Διαγραφή της Ρωγμής από τα Ε.Α.Α.Κ.!

Το Συντονιστικό των ΕΑΑΚ Βόλου προχώρησε στην πρωτοφανή κίνηση της διαγραφής των φοιτητικών σχημάτων της Ρωγμής (σε τρεις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) από τα ΕΑΑΚ. Ακολουθεί ανακοίνωση-καταγγελία της Ρωγμής.

Στο τελευταίο Συντονιστικό της ΕΑΑΚ Βόλου (20/6/08) ζήσαμε μια πρωτοφανή εμπειρία!

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι μέσα στα ΕΑΑΚ και μέσω των σχημάτων/παρατάξεων που υπάρχουν σε κάθε σχολή, παρεμβαίνουν πολιτικές οργανώσεις όπως το ΝΑΡ, η ΑΡΑΝ, η ΑΡΑΣ κ.α. Στο Βόλο παρεμβαίνουν το ΝΑΡ και το ΞΕΚΙΝΗΜΑ. Εδώ και αρκετό καιρό η οργάνωση του Ξεκινήματος έχει αποφασίσει να παρακολουθεί και από τον Ιούνιο του ’08 να συμμετέχει ενεργά στο Συ.Ριζ.Α. Αυτό αποτέλεσε για την ΕΑΑΚ Βόλου κεντρικό ζήτημα συζήτησης και αντιπαράθεσης, με αποκορύφωμα το Συντονιστικό της 20/6 όπου οι σύντροφοι από το ΝΑΡ μας είπαν ότι "οι σύντροφοι του Ξεκινήματος που συμμετέχουν στη ΡΩΓΜΗ δεν μπορούν να εκπροσωπούν πλέον τα ΕΑΑΚ στη σχολή τους"!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

ΕΑΑΚ: Μέτωπο/συνεργασία ριζοσπαστικών σχημάτων ή μήπως πολιτικός σχηματισμός (συνένωση πολιτικών οργανώσεων);

Δυστυχώς, και μετά τα τελευταία γεγονότα, η απάντηση είναι βασικά το δεύτερο! Αυτό γιατί οι υπόλοιποι σύντροφοι από τα ΕΑΑΚ δεν έκαναν κάποια κριτική όσον αφορά στο πολιτικό ή συνδικαλιστικό πρόγραμμα της ΡΩΓΜΗΣ με το οποίο παρεμβαίνει στα ΕΑΑΚ και στις σχολές, και ότι σύμφωνα με αυτό η ΡΩΓΜΗ δεν "χωράει" στα ΕΑΑΚ. Αλλά ανακοινώνουν τη διαγραφή της ΡΩΓΜΗΣ επειδή διαφωνούν με την τακτική που επιλέγει μία οργάνωση (το Ξεκίνημα – στο οποίο ανήκουν κάποια από τα μέλη της ΡΩΓΜΗΣ. ) να συμμετέχει στο Συ.Ριζ.Α. Και αυτό επειδή όπως μας είπαν "τα ΕΑΑΚ και ο Συ.Ριζ.Α. είναι δύο αντίθετοι χώροι". Εδώ να επισημάνουμε 2 πράγματα: πρώτον ότι εμείς δεν θεωρούμε ότι τα ΕΑΑΚ και ο Συ.Ριζ.Α. είναι δύο αντίθετοι χώροι, άλλα ότι βρίσκονται απ’ την ίδια πλευρά του οδοφράγματος – σε κοινούς αγώνες ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης. Και δεύτερον, γιατί όταν το Ξεκίνημα κάνει μία τέτοια επιλογή μπαίνει ένα τέτοιο ζήτημα, ενώ το ΝΑΡ που είναι στο ΜΕΡΑ και η ΑΡΑΝ και η ΑΡΑΣ που είναι στο ΕΝΑΝΤΙΑ ποτέ δεν έχει τεθεί κάτι τέτοιο , δηλαδή ζήτημα διαγραφής;

Και σαν να μην έφτανε αυτό, μετά την ανακοίνωση της διαγραφής ενός σημαντικού κομματιού της ΡΩΓΜΗΣ, ακολουθεί και το εξής κάλεσμα από τον εκπρόσωπο του ΝΑΡ: "…και καλούμε όλους τους ανένταχτους συντρόφους της ΡΩΓΜΗΣ να συνεχίσουν να είναι αυτοί τα ΕΑΑΚ στις σχολές τους"! Δηλαδή μέσα στο συντονιστικό της ΕΑΑΚ έγινε ανοιχτό κάλεσμα για διάσπαση του σχήματος της ΡΩΓΜΗΣ!

Εδώ και πάλι θα πρέπει να σταθούμε και να τονίσουμε τη φύση της πρότασης αυτής.

Αν η ΡΩΓΜΗ είχε μία θέση στο πρόγραμμά της, π.χ. υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ ή υπέρ του νόμου πλαίσιο ή υπέρ των διδάκτρων κλπ θα ήταν απόλυτα φυσιολογικό να έχει προκύψει ζήτημα στην ΕΑΑΚ για το αν παλεύουμε τα ίδια πράγματα, αν μπορούμε να είμαστε όλοι στην ΕΑΑΚ κλπ. Εδώ όμως δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για αυτό… Ο εκπρόσωπος του ΝΑΡ καλεί σε διάσπαση της ΡΩΓΜΗΣ και δημιουργία νέων σχημάτων, που κατά πάσα πιθανότητα θα λένε τα ίδια πράγματα με τη ΡΩΓΜΗ, απλά θα έχουν και την ταμπέλα/καταγραφή, ΕΑΑΚ.

Εμείς θα πρέπει να πούμε ότι εάν τελικά γίνει αυτό, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τις σχολές και την Αριστερά άλλα πρώτα και κύρια για τον ίδιο το Σύλλογο και το Φοιτητικό Κίνημα. Δύο σχήματα που θα έχουν τις ίδιες θέσεις και παλεύουν για τα ίδια πράγματα δεν υπάρχει λόγος να μην είναι μαζί σε ένα σχήμα. Αν από τη άλλη, αυτοί που προτείνουν κάτι τέτοιο πιστεύουν ότι υπάρχει λόγος, τότε θα πρέπει να πούμε ότι αυτό που θέλουν δεν είναι να πάει μπροστά το Φοιτητικό Κίνημα, να προχωρήσει η συνείδηση του Συλλόγου και οι ιδέες της Αριστεράς (και μάλιστα της ριζοσπαστικής/αντικαπιταλιστικής) να έχουν ακόμη μεγαλύτερα ακροατήρια, άλλα να έχουν τα μαγαζάκια τους σε κάθε σχολή και να βάλουν και την ταμπέλα τους από πάνω!

Η ΡΩΓΜΗ, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, ασφαλώς είναι αδύνατο να συνεχίσει να συμμετέχει στα ΕΑΑΚ. Όταν διαγράφονται μέλη της, όταν γίνεται κάλεσμα για διάσπασή της, όταν καταστρατηγείται κάθε έννοια εσωτερικής δημοκρατίας και όταν επιλέγεται ο κατακερματισμός αντί της συνεργασίας των δυνάμεων που παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλισμού, για καθαρά μικροκομματικές λογικές, η συνύπαρξη είναι αδύνατη.

Η ΡΩΓΜΗ εδώ και 1,5 χρόνο που συμμετείχε στα ΕΑΑΚ έβγαλε πάρα πολλά συμπεράσματα για το τι πραγματικά είναι τα ΕΑΑΚ. Που δεν έχει καμία σχέση με το αυτό που φαίνονται ότι είναι. Πάνω απ’ όλα μας έκανε χείριστη εντύπωση τα λάθη χειρισμών που έγιναν στην πορεία του κινήματος την προηγούμενη περίοδο, η άρνηση της ηγεσίας των ΕΑΑΚ να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα, η άρνησή τους να κάνουν οποιοδήποτε απολογισμό και να αναγνωρίσουν οποιοδήποτε λάθος στις επιλογές που κάνανε. Η ΡΩΓΜΗ "βγαίνει" από την ΕΑΑΚ πιο δυνατή και πιο πλούσια σε εμπειρίες.

Όταν είχαμε αποφασίσει να συμμετέχουμε στα ΕΑΑΚ (φλεβάρης ’07) λέγαμε ότι πιστεύουμε πως για να καταφέρει το Φοιτητικό Κίνημα να αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχεται και να βγει στην αντεπίθεση διεκδικώντας μια αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση χρειάζεται να χτίσει νέες μαζικές αριστερές συνδικαλιστικές παρατάξεις και σχήματα.

Δυνάμεις που:

– Να λειτουργούν δημοκρατικά σεβόμενες τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό τους και το κίνημα

– Να επιδιώκουν την ενότητα του κινήματος

– Να προτείνουν στο κίνημα συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις δράσεις που να μπορούν να το βοηθήσουν να προχωρήσει και να νικήσει

– Να παλεύουν για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές, μικρά και μεγάλα

– Να έχουν σαφή αντικαπιταλιστική τοποθέτηση αφού τόσο η επίθεση που δεχόμαστε σήμερα όσο και η συνολική αντεργατική πολιτική που ασκείται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τελικά αποτέλεσμα του καπιταλισμού.

Αυτά προσπαθούσε να κάνει πράξη η ΡΩΓΜΗ μέχρι τότε, και μέσα από τα ΕΑΑΚ μέχρι σήμερα. Για τα ΕΑΑΚ πιθανόν αυτά να είναι "ψιλά γράμματα". Αυτά θα συνεχίσει να παλεύει και εκτός ΕΑΑΚ από την επόμενη μέρα.

Ρωγμή- Αριστερή κίνηση αμφισβήτησης

www.rwgmi.tk / [email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα