταζε τις υποθέσεις τους, καλά-καλά δεν τους άφηναν να ολοκληρώσουν τα λεγόμενα τους. Και όταν αναφέρονταν σαν στους διωγμούς της εθνότητας τους η επιτροπή τους διέκοπτε λέγοντας πως τους ενδιαφέρουν μόνο οι προσωπικές τους ιστορίες!!

Η επιτροπή πολιτικού ασύλου, της κυπριακής κυβέρνησης, το έκανε καθαρό με προκλητικό τρόπο πως δεν ενδιαφερόταν καθόλου για την κατάσταση των Κούρδων αυτών, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να μην τους δώσει πολιτικό άσυλο.

Μετά απ’ αυτό όλοι οι Κούρδοι άσκησαν εφέσεις. Όμως δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αν δεν στηρίξουμε τους Κούρδους αυτούς με κάθε δυνατό μέσο δεν έχουν καμιά ελπίδα να κερδίσουν πολιτικό άσυλο.

Η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό στην Κύπρο, που έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία μέσα στον κυπριακό πληθυσμό, υποστηρίζοντας και πολιτικά αλλά και βοηθώντας νομικά του Κούρδους πρόσφυγες για να μπορέσουν να κερδίσουν τα δίκαιά τους.

Το Ξ στηρίζει και συμμετέχει σ’ αυτή την εκστρατεία η οποία πρέπει να είναι διεθνής για να πετύχει. Σ’ αυτή την εκστρατεία θα εμπλακούν και τα υπόλοιπα τμήματα της CWI, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Μέσα στους επόμενους μήνες, θα επιδιώξουμε το μάζεμα εκατοντάδων ψηφισμάτων διαμαρτυρίας, προς την κυπριακή κυβέρνηση αλλά και στην ηγεσία του ΑΚΕΛ το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες στην Κύπρο συσπειρώνονται, οργανώνονται στις διάφορες πόλεις, Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο, και ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις. Θα απευθυνθούν στον κυπριακό λαό, ζητώντας τη συμπαράσταση του και θα κατεβούν σε νέες κινητοποιήσεις. Νέες πορείες, αλλά, αν χρειαστεί, και νέα κατάληψη της Πλατείας Ελευθερίας .

Καλούμε όλους τους αναγνώστες και φίλους του Ξ να στηρίξουν αυτό τον αγώνα, με ψηφίσματα διαμαρτυρίας στην κυπριακή κυβέρνηση καθώς και την κυπριακή πρεσβεία εδώ στην Αθήνα.

Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να καμφθεί. Η υποκρισία της πρέπει να αποκαλυφθεί. Δεν μπορεί να μιλά υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων μόνο όταν αυτοί είναι Κύπριοι, και δη, ελληνοκύπριοι.

Δεν μπορεί να θυμάται τους Κούρδους μόνο όταν θέλει να καταγγείλει την Τουρκία σους διεθνείς οργανισμούς. Και δεν μπορεί να μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο όταν αυτά αφορούν τα θύματα της τουρκικής εισβολής.

Για τον κυπριακό και τον ελληνικό λαό, οι Κούρδοι είναι ένας φίλος λαός. Από τους πιο καταπιεσμένους του πλανήτη. Το μοναδικό μεγάλο έθνος, στον πλανήτη που δεν είχε ποτέ το δικό του κράτος. Πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα τους. Η νίκη τους θα είναι νίκη όλων όσων παλεύουμε ενάντια στην εθνική καταπίεση, ενάντια στο ρατσισμό και τον εθνικισμό, για τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα