Δεν Υποχωρούμε!

  • Ÿ  Επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων
  • Ÿ  Κατάργηση πλειστηριασμών και ΕΝΦΙΑ
  • Ÿ  750 € βασικός μισθός
  • Ÿ  Η ΕΡΤ στα χέρια των εργαζομένων και της κοινωνίας
  • Ÿ  Έξω η Eldorado από τις Σκουριές
  • Ÿ  Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση ΤΑΙΠΕΔ


Άρθρο της Σύνταξης
από το «Ξεκίνημα» αρ. 407 που κυκλοφορεί από σήμερα Τετάρτη 11/3 μέχρι 25/3

Ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο αρχικός ενθουσιασμός έχει υποχωρήσει και έχει αντικατασταθεί από προβληματισμό ή και ανησυχία. Οι λεγόμενοι «εταίροι» στην ΕΕ δεν δείχνουν καμία «κατανόηση» για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, εμφανίζονται σκληροί και ανυποχώρητοι. Αντίθετα, επικίνδυνες υποχωρήσεις βλέπουμε από τη μεριά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κίνδυνος να δώσουν τελικά, οι λεγόμενοι «εταίροι», ψίχουλα και να σύρουν την κυβέρνηση σε μια συμφωνία που δεν θα καλύπτει ούτε τις ανάγκες του ελληνικού λαού ούτε και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικός!

Δεν είναι «διάλογος», είναι «πόλεμος»

Αυτό είναι κάτι που δεν περίμενε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν τις εκλογές διαμήνυε σε όλους τους τόνους ότι ήταν ο εγγυητής του ευρώ και ότι θα είχε μια αμοιβαία επωφελή διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη. Η πραγματικότητα αποδεικνύεται εντελώς διαφορετική.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ στις 7/3 είπε ότι με τη στάση που κρατά η ΕΕ και η ΕΚΤ στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία. Ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στη βουλή την επόμενη μέρα μίλησε για πόλεμο από την πλευρά της ΕΕ – «αντιμετωπίζουμε πόλεμο, ταξικό, κοινωνικό, από τους δανειστές» είπε συγκεκριμένα. Πολλά άλλα στελέχη της κυβέρνησης μίλησαν σε παρόμοιους τόνους.

Συμφωνούμε πλήρως! Αυτός δεν είναι «διάλογος» και δεν είναι «διαπραγμάτευση»! Δεν γίνεται ανάμεσα σε «εταίρους» αλλά με αδίσταχτους υπηρέτες των συμφερόντων των δανειστών και των ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Που έχουν ξεκινήσει «πόλεμο» με στόχο να στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία και να ρίξουν τη νέα κυβέρνηση στα βράχια.

Αν λοιπόν αυτή είναι η κατάσταση, τότε πώς διεξάγει τον πόλεμο η κυβέρνηση, τι διακυβεύεται και ποιοι είναι οι κίνδυνοι σε περίπτωση που χάσει;

Οι κίνδυνοι

Οι τροϊκανοί «Θεσμοί» δεν διαφωνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιφέρει κάποιες επαναστατικές ανατροπές στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλαγές που να ανατρέπουν την εξουσία που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο ελληνικό και ξένο. Διαφωνούν επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, απλά, να διασώσει από την ανθρωπιστική κρίση εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικών οικογενειών, γιατί θέλει να επαναφέρει κάποια στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης, κάποια βασική προστασία από τα αρπακτικά του κεφαλαίου και λίγη αξιοπρέπεια στην καθημερινότητα του εργαζόμενου. Αυτά τα περιορισμένα, απλά και αναγκαία μέτρα είναι που αρνούνται να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι «εταίροι».

Αν η κυβέρνηση χάσει στην αντιπαράθεσή της με την ΕΕ, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Για τα ελληνικά λαϊκά στρώματα η απογοήτευση θα είναι μαζική – θα έχουν δοκιμάσει «τα πάντα» αλλά θα έχουν βγει ηττημένα. Για τα ανερχόμενα κινήματα στην Ευρώπη και διεθνώς που κοιτάνε προς την Ελλάδα και ελπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα θα είναι επίσης η απογοήτευση! Η μόνη ψεύτικη και παραπλανητική «ελπίδα» θα είναι πια η ακροδεξιά και οι νεοναζί!

Τα κινήματα

Γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα και κανένας άλλος δρόμος από την αντίσταση με όλες τις δυνάμεις. Η παρέμβαση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων σ’ αυτή τη διαμάχη είναι κρίσιμης σημασίας. Χρειάζεται να μπούμε στη μάχη διεκδικώντας από την κυβέρνηση «καμία υποχώρηση» από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Απαιτώντας, κατ’ αρχήν, εδώ και τώρα, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση των ενοικιαζόμενων εργαζομένων και των εργολαβιών, σταθερές θέσεις εργασίας και βασικό μισθό στα 750 €. Αυτό έκαναν οι εργαζόμενοι στη Wind και τη Vodafone που κατέβηκαν σε συντονισμένη απεργία την πρώτη βδομάδα του μήνα!

Βγαίνοντας ξανά στους δρόμους, μαζί με τους κατοίκους της Χαλκιδικής για το θέμα των Σκουριών· στηρίζοντας τους εργαζόμενους στη ΒΙΟΜΕ που τις επόμενες μέρες θα αντιμετωπίσουν ξανά τα δικαστήρια· ζητώντας μαζί με την επιστροφή των εργαζομένων της ΕΡΤ την υιοθέτηση των προτάσεων των εργαζομένων για τη λειτουργία της· απαιτώντας την επαναπρόσληψη των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων κλπ και την κατάργηση της σκανδαλώδους «αξιολόγησης» των Τροϊκανών που χαρακτηρίζει σε διαρκή βάση και δια νόμου, ουσιαστικά άχρηστο το 15% των εργαζομένων σε δημόσιους φορείς.    

Προστατεύοντας τη λαϊκή κατοικία απέναντι στους πλειστηριασμούς, όπως γίνεται από τις επιτροπές σε μια σειρά γειτονιές, και απαιτώντας την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Προστατεύοντας τον δημόσιο πλούτο, τις κοινωφελείς επιχειρήσεις και τις φυσικές ομορφιές της χώρας από τα αρπακτικά των «επενδυτών», εμποδίζοντας το ξεπούλημα τους και απαιτώντας την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ που συντονίζει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτά, σαν αδιαπραγμάτευτα, άμεσα, πρώτα μέτρα!

Οι «εταίροι» δεν πρόκειται να αποδεχτούν αυτά τα μέτρα, θα απειλήσουν με έξοδο από το €, κόβοντας τη χρηματοδότηση – όπως ήδη κάνουν.

Τότε μπροστά στον ελληνικό λαό πρέπει να τεθεί με καθαρότητα και ειλικρίνεια το δίλημμα. Μέσα στο € μαζί με τα μνημόνια, ή μια άλλη πολιτική υπέρ των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων και εκτός ευρωζώνης;

Είτε με δημοψήφισμα είτε με νέες εκλογές ο ελληνικός λαός πρέπει να κληθεί να αποφασίσει. Όσο καιρό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη, δεν βοηθάει αλλά αποδυναμώνει αυτό τον αγώνα. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα