«Δεν Πληρώνω»: μαζική δράση ενάντια στις αυξήσεις του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη

Του Νίκου Αναστασιάδη, Θεσσαλονίκη

Σήμερα Σάββατο, 8 Γενάρη, έγινε μια πολύ σημαντική παρέμβαση στην πόλη μας ενάντια στις αυξήσεις που προσπαθεί να επιβάλει στα εισιτήρια ο ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης).

Ο ΟΑΣΘ προχωρεί από 1η Φλεβάρη σε νέα αύξηση του εισιτηρίου, λίγους μόλις μήνες από την προηγούμενη αύξηση (από 0,50 λεπτά σε 0,60 λεπτά), και σε περίοδο όπου η Θεσσαλονίκη μαστίζεται από τεράστια ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.

Η νέα αύξηση (από 0,60 λεπτά σε 0,80 λεπτά, με ταυτόχρονη κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος μετεπιβίβασης) δεν πρέπει να περάσει. Την ώρα που οι εργαζόμενοι στενάζουν, ο ΟΑΣΘ εξακολουθεί να θέλει να βγάζει εξασφαλισμένα υπερκέρδη στις πλάτες μας.

Έτσι 70-80 άτομα από διάφορους χώρους συμμετείχαμε στην δράση. Η παρέμβαση ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου, όπου χωριστήκαμε σε ομάδες και μπήκαμε σε διαφορετικά λεωφορεία προς τα ανατολικά και τα δυτικά της πόλης. Η κάθε ομάδα σταματούσε το λεωφορείο, κρεμούσε πανό στην εξωτερική πλευρά του, και έμπαινε μέσα, μιλώντας με τον κόσμο και προτρέποντας τους να μην ακυρώνουν τα εισιτήρια. Η αποδοχή της ενέργειας αυτής ήταν εξαιρετικά θετική από την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.

Σημαντικό είναι να ότι οι οδηγοί δεν ήταν εχθρικοί (παρότι ο ΟΑΣΘ είναι ιδιωτικός και ένας αριθμός οδηγών είναι ταυτόχρονα μέτοχοι) αλλά κρατούσαν ουδέτερη στάση, ενώ οι ελεγκτές που μπήκαν σε κάποια λεωφορεία δεν τόλμησαν καν να απειλήσουν με πρόστιμα όσους δεν είχαν ακυρώσει το εισιτήριο, και ήταν απολογητικοί.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που αποφάσισε μια ευρεία σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη 5/1 στο Εργατικό Κέντρο, και στην οποία συμμετείχαν πολλές οργανώσεις και άτομα από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της υπόλοιπης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καθώς και ανένταχτος κόσμος. Στην συνάντηση αποφασίστηκε να ενταθούν οι δράσεις ενάντια στις αυξήσεις μέχρι την 1η Φλεβάρη που είναι η μέρα επίσημης εφαρμογής του μέτρου.

Η διάθεση του κόσμου φάνηκε ότι υπάρχει! Κι έδειξε ότι μπορούμε να νικήσουμε φτάνει να οργανωθούμε σε κάθε γειτονιά και να προγραμματίζονται συνεχώς τέτοιες παρεμβάσεις μέχρι να γίνει μαζικό φαινόμενο!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα