Διεθνή και τοπικά

Μετά από 4 εβδομάδες απεργίας και 88 συλλήψεις οι περίπου 5.300 Janitors (εργάτες/τριες καθαριότητας) του Χιούστον κέρδισαν μία μεγάλη νίκη! Οι επιθέσεις της αστυνομίας και οι εξωφρενικές νομικές κυρώσεις εις βάρος των διαδηλωτών συντέλεσαν στο να φέρουν το δήμο σε κρίση. Αγωνιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και πολιτικοί και δημοτικοί ηγέτες συντάχθηκαν με τους janitors, πράγμα που οδήγησε τα δικαστήρια να μειώσουν τις ποινές εις βάρος των διαδηλωτών και υποχρέωσε τις εταιρίες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την προηγούμενη Παρασκευή. Οι Janitors κέρδισαν υψηλότερους μισθούς, περισσότερες ώρες (μέχρι τώρα οι περισσότεροι δούλευαν υποχρεωτικά με μερικό ωράριο) και ασφάλιση υγείας με την πρώτη τους συλλογική σύμβαση σε επίπεδο Δήμου. Η σύμβαση θα βγάλει εκατοντάδες καθαριστές από τη φτώχεια, θα υπερδιπλασιάσει το εισόδημά τους σε διάστημα 24 μηνών και θα εξασφαλίσει οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη.

***

Στις 29/11 έγινε εξέγερση στο κέντρο κράτησης αιτούντων ασύλου Harmonds-worth, στο Λονδίνο, δίπλα στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιές και υπήρξαν συγκρούσεις με τους δεσμοφύλακες. Το Harmondsworth είναι το μεγαλύτερο κέντρο κράτησης τέτοιου τύπου και είναι ιδιωτικό! Παρόμοια κέντρα υπάρχουν σε διάφορες τοποθεσίες, συνήθως κοντά σε αεροδρόμια για να γίνονται γρήγορα και εύκολα οι απελάσεις ενώ ο τρόπος λειτουργίας τους και οι συνθήκες διαβίωσης είναι σε χειρότερη κατάσταση από τα αντίστοιχα των φυλακών. ΟΙ κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί βασανιστήρια, έλλειψη ιατρικής βοήθειας και αδικαιολόγητα μακροχρόνια παραμονή καθώς και ότι η παραμικρή αντίδραση οδηγεί σε δωμάτια απομόνωσης. Όσοι αντιδρούν στην απέλαση κακοποιούνται ενώ υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να γυρίσουν στη χώρα τους αλλά συνεχίζουν να κρατούνται.

***

Εκατοντάδες μετανάστες απέκλεισαν τις υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχίας Ζακύνθου καθώς και της περιφέρειας Ιονίων νήσων. Καταγγέλουν πως λόγω έλλειψης προσωπικού αναγκάζονται να ξενυχτάνε σε ουρές για την κατάθεση των δικαιολογητικών τους αλλά και να περιμένουν 8-12 μήνες για την έκδοση των αδειών παραμονής.

Παρόμοια κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη όπου το Φόρουμ Μεταναστών ετοιμάζει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 6/12 και υποβολή μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου για το γεγονός ότι η περιφέρεια δεν έχει εκδόσει καμία άδεια παραμονής από τον Οκτώβριο του 2005 ενώ για μεγάλο διάστημα απαγόρευε την είσοδο σε μετανάστες και τους δικηγόρους τους!

Χριστίνα Καλλιώδη

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής