«Δεν Πληρώνω» στον ΟΑΣΘ: το κίνημα δεν «ακινητοποιείται»

Ο ΟΑΣΘ, προκειμένου να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τους επιβάτες και να βγάζει κέρδος στις πλάτες μας, κάνει μια νέα προσπάθεια να χτυπήσει το κίνημα «Δεν Πληρώνω». Την Παρασκευή 18/3 κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση από το Σωματείο Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ η οποία αναφέρει ότι από εδώ και πέρα όταν μπαίνουν μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» στα λεωφορεία οι οδηγοί θα τα ακινητοποιούν. Η πρόφαση που χρησιμοποιούν είναι η ασφάλεια του δρομολογίου, γιατί όπως αναφέρουν δημιουργείται αναστάτωση από τα συνθήματα και υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων! Με αυτή τη γελοία δικαιολογία λοιπόν προσπαθούν να στρέψουν τους επιβάτες του λεωφορείου, που προφανώς θέλουν να πάνε στην δουλειά τους, ενάντια στο κίνημα.

Μας κάνει εντύπωση πώς είναι δυνατόν ένα σωματείο εργαζομένων να στρέφεται ενάντια σε ένα κίνημα που διεκδικεί πιο φτηνές μεταφορές για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και την νεολαία. Και μάλιστα την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας έχουν πάρει απόφαση υποστήριξης του κινήματος. Προφανώς η απόφαση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένα μέρος των εργαζομένων είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι του ΟΑΣΘ, και επίσης ότι ένα μέρος των μετοχών ανήκει στο «Συνεταιρισμό των Εργαζομένων του ΟΑΣΘ».

Φανταζόμαστε ακόμα ότι έχουν ασκηθεί πιέσεις από την διοίκηση στους εργαζόμενους που δεν είναι μέτοχοι, με το επιχείρημα ότι αν συνεχίσει το κίνημα «Δεν Πληρώνω» θα γίνουν απολύσεις. Όπως και να έχει είναι μια απαράδεκτη απόφαση, που πρέπει να καταδικαστεί από όλο το εργατικό κίνημα της πόλης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξέρουν ότι δεν έχουμε τίποτα μαζί τους προσωπικά, αλλά σε αυτή την αντιπαράθεση πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο: θα βοηθήσουν την Διοίκηση να ξεζουμίσει τα φτωχά στρώματα της πόλης ή θα βοηθήσουν το κίνημα να πετύχει μια νίκη που θα αφορά όλους μας;

Να ανατρέψουμε και αυτή την επίθεση στην πράξη

Το Σάββατο 19/3 επιβιβαστήκαμε σε λεωφορεία, καλώντας τους επιβάτες να μην ακυρώνουν το εισιτήριο, χωρίς όμως ντουντούκες και πανό για να μην δώσουμε αφορμή για την ακινητοποίηση των λεωφορείων.

Σε όλα τα λεωφορεία έγινε προσπάθεια ακινητοποίησης από τους οδηγούς, με εντολές από την Διοίκηση του ΟΑΣΘ. Οι οδηγοί απαιτούσαν να κατέβουν τα μέλη του κινήματος προκειμένου να συνεχίσει το δρομολόγιο. Εμείς απαντούσαμε ότι δεν παρεμποδίζουμε το έργο του οδηγού και απαιτούσαμε να συνεχίσει το λεωφορείο την διαδρομή του. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ήταν μαζί μας, και γινόταν «εξέγερση» κάθε φορά που σταματούσε το λεωφορείο, μην αφήνοντας άλλη επιλογή στον οδηγό από το να συνεχίσει να οδηγάει.

Στα λεωφορεία που ακινητοποιήθηκαν τελείως, τα μέλη του κινήματος κάλεσαν οι ίδιοι την τροχαία και κατήγγειλαν τον οδηγό για παρακώλυση συγκοινωνίας. Η τροχαία αποφάνθηκε ότι το λεωφορείο πρέπει να συνεχίσει την πορεία του, και το ότι υπάρχουν μέσα σε αυτό άτομα που δεν έχουν πληρώσει εισιτήριο δεν είναι δικαιολογία για να ακινητοποιηθεί, αλλά θέμα που πρέπει να λύσουν οι ελεγκτές. Τα λεωφορεία ξεκίνησαν ξανά μέσα σε χειροκροτήματα.

Η μαζικότητα το κλειδί

Φάνηκε από τα τελευταία γεγονότα ότι όταν το κίνημα είναι αποφασισμένο δεν μπορούν να το σταματήσουν. Το κλειδί για να ανατραπεί και αυτή η απόφαση και να πιεστεί ο ΟΑΣΘ να πάρει πίσω τις αυξήσεις είναι η μαζικότητα. Πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν επιτροπές σε κάθε γειτονιά και να οργανώνουν τακτικά τέτοιες παρεμβάσεις. Όσο είμαστε πολλοί δεν μπορούν να μας σταματήσουν όποια κόλπα και αν σκαρφιστούν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής