Διεργασίες στη βάση των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση που εγκρίθηκε από την 2η περιφερειακή συνάντηση Β. Ελλάδας υπαλλήλων της ΕΤΕ. Οι συναντήσεις αυτές προέκυψαν σαν ανάγκη από την πλήρη ακινησία της ηγεσίας του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΤΕ, και αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την οργάνωση σε επίπεδο βάσης.

Περιφερειακή συνάντηση υπαλλήλων ΕΤΕ στη Β. Ελλάδα

Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 18:00 συνάδελφοι από τη Β. Ελλάδα πραγματοποιήσαμε συνάντηση στα γραφεία του ΣΥΕΤΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχαμε πάρει το Φλεβάρη, καθώς οι ραγδαίες αλλαγές στο εργασιακό μας περιβάλλον και η άρνηση της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού μας οργάνου να οργανώσει μαχητικούς και νικηφόρους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας γεννούν την ανάγκη για ενεργοποίηση της βάσης.

Κλαδική σύμβαση ήττας και υποταγής

Σε πλήρη αντίθεση με την ανακοίνωση ΟΤΟΕ-ΣΥΕΤΕ εμείς θεωρούμε την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης μαύρη στιγμή για την ιστορία της Ομοσπονδίας μας και προπάντων για το εργασιακό μας μέλλον. Η ηγεσία του Συλλόγου μετά την υπογραφή επιχειρησιακής μέσα στον Αύγουστο που αφορούσε μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 8% και ενώ 800 και πλέον υπογραφές είχαν φτάσει στα γραφεία και ζητούσαν Γενική Συνέλευση, συνέχισε να βαδίζει στο δρόμο της υποταγής «άνευ όρων» στις ορέξεις των τραπεζιτών. Μείωση κατά 6% σε όλα τα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου, κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού (3,5%) και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις 19:00 για τις Διευθύνσεις, παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη Γ.Σ. του ΣΥΕΤΕ είχε υιοθετήσει ψήφισμα για διεκδίκηση κλαδικής χωρίς μειώσεις.  Και σαν μην έφταναν αυτά, υποχώρησαν και στην απαίτηση της Διοίκησης για άρση της ρήτρας συμψηφισμού των μειώσεων που θα προέκυπταν από τις δύο ΣΣΕ εκτοξεύοντας τις περικοπές μας τουλάχιστον στο 17,5% μέσα σε 9 μήνες. Η κατρακύλα, όμως, δεν σταματάει εδώ καθώς στην κλαδική μας η διασφάλιση των θέσεων εργασίας παύει να είναι υποχρέωση της τράπεζας και μετατρέπεται σε «βούληση των 2 μερών». Με λίγα λόγια, η απαξίωση τόσο της επιχειρησιακής όσο και της κλαδική ΣΣΕ σε συνδυασμό με την τρομερή υποβάθμιση των νομικών εργαλείων που διαθέτουμε ως εργαζόμενοι λόγω των μνημονιακών πολιτικών, μας αφήνουν πλήρως εκτεθειμένους στα σχέδια κυβέρνησης, Τρόικα και τραπεζιτών και απαιτούν από εμάς την μεγαλύτερη δυνατή εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα.

Αν δεν αλλάξουμε κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να μετράμε ήττες

Θεωρούμε πως η συνέχιση των οπισθοχωρήσεων και της τακτικής «του καλού παιδιού» προς τη Διοίκηση δεν μπορεί , σε καμία περίπτωση, να διασφαλίσει το  εργασιακό μας μέλλον. Μόνο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις με διάρκεια και σαφές σχέδιο μπορούν να μας προσφέρουν πιθανότητες νίκης.

Επιπλέον, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο συνδικαλισμός της ανάθεσης και των συμβιβασμών αποτελεί πολύ σοβαρό εμπόδιο στον τρόπο που αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε. Μόνο αν εμείς οι ίδιοι πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και παλέψουμε για εκδημοκρατισμό του Συλλόγου, όπου κάθε εκλεγμένος θα είναι υπόλογος για τις πράξεις του και αν αθετεί τις υποσχέσεις του θα μπορεί να ανακληθεί από τη βάση, μπορούμε να δημιουργήσουμε τους όρους για να ανακόψουμε τον κατήφορο. Γι αυτό, λοιπόν, πήραμε την απόφαση να καθιερώσουμε αυτές τις περιφερειακές συναντήσεις (αρχικά, περίπου ανά μήνα) και να προσπαθήσουμε να τις κάνουμε όλο και πιο μαζικές με στόχο να ενεργοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι προς μία αγωνιστική κατεύθυνση.

Καλούμε, λοιπόν, κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα, σε κάθε κατάστημα, σε κάθε διεύθυνση και σε κάθε πόλη να πάρουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, να προχωρήσουν σε περιφερειακές συναντήσεις, σε συνελεύσεις στα  καταστήματα, σε οριζόντια διασύνδεση ΕΑΚ και Νομαρχιακών Παραρτημάτων προκειμένου να φτιάξουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο εργαζομένων που προβληματίζεται, συζητάει, αποφασίζει και δρα οργανωμένα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Στο βαθμό που τέτοιες πρωτοβουλίες προχωρήσουν και μαζικοποιηθούν, την επόμενη περίοδο θα είμαστε πολύ καλύτερα  προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις ,αλλά και να οργανώσουμε αποτελεσματικά τους αγώνες μας. 

Νέα συνάντηση την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 19:00 στα γραφεία του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. Βορείου Ελλάδος, Ερμού 28, 4ος όροφος
Εργαζόμενοι ΕΤΕ  που συμμετείχαμε στην περιφερειακή συνάντηση Β. Ελλάδας
Μάιος 2013, Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα