Διεθνής εκστρατεία για τα δημοκρατικά, κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα στο Καζακστάν

20 χρόνια ανεξαρτησίας του Καζακστάν – 20 χρόνια απολυταρχισμού

Διεθνής μέρα δράσης 16- 17/12

 

 

Το καθεστώς του Καζακστάν είναι ένα από τα πιο αντιδημοκρατικά καθεστώτα διεθνώς, παρά την υποτιθέμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία που το χαρακτηρίζει. Όλη η εξουσία είναι στα χέρια ενός ανθρώπου του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ και της οικογένειας του που ληστεύουν τον πλούτο τη χώρας, με τον οποίο εξαγοράζουν και τους διεθνείς συμμάχους τους. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ζει στη απόλυτη φτώχεια. Όποιος τολμήσει να μιλήσει ενάντια στο καθεστώς ή να οργανώσει οποιασδήποτε μορφής αντίσταση τον/την περιμένει στην καλύτερη περίπτωση η συνεχής παρενόχληση από τις αρχές και στη χειρότερη η φυλακή ή ακόμα και ο θάνατος.

Στις 16/12 η «δημοκρατία» στο Καζακστάν γιορτάζει την 20η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας μετά την πτώση της Σοβ. Ένωση. Ο Ναζαρμπάγιεφ και η κλίκα του πανηγυρίζουν για τα υποτιθέμενα 20 χρόνια απρόσκοπτης προόδου και σταθερότητας. Έτσι ονομάζουν το γεγονός ότι για 20 χρόνια πλουτίζουν μέρα με τη μέρα και περισσότερο, την ίδια στιγμή που οι πολυεθνικές του πετρελαίου και οι μεγάλες τράπεζες αποκτούν τον ολοκληρωτικό σχεδόν έλεγχο της οικονομίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Ταυτόχρονα η κοινωνία ζει σε άθλιες συνθήκες και βιώνει μια σκληρή καταστολή. Δικηγόροι, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, και συνδικαλιστές είναι καθημερινά αντιμέτωποι με ξυλοδαρμούς, φυλακίσεις ακόμα και δολοφονίες.

Όμως όλα αυτά δε σημαίνουν τίποτα για τις κυβερνήσεις της ΕΕ που έσπευσαν να συγχαρούν τον Ναζαρμπάγιεφ για την επέτειο. Το EuroNews (το επίσημο ουσιαστικά τηλεοπτικό κανάλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) προβάλει μέσω πληρωμένων διαφημίσεων το Καζακστάν σαν τον παράδεισο για τις επιχειρήσεις ενώ ο Τόνι Μπλέρ είναι… σύμβουλος του Ναζαρμπάγιεφ!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «καλλιτεχνικός κόσμος» με τον Πολ Μακάρτνι να σχεδιάζει δώσει συναυλία για την επέτειο. Ευτυχώς βέβαια υπάρχουν και κάποιοι καλλιτέχνες όπως ο Sting, που ακύρωσε τη συναυλία του τον περασμένο Ιούλη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή των απεργών εργαζομένων στις πετρελαϊκές εταιρείες.

Η 16η Δεκέμβρη είναι όμως και μία άλλη επέτειος καθώς συμπληρώνονται 7 μήνες από το ξεκίνημα της απεργίας των εργαζομένων στην πετρελαϊκή εταιρεία KazMunaiGaz. Οι απεργοί διεκδικούν το δικαίωμά τους να χτίζουν ανεξάρτητα συνδικάτα καθώς και καλυτέρευση των συνθηκών δουλειάς και ασφάλεια τους. Ο αγώνας τους βρέθηκε αντιμέτωπος με βίαιη καταστολή και πάνω από 2.500 έχουν απολυθεί. Η δικηγόρος τους Natalia Sokolova φυλακίστηκε για 6 χρόνια με την κατηγορία ότι «υποδαυλίζει τις κοινωνικές διαμάχες». Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το γεγονός ότι δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να καλύψουν την απεργία ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τις αρχές.

Μπροστά στο φόβο μιας εξέγερσης όπως αυτές της βόρειας Αφρικής το καθεστώς γίνεται όλο και πιο ανελεύθερο και δικτατορικό. Κάτω από την πίεση της κοινωνίας έκανε μεν προεδρικές εκλογές τον περασμένο Απρίλη αλλά ήταν εκλογές βίας και νοθείας που του έδωσαν το τρελό ποσοστό του 95,5% των ψήφων. Παρόμοιες θα είναι και οι βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Ιανουάριο αφού όλα τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν πάρει «άδεια συμμετοχής» ενώ οι μισοί τουλάχιστον βουλευτές θα εκλεγούν μετά τις εκλογές από «τη Συνέλευση του Λαού» – ένα συμβουλευτικό σώμα που αποτελείται από υποστηρικτές του Ναζαρμπάγιεφ.

Υπό διωγμό βρίσκονται και η Αριστερά αλλά και κάθε προσπάθεια ανεξάρτητης οργάνωσης των εργαζομένων. Έτσι η κυβέρνηση αρνείται κάθε νομιμότητα τόσο στην ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Zhanartu αλλά και στο Σοσιαλιστικό Κίνημα του Καζακστάν (τμήμα της CWI). Την ίδια στιγμή διώκει ποινικά τις δύο ηγετικές φυσιογνωμίες του Σοσιαλιστικού Κινήματος, τους Αινούρ Κουρμάνοφ και Εζενμπεκ Ουκτεσμπάγεφ, με κατηγορίες που επισύρουν ακόμα και 6χρονη φυλάκιση.

Για όλους αυτούς του λόγους η «Διεθνής εκστρατεία για τα δημοκρατικά, κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα στο Καζακστάν» (http://campaignkazakhstan.org) οργανώνει διεθνώς διαμαρτυρίες και δράσεις στις 16-17/12 ενάντια στο καθεστώς Ναζαρμπάγιεφ με στόχο να αναδείξει την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, αλλά και το σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Ταυτόχρονα η εκστρατεία επιδιώκει να μεταφέρει την αλληλεγγύη των εργαζομένων διεθνώς στην απεργία στην πετρελαϊκή εταιρεία KazMunaiGaz.

 

Τα αιτήματα της εκστρατείας είναι:

·        Άμεση παύση κάθε καταστολής και καταπίεσης της αντιπολίτευσης

·        Να σταματήσει τώρα η στήριξη των ευρωπαϊκών και άλλων κυβερνήσεων στο καθεστώς Ναζαρμπάγιεφ.

·        Άμεση απελευθέρωση τηςNatalia Sokolova

·        Να σταματήσει κάθε ποινική δίωξη ενάντια στους Ainur Kurmanov και Esenbek Ukteshbayev και σε κάθε ακτιβιστή της αντιπολίτευσης και των Συνδικάτων.

·        Το δικαίωμα των εργαζομένων να χτίζουν τα συνδικάτα τους είναι αδιαπραγμάτευτο.

·        Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων  στην KazMunaiGaz – να παρθούν πίσω οι απολύσεις.

·        Τέρμα στις αντιδημοκρατικές «εκλογές» και την ανελευθερία του τύπου

·        Να σταματήσουν τα βασανιστήρια και οι φυλακίσεις

 

Στην Ελλάδα καλούμε φορείς, συνδικάτα, συνδικαλιστές αλλά και κάθε αγωνιστή να στείλει επιστολές διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Καζακστάν στο email  consul@kazembassy.gr ή στο φαξ: 210-6516362.

 

Ακολουθεί πρότυπη επιστολή διαμαρτυρίας στα ελληνικά και τα αγγλικά

 

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Προς

την πρεσβεία του Καζακστάν στην Αθήνα

 

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας σας γιορτάζει την 20 επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας, η κοινωνία του Καζακστάν ζει σε άθλιες συνθήκες. Ταυτόχρονα κάθε φωνή αντιπολίτευσης καταστέλλεται άγρια.

Δηλώνουμε την αποστροφή μας απέναντι στις μεθόδους που ακολουθεί η δικτατορική κυβέρνηση Ναζαρμπάγιεφ.

Είμαστε στο πλευρό των ακτιβιστών για τα δημοκρατικά, κοινωνικά, και εργατικά δικαιώματα στο Καζακστάν.

Στηρίζουμε την απεργία των εργαζομένων στην KazMunaiGaz.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·        Άμεση παύση κάθε καταστολής και καταπίεσης της αντιπολίτευσης

·        Να σταματήσει τώρα η στήριξη των ευρωπαϊκών και άλλων κυβερνήσεων στο καθεστώς Ναζαρμπάγιεφ.

·        Άμεση απελευθέρωση τηςNatalia Sokolova

·        Να σταματήσει κάθε ποινική δίωξη ενάντια στους Ainur Kurmanov και Esenbek Ukteshbayev και σε κάθε ακτιβιστή της αντιπολίτευσης και των Συνδικάτων.

·        Το δικαίωμα των εργαζομένων να χτίζουν τα συνδικάτα τους είναι αδιαπραγμάτευτο.

·        Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων  στην KazMunaiGaz – να παρθούν πίσω οι απολύσεις.

·        Τέρμα στις αντιδημοκρατικές «εκλογές» και την ανελευθερία του τύπου

·        Να σταματήσουν τα βασανιστήρια και οι φυλακίσεις

 

Υπογραφή

 

 

PROTEST LETTER

To

The embassy of Kazakhstan in Athens

 

On 16 December 2011, the Republic of Kazakhstan celebrates 20 years as an independent state but the vast majority of the population live in poverty and those who speak out against the regime or organise mass resistance are harassed, jailed, even killed. Every opposition is brutally oppressed.

We declare our disgust for the methods of the dictatorial government of Nazarbayev.

We support the democratic, social and workers’ rights activists in Kazakhstan.

We are in solidarity with of the strike at the KazMunaiGaz oil company in the West Kazakh Mungystau region.

 

WE DEMAND

         The immediate end to the regime’s repression against opposition activists

         An end to the support given by European and international governments, politicians, diplomats and cultural figures to the authoritarian Nazabyev regime

         The immediate release of the oil workers’ lawyer, Natalia Sokolova

         Drop The dropping of all investigations and charges against Ainur Kurmanov, Esenbek Ukteshbayev, and other opposition activists 

         The right to form independent trade unions. For oil workers to receive premiums for working in difficult and dangerous conditions. Re-instate all the sacked oil workers

         An end to undemocratic ‘elections’ and attacks on the mass media

         An end to torture in the prisons

Signature

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα