«Δεν πληρώνω»: Μεγάλη η χτεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Του Κυριάκου Χάλαρη

Πάνω από 1500 άτομα(*) κατέκλυσαν  χτες Τρίτη, 1 Μάρτη την πλατεία Συντάγματος, μετά από κάλεσμα του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Ο αριθμός είναι σημαντικός άμα ληφθεί υπόψη ότι από την συγκέντρωση αυτή ήταν απόντα και τα δύο μεγάλα κόμματα της αριστεράς, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

Επιτροπές ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ για τα εισιτήρια των Μέσων Μεταφοράς, επιτροπές κατοίκων για τα Διόδια και πολύ κόσμος που θέλησε να στηρίξει το κίνημα έδωσε το παρόν. Εκεί βρέθηκαν κάτοικοι και επιτροπές κατοίκων από πολλές και διαφορετικές πλευρές της Ελλάδας. Από το Γραμματικό και τον Ωρωπό, από την Κόρινθο, τη Φθιώτιδα, τη Λειβαδιά και την Πάτρα, από γειτονιές της Αθήνας.

Κόσμος που συμμετέχει σε επιτροπές άρνησης πληρωμής του εισιτηρίου των αστικών μέσων μεταφοράς και των διοδίων αλλά και κόσμος που βρήκε αφορμή να υποστηρίξει το κίνημα Δεν Πληρώνω.

Επίσης πολλοί και κυρίως νεολαίοι, που βρήκαν στη συγκέντρωση την αφορμή να δηλώσουν συμμετοχή για τις επόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις, που δήλωσαν διάθεση να συμμετάσχουν σε επιτροπές ή που ζήτησαν βοήθεια για να φτιάξουν στην περιοχή τους.

Το παρόν έδωσαν και οι κάτοικοι της Κερατέας που δίνουν τους τελευταίους μήνες το δικό τους αγώνα για να μη γίνει η περιοχή τους σκουπιδότοπος.

Αθήνα – Πάτρα: 58 νεκροί σε δύο μήνες!

Στη μικροφωνική αλλά και στις ντουντούκες των συγκεντρωμένων ακούγονταν τα συνθήματα του κινήματος.

«Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα εισιτήρια, την υγεία και την παιδεία. Αρνούμαστε να πληρώσουμε την κρίση που δημιούργησαν οι τραπεζίτες», «οργανώνουμε επιτροπές ”Δεν πληρώνω” σε κάθε πόλη και κάθε γειτονιά’.  Ένας από τους συγκεντρωμένους, από την επιτροπή ”Δεν Πληρώνω” της Πάτρας είπε ότι «μας ζητάνε να πληρώσουμε για ένα οδικό δίκτυο που μόνο στο τελευταίο δίμηνο έχασαν τη ζωή τους 58 άνθρωποι».

Συμπεράσματα και προοπτικές

Η συγκέντρωση ήταν σημαντική σε όγκο και είχε παλμό. Και αυτό που έδειξε είναι η δυναμική του κινήματος Δεν Πληρώνω. Παρόλο που την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ένα μόνο από τα 4 (!) κεντρικά συντονιστικά που υπάρχουν μέχρι σήμερα, παρά την απουσία των υπόλοιπων δυνάμεων που εμπλέκονται στο κίνημα ο κόσμος ανταποκρίθηκε.

Κι αυτό δείχνει μια σειρά από πράγματα.

Πρώτον την ανάγκη για συνεχή και συστηματική δράση. Χρειάζεται ένα σχέδιο δράσεων στο οποίο να μπορούν να εμπλακούν όλες οι επιτροπές και να ενθαρρύνονται όλοι όσοι στηρίζουν το κίνημα να δημιουργήσουν τις δικές τους. Η συστηματική δράση βοηθά στη ζωντανή λειτουργία των επιτροπών και στη δημιουργία καινούριων. Επεκτείνει το κίνημα και το βοηθά να μεγαλώσει και να μαζικοποιηθεί.

Δεύτερον την ανάγκη να υπάρχουν κεντρικές ημερομηνίες-σταθμοί όπου θα κορυφώνεται η δράση, οι επιτροπές θα λειτουργούν από κοινού και θα συναντιούνται η μία με την άλλη. Είτε είναι κεντρικές δράσεις, είτε ημέρες πανελλαδικών εξορμήσεων, είτε κεντρικές συγκεντρώσεις, χρειάζεται να υπάρχουν κοινές ημερομηνίες-σταθμοί. Όλα αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη της δυναμικής του κινήματος, δίνουν αυτοπεποίθηση στις επιτροπές και βοηθούν αυτούς που μέχρι σήμερα υποστηρίζουν το κίνημα να παίξουν ενεργό ρόλο.

Ήταν αρκετοί οι παρευρισκόμενοι που έθεσαν το ερώτημα, «γιατί 4 διαφορετικές επιτροπές; Γιατί όχι συντονισμός σε μία;» Ενωτική δράση και συνεργασία είναι και η πρόταση του «Ξ». Με δημοκρατία στη βάση του κινήματος, βέβαια, με σεβασμό στην αυτονομία των επιτροπών και χωρίς καπελώματα από κανένα!

______________________

(*) Τον αριθμό 1500 δίνει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα