«Δεν πλήρωσες; Να καείς!» Μια διδακτική ιστορία για το που οδηγούν οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων υπηρεσιών

Σχόλιο απο το Ξεκίνημα

Η προπαγάνδα κεφαλαίου, ΜΜΕ και κυβέρνησης παρουσιάζει τον δημόσιο τομέα σαν «το απόλυτο κακό», που δεν παράγει τίποτα και τελικά δεν αξίζει να υπάρχει. Είναι με βάση αυτή την λογική που εδώ και 20 χρόνια ξεπουλάνε τα πάντα.

 

Υπάρχουν άραγε όρια σ’ αυτό το ξεπούλημα; Αν κοιτάξει κανείς στην πιο αναπτυγμένη καπιταλιστική χώρα του κόσμου, τις ΗΠΑ, θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχουν.

Στον δήμο Σάουθ Φούλτον της πολιτείας του Τενεσί δεν υπάρχει πυροσβεστική υπηρεσία. Όταν οι κάτοικοι του δήμου χρειάζονται τις υπηρεσίες της πυροσβεστικής καλούν πυροσβέστες από το γειτονικό δήμο. Όμως, για να τους παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες, πρέπει το κάθε νοικοκυριό να καταβάλει ετήσια συνδρομή 75 δολάρια.

Όταν πριν λίγες μέρες το σπίτι της οικογένειας Κράνικ έπιασε φωτιά και η κ. Κράνικ κάλεσε την πυροσβεστική, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας έδωσε εντολή στους πυροσβέστες να μην κάνουν τίποτα για να την σβήσουν επειδή η οικογένεια δεν είχε πληρώσει την ετήσια συνδρομή της.

Οι πυροσβέστες πήγαν στον τόπο της πυρκαγιάς και απλά κοιτούσαν το σπίτι να καίγεται έως ότου οι φλόγες το κατέστρεψαν ολοσχερώς. Επενέβησαν μόνο όταν οι φλόγες πλησίασαν γειτονικό σπίτι, αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι ο ιδιοκτήτης του είχε καταβάλει τα 75 δολάρια για προστασία…

Σε τέτοια βαρβαρότητα οδηγεί η λογική του διαρκούς κυνηγιού του κέρδους. Είναι αυτή την λογική που μας παρουσιάζουν σαν «μονόδρομο», σαν λύση για όλα τα προβλήματα μας. «Να τα πουλήσουμε όλα για να σωθούμε!» κραυγάζουν από τα τηλεπαράθυρα. Την κ. Κράνικ πάντως, μάλλον θα δυσκολευτούν να την πείσουν…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα