«Δεν πληρώνω» – Θ/νίκη, Σάββατο 28/1, πορεία ενάντια στις αυξήσεις του ΟΑΣΘ

 ###YOUTUBEVIDEO###

Της Δήμητρας Σπανουδάκη

Το Σάββατο στις 29/01 πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη πορεία ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ. Ήταν μια πρώτη κορύφωση των δράσεων που ξεκίνησαν από την αρχή της χρονιάς. Συμμετείχαν περίπου 700 άτομα, από όλες τις συλλογικότητες των Επιβατών Θεσσαλονίκης (της πρωτοβουλίας ενάντια στις αυξήσεις), ανάμεσά τους και η GreenAttack, καθώς και πολλοί πολίτες, οι οποίοι έμαθαν για την πορεία και κατέβηκαν, γιατί όπως έλεγαν δεν πάει άλλο με τις αυξήσεις και τις επιθέσεις που δέχονται. Η πορεία ήταν πολύ δυναμική, με αρκετό παλμό και συνθήματα όπως, « Δεν πληρώνω αύξηση ούτε ένα λεπτό, φθηνές συγκοινωνίες για όλο τον λαό», «Δεν χρωστάω τίποτα, δεν πληρώνω μία, στην υπηρεσία μας η συγκοινωνία», «Οι συγκοινωνίες ανήκουν στον λαό, και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό».

Ο ΟΑΣΘ ανακοίνωσε κάποιες μικρές υποχωρήσεις, λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται, όπως η επέκταση των μετεπιβιβάσεων στο εισιτήριο των 0,90€, καθώς και μειωμένο εισιτήριο για τους άνω των 65 ετών. Οι υποχωρήσεις αυτές όμως είναι πολύ μικρές σε σχέση με το μέγεθος της αύξησης. Το κίνημα πρέπει να συνεχίσει με επιμονή και υπομονή για να τους αναγκάσει να τις πάρουν πίσω.

Πως θα προχωρήσουμε

Από την πορεία καθώς και από τις παρεμβάσεις που κάνουμε, φαίνεται ότι ο κόσμος είναι πολύ θετικός στις «καταλήψεις» λεωφορείων, και ότι ενδιαφέρεται για το κίνημα «Δεν Πληρώνω». Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο να εμπλακεί περισσότερο σε αυτό το κίνημα, δημιουργώντας επιτροπές «Δεν Πληρώνω» σε κάθε γειτονιά της πόλης, σε κάθε πλατεία έτσι ώστε να μπορέσει αυτό το κίνημα να αποκεντρωθεί και ο κόσμος στις γειτονιές του να αυτοοργανωθεί και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Οι δράσεις δεν αρκεί να είναι «συμβολικές», 1-2 φορές την εβδομάδα, αλλά πρέπει να γίνουν καθημερινό μαζικό φαινόμενο. Ομάδες των 5-10 ατόμων πρέπει να συνεννοούνται και να οργανώνουν μετακίνηση με λεωφορεία στα οποία θα καλούν τον κόσμο να μην πληρώσει. Για να υποχωρήσει ο ΟΑΣΘ πρέπει να πιεστεί στο μόνο σημείο που καταλαβαίνει: στα λεφτά. Για να γίνει αυτό πρέπει να φτάσουμε σιγά-σιγά στο σημείο όπου οι καταλήψεις λεωφορείων να είναι τακτικό και καθημερινό φαινόμενο. Στις μέχρι τώρα δράσεις θα πείσουμε περίπου 1000 επιβάτες την μέρα να μην πληρώσουν εισιτήριο. Ο ΟΑΣΘ όμως κάνει περίπου 500.000 μετακινήσεις την μέρα. Άρα χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες ομάδες για να καταφέρουμε σημαντικό οικονομικό πλήγμα στον ΟΑΣΘ.

Η καθημερινή και συστηματική παρέμβαση αυτών των επιτροπών στα λεωφορεία θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα κλίμα καθολικής άρνησης πληρωμής, που μπορεί να αναδιπλώσει τον ΟΑΣΘ και την κυβέρνηση και να πετύχουμε μια πρώτη σημαντική νίκη!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα