Διεθνής εκστρατεία για τους αγωνιστές της Σρι Λάνκα

Στη Σρι Λάνκα μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Σινχάλα και της μειονότητας των Ταμίλ, που από το 1983 έχει κοστίσει πάνω από 60.000 ζωές. Οι εχθροπραξίες έχουν ενταθεί ιδιαίτερα από πέρσι το Νοέμβρη που ανέβηκε στην κυβέρνηση το εθνικιστικό κόμμα των Σινχάλα. Έχουν συγκροτηθεί παρακρατικές ομάδες που συνεργάζονται με το στρατό και κάνουν επιθέσεις, απαγωγές αλλά και δολοφονίες των Ταμίλ, καθώς και όσων υποστηρίζουν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση. Μία τέτοια περίπτωση αποτέλεσε και η δολοφονία του βουλευτή που συμμετείχε ενεργά και στήριζε τη CMC (Civil Monitoring Committee), μία επιτροπή που είχε συσταθεί σε συνεργασία με αριστερούς ηγέτες και πολιτικούς των Ταμίλ, με σκοπό τον αγώνα ενάντια στις δολοφονίες και τις απαγωγές. Ήταν μία ξεκάθαρη εγκληματική πράξη για να κλείσουν τα στόματα που κάνουν ανοιχτή κριτική στην κυβέρνηση και στηρίζουν τα δικαιώματα των Ταμίλ.

Δεν είναι τυχαίο, που ο επόμενος στη λίστα των δολοφόνων είναι ο Siritunga Jayasuriya, επικεφαλής και επίσημος εκπρόσωπος τύπου της CMC , καθώς και γενικός γραμματέας του United Socialist Party USP(αδελφό τμήμα του Ξεκινήματος στη Σρι Λάνκα). Δέχεται συνεχώς μηνύματα που απειλούν για τη ζωή του.

Τη στιγμή που ο πληθυσμός της Σρι Λάνκα υποφέρει από τον αιματηρό πόλεμο αλλά και από τη μεγάλη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά και πετρέλαιο (στο Βορά, ο πληθυσμός των Ταμίλ κυριολεκτικά πεινάει εξαιτίας του εμπάργκο από το Νότο), το USP αγωνίζεται για να βάλει ένα τέλος στις συγκαλύψεις παρακρατικών από την κυβέρνηση, στον πόλεμο, αλλά και υπέρ των δικαιωμάτων των Ταμίλ για αυτοδιάθεση. Παλεύει για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχών στη Σρι Λάνκα, είτε είναι Σινχάλα είτε Ταμίλ, και να χτιστεί μια σοσιαλιστική δύναμη ικανή να βάλει ένα τέλος στον καπιταλισμό και τον πόλεμο.

Σ’ αυτά τα πλαίσια η CWI διεξάγει διεθνή εκστρατεία για συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο USP και στη CMC. Απαιτείται μαζική διεθνής πίεση προκειμένου να σταματήσουμε τις δολοφονίες αγωνιστών από τους παραστρατιωτικούς.

Ήδη πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από πρεσβείες και προξενεία της Σρι Λάνκα, σε Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ισραήλ και Πακιστάν την ίδια στιγμή που η κηδεία του βουλευτή είχε μετατραπεί σε πορεία διαμαρτυρίας στη Σρι Λάνκα με τη συμμετοχή 10.000 Σινχάλα, Ταμίλ και Μουσουλμάνων που ένωσαν τις φωνές τους υπέρ της ειρήνης για να μπει επιτέλους ένα τέλος στον εμφύλιο σπαραγμό.

Μπορείτε να αποστείλετε επιστολές και email διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] και στο φαξ: ++94 11 2321404

Κλαίρη Κουντούρη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα