Πυργκαγιά στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο Νova: Εγκλήματα και ευχολόγια

Του Θοδωρή Φράγκου

Η πυρκαγιά στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο φυτοφαρμάκων της NOVA ABEE στην Ν. Ευκαρπία της Δ. Θεσ/νίκης στις 7/2/04, επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά κάτι που πολλοί επισημαίνουν εδώ και δεκαετίες.

Ότι μία σειρά από βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου λειτουργούν ή είναι εγκαταλειμμένες μετά το κλείσιμό τους στην περιοχή, χωρίς κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων σ’ αυτές. Δεκάδες από αυτές δεν έχουν ούτε νόμιμη άδεια λειτουργίας! Στην φωτιά στη NOVA κάηκαν εκατοντάδες τόνοι φυτοφαρμάκων, επικίνδυνων τοξικών και ένα τοξικό νέφος κάλυψε την περιοχή σε ακτίνα χιλιομέτρων. Σε ολόκληρη την περιοχή κάτοικοι διαπιστώνουν προβλήματα στην υγεία τους και σε απόσταση χιλιομέτρων από το εργοστάσιο λένε ότι δε μπορεί να ανοίξει κανείς ούτε το παράθυρο από την έντονη μυρωδιά. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι διάφοροι ανεύθυνοι- υπεύθυνοι της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Μακεδονίας- Θράκης και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, αλλά και σε επίπεδο δήμων της περιοχής μιλάνε για «ατυχήματα». Η δική μας άποψη είναι ότι δεν πρόκειται για ατυχήματα αλλά για εγκλήματα. Το ΥΜΑ-Θ και η νομαρχία Θεσσαλονίκης ήξεραν από το 1998 όταν κήρυξε πτώχευση η NOVA ότι τα τοξικά ήταν εκεί. Ήξεραν ότι πριν το ’98 η NOVA λειτουργούσε χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας -πρόβλεψης πυρκαγιάς. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα.

Οι δημοτικές αρχές κάτω από την πίεση της κατάστασης κάλεσαν – σε συνεργασία με επιτροπές κατοίκων – μια κατ’ αρχήν κινητοποίηση. Δεν πρόκειται όμως να συνεχίσουν ουσιαστικά γιατί είναι δεμένες με τα συμφέροντα. Ένα ολόκληρο πλέγμα συμφερόντων, κερδών επιχειρηματιών, κρατικών μηχανισμών που τους στηρίζουν είναι υπεύθυνο για τη μεταβολή της Δ. Θεσσαλονίκης σε μία απέραντη χωματερή εργοστασίων, λυμάτων και ανθρώπων. Από τη φωτιά το ’86 στη Jet Oil ως τα τοξικά στην κοίτη του Γαλλικού και τώρα την πυρκαγιά στη Nova, η πραγματικότητα μιλάει μόνη της. Χρειάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις και οργάνωση γιατί αν αυτή η πραγματικότητα συνεχιστεί το τίμημα θα είναι η ίδια μας η ζωή!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα