Διεθνή εργατικά

Η ιστορική αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΑΤ&Τ προχωρεί στην εξαγορά της ανταγωνίστριας της BellSouth, δημιουργώντας έναν νέο κολοσσό, αφού υπό τον πλήρη έλεγχό της εισέρχεται και η μεγαλύτερη εταιρεία ασύρματης τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, η Cingular Wireless (η ΑΤ&Τ κατέχει το 60% της και η BellSouth το 40%). Έτσι, μένουν στην αμερικανική αγορά τρεις μόνο εταιρείες τηλεπικοινωνιών: η νέα ΑΤ&Τ, η Qwest και η Verizon.

Αποτέλεσμα της συγχώνευσης θα είναι η περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας -το 3% του εργατικού δυναμικού και των δύο εταιρειών- με στόχο την εξοικονόμηση 18 δις δολ, ενώ και η Cingular Wirelles, που περνά στα χέρια του νέου ομίλου, είχε ανακοινώσει την περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας.

Δύο ενώσεις καταναλωτών κάλεσαν ήδη τις αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ να εμποδίσουν την εξαγορά, γιατί αυτή θα προκαλέσει αύξηση των τιμών σε όλων των ειδών τις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος;

Περίπου 9.000 εργαζόμενοι θα θυσιαστούν για τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο. Η αμερικανική Lucent Technologies συμφώνησε στην εξαγορά της από τη γαλλική ομόλογή της Alcatel, έναντι 13,4 δις δολ. Η ένωση των δύο εταιρειών θα δημιουργήσει έναν κολοσσό με συνολικά ετήσια έσοδα 25 δις δολ.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία;

Η General Motors, η χρεοκοπημένη θυγατρική της βιομηχανίας ανταλλακτικών Delphi και το συνδικάτο εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει την πρόωρη συνταξιοδότηση 13.000 εργαζομένων στην Delphi.

Η συμφωνία εντάσσεται στα σχέδια της εταιρείας για κατάργηση 30.000 θέσεων εργασίας έως το 2008 και απομακρύνει το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων στην Delphi, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα στοίχιζαν στην G.M. 5 δις δολ. το μήνα.

Η G.M. είχε πέρυσι ζημιές 10,6 δις δολ. και έχει αρχίσει τη διαδικασία κλεισίματος δώδεκα εργοστασίων της στις ΗΠΑ. Θυμίζω ότι η G.M. ήταν, μαζί με τις Ford και Chrysler, οι τρεις βιομηχανίες-σύμβολα της αμερικανικής οικονομίας.

Αναστασία Στρατάκου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,284ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
427ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα