Ενδιαφέρουσες διεργασίες συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χώρο των δημοσιογράφων. Η εκτίμηση των μελών της ΕΣΗΕΑ για την ικανότητα και αποτελεσματικότητα της ηγεσίας του συνδικάτου βρίσκεται στο ναδίρ. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών σπάνια φάνηκε να έχουν στόχο και αποτέλεσμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις θύμιζαν τουφεκιές στον αέρα – ακίνδυνες για τα αφεντικά. Συχνά, μάλιστα, οι εκδότες έφτασαν να… «στηρίζουν» τις απεργίες, καθώς γλιτώνουν μεροκάματα και χαρτί. Την ίδια στάση δεν θα είχαν, βέβαια, απέναντι σε μια απεργία στα κερδοφόρα Σαββατοκυριακάτικα φύλλα (και δεν είναι τυχαίο που οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ αποφεύγουν αυτές τις απεργίες τα τελευταία χρόνια).
Ερωτηματικά έχουν γεννηθεί μεταξύ των δημοσιογράφων και σχετικά με το αν ο συγκεκριμένος κλάδος έχει νόημα να απεργεί όταν θέλει να αντιταχθεί σε κυβερνητικά μέτρα.
Η ψευδαίσθηση της «δύναμης του Μέσου» (στην πραγματικότητα σπάνια οι δημοσιογράφοι είναι ελεύθεροι να πουν τις απόψεις τους) γεννά την αυταπάτη ότι είναι αποτελεσματικότερη η δουλειά που θα ενημερώνει την κοινή γνώμη για τις απόψεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ, από την απεργία που καταλήγει ακόμα και να εμποδίζει την προβολή μεγάλων διαδηλώσεων. Η άποψη «ας απεργούν οι δημοσιογράφοι μια άλλη μέρα από την ΓΣΕΕ» έχει καλλιεργηθεί πλατιά.
Τα Μέσα στους απεργούς
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σαφή προσπάθεια κυβέρνησης, εκδοτών και δεξιάς συνδικαλιστικής ηγεσίας να απομονώσουν τους εργαζομένους στα ΜΜΕ από τους υπόλοιπους. Να τους κάνουν να πιστέψουν ότι «ο Σόμπολος θα τα βρει με τον υπουργό». Το πρόβλημα είναι ότι το επιχείρημά τους «πατάει» σε μια πραγματικότητα: Οι δημοσιογράφοι θα είχαν, όντως, μεγαλύτερη δύναμη αν αντί να τα κλείνουν, έπαιρναν τα μικρόφωνα στα χέρια τους.
Η παροχή ενημέρωσης που θα αναδεικνύει τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά των εργαζομένων, και θα τελεί υπό τον έλεγχο των απεργών και όχι των εκδοτών, θα ήταν ένα πανίσχυρο όπλο!
Αυτό το αίτημα προσπαθούν να προωθήσουν το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλίες εργαζομένων στα ΜΜΕ: Να κλιμακώσουμε τον τρόπο κινητοποιήσεων κατά των κυβερνητικών μέτρων, με απεργίες που θα συμπίπτουν με εκείνες της ΓΣΕΕ και θα συνοδεύονται με στήσιμο απεργιακών δελτίων και απεργιακής εφημερίδας.
Πρωτοβουλίες από τα κάτω
Εργαζόμενοι από το Έθνος, την Ημερησία, το Goal και τον Sentra FM (ανήκουν όλα στο εκδοτικό συγκρότημα Μπόμπολα) υιοθέτησαν, μετά από δύο συνελεύσεις με συμμετοχή περίπου 100 εργαζομένων, ένα ψήφισμα που ζητά κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Στο κείμενο, που κατατέθηκε στην διοίκηση και τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, καλούνται οι εργαζόμενοι και στις άλλες εφημερίδες να υιοθετήσουν παρόμοια ψηφίσματα.
Υπό την πίεση εκπροσώπων και άλλων εφημερίδων και την στήριξη των αριστερών συνδικαλιστικών παρατάξεων, τελικά η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ δεσμεύτηκε να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα συγκεκριμένο σχέδιο απεργιακής ενημέρωσης, βάσει του οποίου θα γίνουν οι επόμενες κινητοποιήσεις. Είναι σίγουρο ότι Σόμπολος, κυβέρνηση και εργοδότες θα αναζητήσουν κάθε είδος προσκόμματα ώστε να αποφύγουν την κλιμάκωση του αγώνα. Όσο δυναμώνει, όμως, η πίεση «από τα κάτω», τόσο θεριεύει η ελπίδα.
Χάρης Σαββίδης
(Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας – ΕΣΗΕΑ)